Justitie

Legea avertizorului de integritate a fost declarată constituțională, sesizarea USR a fost respinsă. În pofida amenințărilor lansate de către Laurei Kodruța Kovesi, Legea merge la promulgare

Legea avertizorului de integritate a fost declarată constituțională, sesizarea USR fiind respinsă. Decizia CCR a fost luată în unanimitate, iar Legea avertizorului va merge la promulgare în ciuda protestelor mai multo organizații ale societății ”în civil” și a amenințărilor de tăiere de bani din PNRR ale șefei Parchetului European, Laura Codruța Kovesi. Măcar nu se vor călca pe bătături ”avertizorii de integritate” turnând tot ce mișcă și li se pare suspect. Noi știam că în Codul penal există posibilitatea ”averizării” organelor de specialitate prin sesizarea faptelor, că există posibilitatea martorului sub acoperire, nu trebuia să mai apară o specie de turnător, împachetat frumos drept ”avertizor”.

Mai multe ONG-uri i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea, după ce Parlamentul a transpus o directivă privind avertizorul de integritate într-o formă despre care au spus că descurajează avertizorii de integritate să semnaleze fapte de corupție sau încălcări ale legii.

Klaus Iohannis a declarat, săptămâna trecută, că parcursul legii avertizorilor de integritate nu este finalizat, spunând că ”este important să fie o lege bună”, mai ales că transpune o directivă UE.

”Situația e în evoluție. Parcursul legii nu s-a terminat. Acuma, la momentul când vorbim, legea e la CCR, după care fie se întoarce în Parlament, fie vine la mine și atunci voi uza de instrumentele de care dispune președintele. Este important să fie o lege bună, care transpune directiva europeană nu doar în litera, ci și spiritul ei. Orice altă discuție a prematură. Sunt convins că în final vom avea o lege care are o formă bună”, a declarat Klaus Iohannis în conferința de presă de marți.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunța, într-un comunicat dat publicității joi, 30 iunie, că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate. Că asta e treaba ei, să facă politică, nu justiție – așa s-o fi obișnuit de pe vremea când tăia și spânzura la cererea ”organului cu ochi și timpan”.

”Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”, se arată în comunicatul șefei Parchetului European.

Parlamentul a votat, miercuri, 29 iunie, chiar în timpul vizitei vicepreședintelui Comisiei Europene, Vera Jourova, la București un proiect de lege care transpune o directivă europeană privind avertizorii de integritate, criticat puternic de ONG-uri pe motiv ca descurajează semnalarea actelor de corupție și de nerespectare a legii.â

RECOMANDĂM: Avertizor de integritate sau trădător de instituție? (este despre plusurile și minusurile unei Legi adoptate încă din 2004 de către România și care a fost amendată recent în Parlament)