Primavara a umplut tabarele din pietele baimarene cu verdeturi de sezon, cele mai cautate fiind leurda, urzicile, macrisul si spanacul. Oamenii cumpara aceste adevarate “medicamente” pentru cei care doresc sa urmeze o cura de detoxifiere a organismului. Este recomandat ca verdeturile sa fie folosite in stare cruda, chiar daca sunt gustoase si in ciorbe, placinte sau alte preparate culinare.
O gramajoara de leurda sau urzici se vinde cu doar un leu, in timp ce un kilogram de spanac poate fi cumparat cu sume cuprinse intre 6 si 8 lei.
Comerciantii profita de momentul oportun si vin zilnic in piete cu verdeturi proaspete. “Venim zilnic si aducem leurda, dar trece foarte repede. De obicei dupa ora 14.00 nu ne mai raman decat cateva gramajoare de urzici”, spune vanzatorul Ion Tulici, din Pomi.
Principalul efect terapeutic al leurdei este cel depurativ, respectiv capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor. Specialistii recomanda ca, in fiecare primavara, sa se faca o cura de patru saptamani cu frunze proaspete.
Leurda are si proprietati antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine.
Conform siteului armonianaturii.ro, prin consumul intern, leurda actioneaza favorabil in numeroase afectiuni maladive:
– in bolile gastrointestinale are efecte in diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari si in distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici.
– in afectiuni cardiovasculare curata sangele de substante toxice, reduce hipertensiunea arteriala, intervine in ateroscleroza coronariana, hematurie, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitand aparitia trombozei si tromboflebitei prin fluidificarea sangelui si prin dizolvare a placilor de colesterol.
– in bolile aparatului respirator este benefica la persoane cu bronsite, tuberculoza pulmonara si infectii la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, raceli).
– in afectiunile sistemului nervos intareste memoria prin marirea capacitatii de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineata, starile depresive, tensiunea la nivelul capului si starile de anxietate (frica) si de neliniste.
– in boli renale curata rinichii si vezica urinara, favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric, foarte daunator la bolnavii de guta.
Tania Purcaru