Dieta macrobiotica recomanda o cantitate moderata de legume si derivate legumicole pentru consumul zilnic, circa 5-10 % din cantitatea totala de mancare.
Felul si consmul legumelor si derivatelor:
– Consum general: boabe azuchi, boabe negre de soia (natto), linte, naut, okara (resturi de la prelucrarea de tofu), tempeh (boabe de soia fermentate), tofu (branza proaspata din soia), tofu uscat.
– Consum ocazional: boabe Lima, boabe Mung, boabe Navy, boabe Pinto, bob, fasole alba Regina, fasole boabe sau cu boabe rotunde, fasole verde, mazare uscata.
Modalitati de gatire a legumelor: fermentate, fierte, in oala sub presiune, la aburi, prajite. Modalitati de preparare: ca desert, indulcite cu malt de orz sau de orez; cu alge marine, de obicei cu kombu (10 %); cu bostan (30-50 %); cu castane (10-30 %); cu cereale (10%); cu morcovi si ceapa (20 %); cu sare de mare sau miso, adaugate de obicei la final.
Condimente si ingrediente. Condimente folosite in mod normal pentru legume: malt de orz, malt de orez, miso (pasta fermentata din boabe de soia si cereale), pasta de soia (shoyu), sare de mare, tamari, ulei vegetal de buna calitate. Ingrediente folosite in general pentru a da gust legumelor: ceapa proaspata taiata, daikon proaspat ras, hasma proaspata feliute, hrean proaspat ras, mustar, otet de orez integral, otet de umeboshi, radacini de ghimbir rase, ridichi proaspete rase.
Alge. Dieta macrobiotica recomanda sa se consume zilnic o cantitate mica de alge, circa 3-5 % din cantitatea totala de mancare zilnica. Aceste alge pot fiadaugate intr-o supa, ca garnitura, impreuna cu zarzavaturi, legume sau cereale.
Tipuri de alge: Agaragar, Arame, Dulse, Hizichi, Kombu, Mekabu, Muschi irlandez, Nekabu, Nori, Palmier de mare, Wakame. Modalitati de gatire a algelor: crude, fierte, gatite fara apa, fripte, in saramura, la aburi, prajite, rumenite, scazute. Modalitati de preparare: adaugate in supe de zarzavat, preparate cu cereale, preparate cu legume, preparate cu peste sau cu fructe de mare; preparate cu sos de soia, preparate cu zarzavaturi, preparate in aspic, preparate separat, alte modalitati de preparare, folosite traditional.