Cam atât ne-a fost și cu grija politcienilor față de integritatea cetățenilor după tragedia de la #Colectiv!
Legea Colectiv a fost adoptată tacit de Senat. Cei care nu au autorizaţii sunt obligaţi să amplaseze panouri de înştiinţare că n-au așa ceva și cu asta basta. Singura obligație este să-și pună panourile la intrare în termen de 10 zile, altfel primesc amendă.
De ce să-și mai scoată aviz discotecarii, dacă pot pune un afiș de-asupra ușii? Pun afișul că n-au autorizație și au scăpat. Nici măcar responsabilitate față de ce s-ar putea întâmpla înăuntru nu mai au. Că aceasta cade în seama celor care-și vor asuma riscul și vor intra în stabiliment. Că tocmai ce v-am demonstrat, săptămâna trecută, că legea este atât de tâmpit croită încât nici o autoritate de control nu poate închide o clădire neautorizată ISU!
Așteptăm să vedem cum va fi publicată legea în Monitorul Oficial, pentru a vedea dacă scăpările inițiale ale legii (în sensul clarificării sancțiunilor) au fost corectate. Până atunci considerăm că doar ce s-au mai deschis niște portițe legislative pentru ca unii să funcționeze liniștit și fără autorizație ISU. Dar suntem convinși că s-a legiferat fără să se priceapă scopul legiferării!
Foto: Mediafax
Conform Mediafax, plenul Senatului a adoptat tacit propunerea legislativă pentru completarea Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilorprin care beneficiarii construcţiilor vor fi obligaţi, până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, să amplaseze deasupra intrărilor panouri de înştiinţare despre lipsa autorizaţiei.
Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari preponderent PMP, dar susţinută de membri ai tuturor partidelor, prevede că, până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, beneficiarii investiţiilor în construcţii şi amenajări publice vor avea obligaţia de realizare şi amplasare a unor panouri de înştiinţare în dreptul intrărilor în spaţiile respective.
“În acest domeniu, normele juridice nu au fost suficiente pentru a preveni tragedii prin pierderea de vieţi omeneşti ca urmare a incendiilor, din punct de vedere statistic riscul de incendiu rămânând cel mai frecvent tip de risc care poate genera situaţii de urgenţă”, se arată în expunerea de motive.