Din oras

Lectie de Cluj: Haine in loc de caramizi pentru (re)constructia primei scoli nonformale din tara

O mana de prieteni din Cluj organizeaza, astazi, la Casa TIFF, prima editie a unui Yard Sale pentru reconstructia unei scoli din Maramures. Institutia de invatamant ar urma sa fie prima scoala nonformala din tara, iar cei mici ar putea participa in Durusa la ateliere creative propuse de universitati.

Cu crapaturi adanci ca niste riduri betege, scoala din Durusa pare hip pe o terasa insorita din Cluj-Napoca. Ascunsa in capatul lumii, infipta in Maramures, cladirea se reconstruieste cu fiecare haina vanduta la Yard Sale, intre un cappuccino si-un fresh de grapefruit.

“Am dat un call pe baza de donatii. In principiu, sunt lucrurile noastre personale pe care le-am scos pentru a strange banii si au aparut si unele donatii din partea unor persoane absolut necunoscute care au dorit sa doneze pentru noi. Nu cerem bani, de aceea asta ni s-a parut cea mai buna posibilitate: dam lucrurile noastre in schimbul unor banuti care ne ajuta doar sa incepem putin treaba”, povesteste Cosmina Dolha, nepoata a scolii din Durusa si membra a Road Runner Society.

E trecut de 12, iar cafelele curg pe terasa, in ritmul propus de Lucu Chen, in timp ce trei tineri isi propun sa stranga azi 100 de euro, bani necesari pentru studiul de fezabilitate al scolii.

 “Vechea scoala din Durusa urma sa se darame la propriu. Pur si simplu pica. A fost o ruina. Am daramat-o si urmeaza sa incepem constructia unei scoli. La nivel local avem sprijin, insa nu neaparat pe partea financiara. Suntem ajutati cu orice altceva ce e la indemana, in afara de bani, de asta am si gandit treaba asta”, spune alt nepot al batranei scoli, Ioan Ples.

Un mester din Durusa a trimis la Yard Sale, in semn de solidaritate, candelabre lucrate manual, din sticla.

“Initial din banii pe care ii strangem aici ne propusesem sa incepem demersurile pentru studiile de fezabilitate”, continua Ioan.

Tanarul are 25 de ani si se gandeste la viitorul celor 6 copii din Durusa, care trebuie sa parcurga 8 kilometri zilnic ca sa ajunga la scoala. Deocamdata, e clar ca lumina zilei: Yard Sale e doar un pas, pentru ca pe viitor, nepotii de la Road Runner se gandesc la sponsorizari si la bani europeni. Scoala din sat ar urma sa fie prima institutie de invatamant non-formal din Romania, iar cei mici ar putea participa la ateliere de creatie, propuse de universitati.

“Chestia e ca ne place. (…) O sa fie mai mult o scoala non-formala. (…) Momentan in sat nu sunt destui copii pentru ca sa fie inclusa ca si scoala, dar speram ca pe parcursul anilor, daca va creste natalitatea in zona sa ramana scoala. Pana atunci, incercam sa crestem si pe partea de design si pe practica, impreuna cu universitatile. Sa fie un mediu cultural-educational”, precizeaza Cosmina, in timp ce pune etichete cu preturi.

Povestea scurta e urmatoarea: A fost odata batrana scoala din Durușa, peste care timpul a trecut nemilostiv. Satula de riduri si par alb, batrana scoala a reusit sa isi cheme cativa nepoti priceputi sa o intinereasca… Acum nu stie ce peruca vrea in loc de tigla dar doreste sa stea dreapta, fara baston si sa priveasca ograda cu alti ochi, mai tineri si mai increzatori”, istorisesc, pe Facebook, cei de la Road Runner.

Yard Sale-ul de azi, de la Cluj-Napoca, dureaza pana cand apun cafelele, la ora 20.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *