Rautacisme

Lecții de dăncileză și grapineză „în audiență”: primarul și moderatorul reinventează limba română, spre deliciul tuturor

Scris de 932

După cum știți, primarii clujeni nu mai dau audiențe, evitând să-și întâlnească votanții face to face, pentru a nu se molipsi de problemele acestora. Și nu este vorba doar de Emil Boc, primarul preocupat de avansul tehnologic, de problemele comunității europene, dar dezinteresat de nevoile concrete ale clujenilor. Ultimul trend în domeniu este audiența virtuală: aici, la posturile radio/tv online, slujbașii municipali își pot expune în voie proiectele de viitor, pot enumera „realizările” virtuale, la fel de science fiction ca audiența propriu-zisă. Audiența virtuală se pupă perfect cu „microfonul prietenos”. Un moderator virtual nu va deranja nicicând invitatul special – primarul ori viceprimarul – prin întrebări incomode. 

În spațiul virtual, clujenii sau floreștenii nu sunt decât niște nume care pot scrie câteva comentarii, ignorate cu brio de invitații speciali. 

Audiența Virtuală

În audiența virtuală, limba română se transformă brusc într-o dăncileză de lemn sau într-o grapineză perversă:

primarul satului Florești a ajuns în platoul virtual direct de pe șantier, întrucât, „din nefericire, se pare că mai nou, în fișa postului primarului, cel puțin în Florești și, bănuiesc, ca și la noi și-n alte părți, trebuie să stai mult mai mult pe șantiere, printre cei care mai sînt în câmpul muncii în România” a apreciat acesta. Adevărata muncă a slujbașilor municipali se desfășoară în spatele ușilor închise, în birourile amenajate luxos, iar întâlnirile cu cetățenii au loc fie în campaniile electorale, fie prin intermediul emisiunilor online. 

Mai mult ca orice, edilul floreștean detestă să fie întrerupt ori să primească întrebări lipsite de modestie despre proiectele promise, dar nerealizate. Una dintre acestea se referă la Centura de Sud Florești. Întrucât aceasta este inexistentă, moderatorul Claudiu Pădurean a presupus că Horia Șulea a venit cu „submarinul” (atunci când plouă este mai practic să vii cu submarinul, decât să-ți spargi roțile autoturismului pe drumul de țară păstrat cu atâta grijă de administrație). 

Din păcate, gluma nu a fost gustată de edil.

Pentru a mai atenua puțin din duritatea întrebărilor, moderatorul a preferat mai degrabă să stâlcească limba română, folosind dăncileza, decât să-și supere invitatul. Iată de ce, acesta s-a interesat de „STAGIUL” lucrărilor desfășurate de administrația floreșteană. Evident, într-o grapineză autentică, invitatul, bun specialist în etapizarea diverselor proiecte, a explicat cu de-amănuntul modul în care satul Florești se va urbaniza în viitor. 

„Domnule reporter, care este stadiul, nu stagiul! Cum să nu vă prostească dl primar când nici limba română nu o puteți vorbi corect?”, aceasta a fost una dintre întrebările reale pentru o emisiune virtuală, unde invitații și moderatorii preferă să facă uz de o limbă agramată, oricând mai plăcută decât limba română, pe-nțelesul tuturor, cea a întrebărilor și răspunsurilor pertinente. 

În schimb, reacția anormală, verbalizată într-o grapineză perversă, se poate rezuma la un asemenea răspuns: „Nu vreau să răspund aici. Mi se pare cu tâlc întrebarea și nu vreau să dau un răspuns”. 

Preocupat oarecând de Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei sau de România Liberă, Claudiu Pădurean s-a arătat timorat de prezența unui invitat într-atât de special, motiv pentru care a preferat termenul de „stagiu” (evident, cu gândul la poligonul buclucaș) celui de „stadiu” al lucrărilor în execuție. 

Una peste alta, cu o obediență strălucită, reflectată în formula repetată la nesfârșit: „Am înțeles!”, moderatorul și-a încheiat „audiența” virtuală, iar invitatul special a urcat în submarinul supersonic și a plecat înapoi pe șantier, pentru a evalua „stagiul” lucrărilor meșterului dorel. 

Totul e bine când se termină cu bine.

Limbile agramate vin să suplinească efortul jurnalistic virtual, al unei audiențe în care moderatorii și invitații se întovărășesc datorită unui „microfon prietenos”. 

 

sursa captură: viaclujtv.facebookULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 2 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 7 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 8 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 13 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE