Politica

Legea privind reabilitarea termică a fost schimbată

Scris de 574

Cei care stau la bloc pot face renovări cu bani de la stat! Legea privind reabilitarea termică a fost schimbată, inclusiv lucrări de înlocuire a instalaţiei electrice, a celei de ventilaţie sau chiar a lifturilor din bloc cu unele noi şi, mai ales, mai performante. Iar, conform Ministerului Dezvoltării, locatarii nu vor avea de dat niciun ban.

Asociaţia cheltuie cam o mie de euro pe an pe revizii şi piese de schimb. În plus, liftul consumă extrem de mult curent. Totuşi, este douăzeci de ori mai ieftin decât să-l schimbe cu totul.

1700 de blocuri ar putea fi modernizate astfel. Practic, pe lângă anveloparea blocului, asociaţiile de proprietari vor putea cere, printre altele, şi înlocuirea lifturilor, a instalaţiei electrice sau a celei de ventilaţie cu unele noi, eficiente energetic. Prin bani europeni vor putea schimba inclusiv becurile de pe casa scării: de la cele obişnuite, incandescente, care consumă mult – la unele noi, cu LED, eficiente energetic. Iar lista lucrărilor nu se opreşte aici.

Conform ministerului, locatarii nu vor avea nimic de plătit. Totuşi, există nişte condiţii.

Pentru ca asociaţiile de proprietari să poată accesa fondurile, lucrările trebuie să ducă la o scădere cu cel puţin 50 de procente a utilizării de energie pentru încălzirea imobilului respectiv. Totodată, trebuie să ajute la economisirea a cel puţin 30% din totalul de energie utilizată de blocul de locuinţe.

Tocmai din acest motiv, blocurile care au fost deja reabilitate dar au rămas cu instalaţiile vechi s-ar putea să nu poată accesa programul.

Conform Ministerului Dezvoltării, bugetul pentru acest proiect este de peste 2 miliarde de euro: 1 miliard pentru blocuri, şi aproape 1,2 miliarde pentru clădirile publice. Fondurile sunt împărţite în toată ţara, iar cei care vor beneficia de ele vor fi selectaţi pe principiul primul venit, primul servit.

(sursa: Mediafax)ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 16 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 17 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 17 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 18 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 18 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 19 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 19 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 19 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 20 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 20 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 21 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE