Analiza

Legendarele chirii din Cluj încep, timid, să scadă

Vestitele chirii din Cluj, campioane pe țară la capitolul prețuri exorbitante, au început ușor să scadă, în anunțurile proprietarilor particulari. Pe site-urile de profil, unde majoritatea ofertelor sunt publicate de către agenții, nu se observă încă ieftiniri semnificative, pentru că majoritatea agențiilor și-au redus activitatea în această perioadă, iar ofertele preluate de la proprietari și republicate pe site-uri nu au mai fost actualizate de mult. Dar, ieftinirile se vor observa peste tot, în curând.

Pe grupurile de Facebook apar, din ce în ce mai des, apartamente de închiriat, direct de la proprietari, la prețuri care, acum o lună, le făceau să fie adevărate ponturi. Mai există încă și mulți proprietari care țin de preț, mai sunt și oferte umflate la modul scandalos, așa cum au existat întotdeauna. Întotdeauna au existat și încercări, din partea chiriașilor, de a trage de prețuri în jos la modul absurd, prin negocieri nerealiste, prin tracasarea proprietarilor, prin pretenția de a închiria apartamente mari și moderne la prețuri de garsoniere mobilate „clasic”.

Cerere și ofertă nerealistă a existat la Cluj dintotdeauna, însă la prețul obișnuit, ridicat, al pieței, apartamentele s-au închiriat, cei care rămâneau mereu cu buza umflată fiind proprietarii care cereau mult prea mult și chiriașii care erau dispuși să ofere mult prea puțin. Ponturile, în trecut, erau extrem de rare, iar particularitatea pieței de acum e tocmai asta: încep să apară din ce în ce mai multe ponturi, proprietarii înțelegând că e de preferat să încaseze o chirie mai mică, decât deloc; până la vară, când cererea crește de obicei, mai fiind câteva luni bune de așteptat.

Dar, nici vara lui 2020 nu știm ce ne rezervă. Totul depinde de evoluția pandemiei de coronavirus. Studenții străini, care până acum țineau prețurile sus la Cluj, s-ar putea împuțina anul acesta sau ar putea fi dispuși să ofere sume mai mici de bani pentru o chirie „în Zorilor, aproape de Medicină”. Studenții români, veniți la Cluj din alte orașe, ar putea fi, de asemenea, mai puțini, dacă recesiunea economică ce se întrevede la orizont le va lăsa familiile fără resursele financiare cu care până acum le plăteau taxele de școlarizare și chiriile. Studenții care se întrețineau singuri, lucrând ca barmani, chelneri ș.a., ar putea, de asemenea, să renunțe la chirii sau să opteze pentru unele mai reduse. Dacă unele firme vor rămâne fără obiect de activitate sau vor fi grav afectate financiar, angajații lor, care plăteau la Cluj chirii mai costisitoare, ar putea renunța la acestea. Dacă, după pandemie, va urma o criză economică majoră, proprietarii de apartamente ar putea rămâne, cu alte cuvinte, fără mulți dintre clienții fideli de până acum.

Iar, până acum, în apartamente pentru închiriere s-a investit într-o veselie, într-un ritm care a dus la o creștere susținută, continuă, a ofertei. Piața abundă de apartamente disponibile pentru închiriat pentru că foarte mulți clujeni și români din țară și din străinătate au cumpărat apartamente la Cluj, atrași de sumele mari de bani pe care le puteau obține prin închiriere. Dacă numărul chiriașilor va scădea, pentru că mulți nu și-ar mai permite traiul scump de la Cluj, în eventualitatea unei recesiuni economice, apartamentele de închiriat ar putea fi mult mai multe decât chiriașii. Și, astfel, prețurile vor scădea, pentru că proprietarii vor avea de ales între a oferi condiții de locuit și prețuri mai decente sau a sta cu apartamentele goale și neproductive.

Ce vedem în momentul de față pe grupurile de Facebook destinate chiriilor este o exacerbare a revoltei chiriașilor față de proprietarii care le solicită prețuri, până nu demult obișnuite.  

„Închiriez garsonieră în zona McDonalds Mănăștur, strada Parâng, 32 mp, renovat complet, prima închiriere, utilat, pet friendly. Pentru a evita deplasările, vă pot pune la dispoziție și o mică filmare, precum și alte detalii. Preț 300€ plus o chirie garantțe”, a scris un proprietar, iar anunțul lui a generat o avalanșă de critici, zeci de persoane reproșându-i, cu un limbaj de mahala, că prețul cerut e exagerat și rupt de realitate.

„Închiriez apartament cu o camera deosebit!
Mobilat, utilat!!
Bloc Nou!!!
Prima Închiriere!!
Park Lake 2 În Zona zero a Clujului!!

520 de euro, negociabil”, este un alt anunț.

Un anunț la fel de trollat, de către comentatorii care, cu expresii  jignitoare, și-au exprimat nemulțumirea față de prețul piperat, considerat mult prea mare, mai ales pentru această perioadă, în care oamenii au deja convingerea că au scăzut chiriile.

„Bună! Caut să închiriez apartament cu două camere, pet friendly în Cluj-Napoca (de preferat nu Florești sau alte locații lângă Cluj). Bugetul maxim este de 300€”, este un alt anunț de pe un grup de profil de pe Facebook, anunț postat de o tânără care își căuta un apartament de 2 camere la prețul la care, până nu demult, se închiriau garsonierele la Cluj.

Și a primit o ofertă la 270 de euro, dar pentru un apartament de numai o cameră:

„Pf ofer spre închiriere apartament mobilat modern cu 1 cameră, decomandat, confort 1, situat în cartierul Mănăștur, strada Bucium. Ap. este situat la 3 minute de stația de troleu de pe bulevard, la 4 minute de Vivo (Polus) si la 3 minute de Universitatea Bogdan Vodă.
Zona este foarte accesibilă!! (West City Tower)

Acesta se află situat la parter, cu o suprafață de 38 mp. Apartamentul este compartimentat în 1 cameră spațioasă, bucătărie, baie și hol. De asemenea, este mobilat cu bun-gust, bucurându-se de finisaje alese și constituie o locuință ideală.”

La 350 de euro negociabil, apartamentele de o cameră continuă să se închirieze, după cum reiese din următorul anunț:

„UPDATE: S-a inchiriat

Persoana fizica inchiriez apartament decomandat de 1 camera cu suprafata utila 37 mp si terasa de 10 mp in zona Europa, complex Luminia. Situat la etajul 6 cu priveliste asupra Feleacului, cat si asupra Fagetului, tot apartamentul are dispunere sudica. Se afla la prima inchiriere, apartamentul este nou si proaspat finisat. Dispune de cele mai bune conditii si finisaje.Electrocasnice noi: masina de spalat vase, haine, TV 126 cm, plita pe gaz, cuptor electric, hota, frigider+congelator, espressor, Iluminat LED variabil. Este mobilat cu absolut tot ce trebuie: mobila de bucatarie la comanda, 2 scaune bucatarie+masa suspendata, pantofar, comoda hol, oglinzi, mobila de baie, dulap living, etajere suspendate, comoda TV, birou+scaun, canapea extensibila de 3 persoane, masuta de living. Apartamentul este situat la 1 minut de statia busului 46 si 3 min de statia busului 21. Pozitia de mijloc, cat si izolatia il face sa fie calduros. Complexul Luminia este situat intr-o zona linistita, la 5 minute cu masina de padurea Faget, magazin Profi la 1 minut pe jos si locuri de joaca pentru copii in incinta complexului. Blocul dispune de supraveghere video, acces scara pe baza de cod unic si lift Schindler.Parcare disponibila in afara perimetrului blocului. Conexiune TV+NET prin UPC/Vodafone. Pret 350 euro/negociabil.”

Există însă pe piață și superoferte, apartamente spațioase, ieftine (finisate și mobilate clasic, adică modest). Aceste superoferte reprezintă noutatea pieței de acum:

„Persoană fizica, închiriez ap. 3 camere semidecomandat (cu trecere ), într-o zonă extrem de liniștită, 10 minute distanță de Iulius Mall (zona Poliția Rutieră) și 1 min. de P-ța Hermes, etaj 4/4, confort unic, mobilat, parchet, geamuri termopan, frigider, masină spălat rufe, internet/cablu, baie cu duș (fără cadă). 250 euro /luna”

Marja de reducere a prețurilor pe care o putem observa pe piață, dacă analizăm anunțurile de acum ale proprietarilor particulari, este de 10-20% față de sumele solicitate înainte de starea de urgență.

Nu discutăm despre anunțurile de pe site-urile de imobiliare, unde se găsesc multe oferte încă neactualizate de către agenții. Anunțurile de pe site-urile specializate vor reflecta realitatea abia după ce firmele de imobiliare își vor reporni la turație maximă activitatea, iar brokerii îi vor suna pe proprietari pentru a actualiza prețurile; proprietarii cu apartamente goale de câteva luni vor lăsa, cel mai probabil, din prețuri, nu de voie, ci de nevoie.

O glumă circulă, de altfel, pe grupurile de chirii:

Apartamentele oferite acum spre închiriere au fost cumpărate la prețurile exorbitante ale pieței imobiliare clujene din ultimii ani, așa că proprietarii vor mai ține o perioadă la prețul chiriei, din dorința firească de a-și rentabiliza investiția. Dar, dacă și vânzările o vor lua la vale, cu tot cu prețul/mp, vor antrena în rostogolirea lor și chiriile.

În momentul acesta, însă, orice previziune este hazardată. Viitorul ni se va dezvălui singur și, într-o asemenea perioadă, uneori nu aduce anul ce aduce clipa. Totuși, la cum stau lucrurile acum, scăderea chiriilor este plauzibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *