Cooltura

Lansare de carte cu fast la Muzeul de Artă. Ambasadorul României în Germania a vorbit despre tulburătoarea "Scrisoare către un copil nenăscut" a Orianei Fallaci

”Scrisoare unui copil nicicând născut”, cartea scrisă de faimoasa jurnalistă italiană Oriana Fallaci, s-a lansat vineri, 28 septembrie, în fața unei asistențe numeroase, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Momentul-cheie al evenimentului a fost discursul lui Emil Hurezeanu, ambasador al României în Germania, cel care a scris prefața volumului. ”Scrisoare unui copil nicicând născut” a fost descrisă de toți cei care au luat cuvântul drept ”tulburătoare”.

Sala Tonitza a Muzeului de Artă a găzduit  vineri seara timp de peste două ore un spectacol-omagial,  o lansare de carte atipică. Din programul evenimentului au făcut parte proiecții de interviuri realizate cu jurnalista și scriitoarea italiană și o scurtă dezbatere despre cele patru verbe în jurul cărora Oriana Fallaci și-a construit existența și scrierile: a iubi, a suferi, a lupta și a izbândi.

Oriana Fallaci a fost îndrăgită de publicul clujean încă de la primul volum tradus la Editura Școala Ardeleană.  Și de această dată cartea ei a avut priză la public. ”Scrisoare unui copil nicicând născut”, republicată  într-o nouă traducere, cu coperta originală , transmite mesajul – așa cum au avut grijă să puncteze vorbitorii – că viața e o luptă, cu momente scurte de bucurie care se plătesc, ulterior.

”Cartea este o relatare a multor momente ale minții și sufletului unei viitoare mame, făcută cu o adâncă raționalitate și scrisă într-o limbă clară și sobră, dar încărcată de o maximă responsabilitate. Cu aceste instrumente, Oriana își înteroghează propria conștiință, înfruntând chiar fundamentele naturii feminine”, a spus Constantin Ivaneș, traducătorul cărții.

Punctul culminant al serii a fost discursul lui Emil Hurezeanu, care a ținut să precizeze că are multe lucruri în comun cu regretata scriitoare. Ambasadorul României în Germania, mai în glumă, mai în serios a vorbit despre viața și opera Orianei Fallaci și despre condiția intelectualului care vrea să schimbe lumea.

”Nu sunt nici scriitor, nu sunt nici clujean, nu sunt nici un ambasador, n-am cunoscut-o nici pe Oriana, dar, în aventura personală, am multe în comun cu Oriana Fallaci. Vreau să spun, în primul rând, că sunt un cititor al ei. A fost o mare ziaristă, despre care toată lumea vorbea. Ea face parte dintr-o galerie de oameni care nu cred că mai există. Oriana Fallaci este un exemplu de rezistență spirituală și morală, chiar și atunci când se înșeală, chiar și atunci când greșește. Această carte este excelent tradusă, a apărut în condiții foarte bune”, a afirmat Emil Hurezeanu.

La finalul evenimentului,  diplomatul a declarat pentru Ziar de Cluj și NCN că ”Scrisoare unui copil nicicând născut”, nu dă un răspuns concret dilemei ”a da sau nu viață”.

”Cartea a fost rapid confiscată fie de tabăra feministelor, pentru care avortul a fost o redută cucerită; fie de femeile care își asumă condiția maternității și consideră că feminitatea nu se împlinește decât prin maternitate. Faptul că e o carte a ambelor tabere înseamnă că, din punct de vedere jurnalistic și sociologic, și-a atins scopul”, a spus Emil Hurezeanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *