In vizor

Lângă Liberty Technology Park, zeci de romi au acaparat o stradă pe care au transformat-o în uscător de haine

Pe strada Gării, la intersecția cu strada Oașului și imediat în apropiere, la capătul străzii George Stephenson, zone vecine cu modernul Liberty Technology Park și cu căminul Grupului Școlar de Protecția Mediului, romii și-au improvizat locuințe pe lângă case dărăpănate, adunându-se aici în număr mare de-a lungul timpului, extinzându-se mai ales pe strada Stephenson pe care au transformat-o în propria ogradă unde își întind hainele la uscat chiar de-a latul străzii și unde își înșiră, pe margini, și felurite acareturi, strada Stephenson devenind astfel, pe o imundă porțiune, curtea romilor care locuiesc aici. 

Dacă intri în arealul peste care au pus stăpânire locuitorii capătului de stradă devenită curte-uscătorie, aceștia devin imediat agresivi, așa că, după câteva zeci de secunde, trebuie să te retragi pentru a nu suferi consecințele îndrăznelii de a poza și de a te afla pe o stradă publică devenită curtea privată a celor care s-au mutat aici. 

Vecinii romilor care locuiesc aici spun că încă de pe vremea lui Ceaușescu au început să se stabilească în această zonă câte doi-trei romi, care mai apoi și-au adus toată familia din Mureș și din alte județe, numărul lor crescând de-a lungul timpului, astfel că în prezent aproape 100 de romi locuiesc în cele două locații. Conform vecinilor acestora, Primăria tot promite că îi va muta din această zonă, însă nu acum, în plină iarnă, ci probabil la primăvară. Aceiași vecini mai afirmă  și că doar două-trei familii de romi au acte pe imobilele în care locuiesc, restul făcându-și barăci în mod ilegal, fără acte, fără autorizație, cum se practică de multe ori la Cluj, chiar și de către unele familii de vază ale municipiului și județului. 

Pe site-ul oficial al Liberty Technology Park Cluj, conceptul acestui parc tehnologic este descris în felul următor:

„Gândește-te la un loc în care mai multe companii din domeniile IT&C și R&D dezvoltă, conectează, angrenează și încurajează oameni motivați și idei creative într-un flux perpetuu de dezvoltări inovatoare.

Acest loc este Liberty Technology Park Cluj, primul parc tehnologic din România, un parc de idei plasat într-un spațiu revoluționar, creat pentru a oferi condiții excepționale de creștere și dezvoltare companiilor din domeniile IT&C și R&D într-un areal inedit din punct de vedere conceptual și arhitectural.

Suntem un ecosistem dinamic pentru companii locale și internaționale alimentat de acea viziune aparte care face ca ideile să prindă viață și afacerile să prospere.”

Însă, peste drum, în acest areal inedit, se află și cocioabele romilor, un ecosistem dinamic alimentat de viziunea aparte a Primăriei orașului nostru în care noul se dezvoltă armonios alături de vechi, legalul de ilegal, civilizația de lipsa de civilizație, municipalitatea, prin tolerarea romilor aici, prin lipsa de măsuri de împiedicare a locuirii ilegale și a extinderii unor privați în mod insalubru pe spațiul public, încurajând dezvoltarea în timp a acestor adevărate ghetouri. 

„Norocul” face ca în prezent căminul Grupului Școlar de Protecția Mediului să fie în stadiu de conservare, în vederea reabilitării, el nefiind astfel locuit. După reabilitare însă, elevii care vor ocupa locurile din acest cămin se vor confrunta și cu dura realitate a străzii unde romii fac legea, pentru că la Cluj-Napoca nu are cine altcineva să o facă. 

Ziar de Cluj a trimis o solicitare oficială Primăriei Cluj-Napoca pentru a afla dacă familiile de romi care locuiesc pe strada Gării, la intersecția cu strada Oașului, și la capătul străzii Stephenson sunt în evidențele Direcției de Asistență Socială și ale Poliției Locale, dacă Serviciul Control Urbanism și Disciplină în Construcții a întreprins vreodată verificări în ceea ce privește legalitatea construcțiilor de aici, în care se pare că locuiesc peste 100 de persoane.

Vom reveni cu răspunsurile Primăriei din care dorim să aflăm dacă au existat sau dacă există demersuri de mutare a romilor de aici în locuințe sociale, dacă Poliția Locală a fost sesizată și a luat vreodată măsuri pentru a restabili ordinea și siguranța publică în zonă și dacă Serviciul Control Urbanism și Disciplină în Construcții consideră că locuințele – care par improvizate –  de aici sunt ridicate legal și, dacă nu, ce măsuri de impunere a legii vor fi luate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *