Rautacisme

Lauda și reclama încep de la Cluj: toți slujbașii și arhitecții sunt invidioși pe administrația clujeană, care știe cum să facă bani din fonduri publice

Scris de 306

De departe, invidia nu este o calitate. Și totuși, presa docilă, facturistă, ne spune că reclama „începe de la Cluj”, iar toți slujbașii statului de pe întregul cuprins al țării sunt invidioși nevoie mare pe clujeni: aici concursurile de soluții nu sunt contestate, iar pizma cea mai mare e pe capul arhitecților și urbaniștilor, o categorie aparte de funcționari ce a reușit să arunce orașul într-un haos imobiliar tot mai kitschos, iar asta întrucât au știut să se aciueze pe lângă mai-marii orașului. 

Dar, slavă cerului, aici arhitecții „s-au liniștit” pentru că, vezi bine, și în Cluj problemele sunt identice cu cele ale celorlalte UAT-uri din țară. 

Ar trebui să începem cu această declarație bombastică a lui Ovid Campeanul, „director în cadrul Primăriei”:

„Am avut zero contestații la concursurile deja organizate. Noi am ales calitatea, nu să facem repede, pe fugă. Stăm la masă și suntem parteneri serioși cu arhitecții și am avut doar beneficii”. 

Da, aici ar trebui să mai adăugăm că licitația prin care au fost numiți căștigătorii proiectului metrou/tren metropolitan a și fost contestată. 

CITEȘTE ȘI: Licitațiile contestate, o practică obișnuită pentru Primărie. Emil Boc, despre metroul blocat: „Nu este nimic deplasat”

„În Cluj s-a mai creat și un mecanism de consultare și dezbatere a proiectelor orașului prin Centrul de Imaginație Civică, unde se discută public proiectele, cu implicarea comunității”, a adăugat Campeanul.

Cică aceste concursuri de soluții aduc „zero contestații”, dacă nu luăm în considerare proiectul metroului sau Aguaparkul anunțat de Emil Boc, care a și fost contestat de locuitorii din zonă care i-au cerut spațiu verde în schimb.

CITEȘTE ȘIAquapark-ul lui Boc se va construi doar după ce e gata centura, adică după 20 de ani de promisiuni

Iar proiectul Parcului Farmec, înaintat de viceprimarul Dan Tarcea fără consultări prelabile, a atras contestații din rândul activiștilor de mediu. Nu de alta, dar Primăria una anunță, iar alta face, fără ca toți actorii implicați să știe despre ce este vorba: 

„Proiectul prezentat de viceprimarul Tarcea pentru Parcul Farmec (zona blocului ‘Spray’) este de o calitate proastă! Este un proiect fără viziune și fără strop de creativitate dictat de Serviciul de Spații Verzi al Primăriei în funcție de cantități de materiale și nu ține cont de crearea de calități urbane.

Direcțiile și Serviciile din subordinea primarului una zic și alta fac sau nu vorbesc între ele: pe de-o parte se laudă că inovează spațiul verde clujean și deschid orașul spre apă și, pe de altă parte, aruncă bani (32.000 lei) pe proiecte care opresc accesul la Canalul Morii prin garduri vii demodate, ziduri de beton și stâlpi de iluminat din altă epocă.

Să se dezbată transparent toate proiectele care privesc amenajarea de spații verzi în cadrul CIIC (nu doar cele reușite)”, semnalau recent activiștii de mediu pe marginea lipsei de viziune și coerență a programelor derulate de Primărie în colaborare cu diversele servicii și direcții, precum și a modului în care sunt supuse atenției publice doar proiectele reușite în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), coordonat de același Ovid Campeanul, ceea ce în alți termeni se numește reclamă. 

CITEȘTE ȘI: Parcul Farmec, modernizat și nu prea: „Proiectul prezentat de viceprimarul Tarcea este de o calitate proastă!”

„Durează mai mult pregătirea proiectelor, dar ne ajută să sărim peste proiectanții cu prețuri de dumping de la licitații care nu prevăd toate problemele sau nu au soluții”, ar fi declarat Campeanul într-un interviu. 

Clujul a reușit să dea clasă celorlalte orașe prin numărul concursurilor de soluții organizate, prin licitațiile făr’ de număr, prin etapizarea și temporizarea lucrărilor până la 30 de ani (vezi cazul zonei Sopor), astfel încât singura reușită a administrației Boc este cât se poate de virtuală, limitându-se la aplicații și conferințe pe teme high tech. 

CITEȘTE ȘI: Proiectul modernizării pe datorie a străzii Soporului, amânat la nesfârșit

Iar ca să le dea totuși ceva concret clujenilor, în campanie electorală încă, Emil Boc a inaugurat temporar Podul Fabricii, pentru a-l închide la loc. 

CITEȘTE ȘI: Podul Fabricii a fost reabilitat în bătaie de joc, iar acum Primăria l-a deschis, doar ca să îl închidă din nou

Dar întrucât Emil Boc a înțeles cât de importantă este reclama virtuală, „a introdus pentru prima preocupare povestea metroului”, se arată într-un articol laudativ la adresa administrației Boc. 

Băgați de seamă, clujenii au de tras de două ori în plus:

o dată din cauza lipsei proiectelor concrete, duse la bun sfârșit de administrația liberală aflată la butoanele Clujului de peste 10 ani – și aici trebuie să amintim de lipsa creșelor, lipsa infrastructurii rutiere, lipsa pistelor de biciclete, lipsa spațiilor verzi, lipsa parcărilor, lipsa centurii metropolitane, lipsa viziunii și a unei strategiei coerente – iar în plus, cetățenii au de suferit de pe seama reclamei înșirate cu nerușinare de slujbașii municipali, care nu face decât să favorizeze dezvoltatorii imobiliari, astfel încât clujenii să nu aibă măcar speranța accesului la o locuință, la propria locuință, într-un oraș în care muncesc zi de zi și plătesc taxe. 

În schimb, fără grabă, trecute prin nesfârșite comisii, concursuri și licitații, proiectele mari, esențiale, sunt puse pe hold. 

Totul din cauza orgoliului specific administrației locale de „a fi prima” în toate, spre a stârni invidia celor din jur.

Totul e din cauza reclamei și a invidiei. 

Cu astea rămânem. 

P.S.: Ca să încheiem pe o notă pozitivă, vom spune că există totuși speranță, iar administrația Boc are zece proiecte SF pentru oraș care, evident, reprezintă o realizare… de viitor.

CITEȘTE ȘI10 construcții INCREDIBILE care se vor face la Cluj-Napoca, incluzând metroul

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 49 mins PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 49 mins Sanatate
  Crește numărul spitalizărilor: 35 de copii sunt internați cu COVID-19. Au fost depistate 162 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj.
 • Acum 4 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 5 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 7 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 7 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 8 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 9 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 10 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 10 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 11 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE