In vizor

Lacul din Parcul Central a fost napadit de gunoaie

Farmecul toamnei tarzii este “completat” in mijlocul Parcului Mare de  sticle de plastic care plutesc pe apa, alaturi de un noian de frunze care incep sa putrezeasca si alge imbacsite. Responsabilii spun ca tocmai si-au ridicat barcile si au restrans activitatea in zona, dar ne-au promis ca vor curata apa de mizerii. 

O plimbare in zona le ofera clujenilor dornici de o scurta recreere in natura un peisaj deosebit, in ciuda faptului ca ne aflam la mijlocul lunii noiembrie. Multi copaci uimesc privirea cu un colorit nepamantesc, de la verde pal la galben electric, vinetiu sau rosu aprins. Miroase a toamna, a frunze si a pamant reavan, dar o data ajunsi langa lac privelistea este sordida.

Apa are o culoare inchisa, o consistenta maloasa si e suprasaturata de frunze, crengi, alge si deseuri. 

In zonele de la mal, s-au strans atat de multe frunze, incat au inceput sa putrezeasca si alte forme de viata par sa ia nastere deasupra. 

Pe langa reziduurile naturale, nu au intarziat sa apara si obiectele aruncate de mana omului.

 

Zona a fost „parasita” de curand de catre cei de la Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP), care, in aceasta perioada a anului isi strang „efectele” si se pregatesc de iarna, dupa cum a precizat Ion Pantelimon, directorul institutiei.

„E o surpriza sa aflu ca lacul e murdar, dar o sa ma ocup de asta. E adevarat ca la inceputul saptamanii am strans toate barcile, le-am transportat intr-un spatiu pe care il avem in adapostul de caini, unde le stivuim ca sa fie protejate peste iarna. Am terminat marti si au trecut de atunci doua zile, dar asat nu inseamna ca trebuia lasat lacul asa. Astazi vom remedia situatia”, a declarat directorul RADP Cluj pentru Ziar de Cluj. 

Lacul Chios a fost creat in 1865, de catre Asociatia Parcului, cea care a preluat ingrijirea parcului si a organizat aleile, a sapat lacul si a construit pavilionul de muzica. In 1871 Asociatia de Patinaj a inchiriat lacul din parc si in 1877 a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *