In vizor

Lacul Belis, groapa de gunoi a turistilor

Semnele popularitatii tot mai mari in randul turistilor a lacului de acumulare Belis-Fantanele incep sa iasa la iveala: malurile sunt tot mai pline de gunoaie si chiar si in apa plutesc deseuri. Directia Silvica, cea care incaseaza taxele de pescuit arata cu degetul catre Apele Romane, ca in final responsabilitatea sa fie a Hidroelectrica, societatea care tace malc.

Un cititor Ziar de Cluj ne-a atras atentia asupra situatiei ingrijoratoare in care se afla lacul, iar fotografiile vorbesc de la sine.

Seful Directiei Silvice, Dorel Oros, arata ca institutia pe care o conduce se ocupa strict de partea de pescuit.

“Nu suntem proprietarii lacului, apartine de Apele Romane. Pentru ca luam acea taxa pentru pescuit noi facem populari cu pastrav in fiecare an. Aveti dreptate, exista aceasta problema cu gunoaiele, dar situatia este mult pozitiva fata de alte zone. Cu toate acestea, chiar daca nu este activitatea noastra vom face o actiune in zona, si pentru educarea turistilor”, a precizat Oros.

Reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Somes Tisa au precizat ca ei se ocupa strict de calitatea apei si  ca administratorul lacului este Hidroelectrica. Nici calitatea apei din lac nu este cea mai buna.

“Pentru evaluarea starii ecologice a lacurilor de acumulare, Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa analizeaza, prin Laboratorul Regional de Calitatea Apelor Cluj, probe de apa prelevate in sectiuni caracteristice si evalueaza, prin compartimentele de specialitate, calitatea resursei de apa. Pe baza elementelor de calitate (biologice si fizico-chimice) se stabileste potentialul ecologic pe 5 niveluri: maxim, bun, moderat, slab si prost. Lacul de acumulare Fantanele a inregistrat in anul 2013 potential ecologic moderat, determinat de valorile elementelor biologice si ale elementelor fizico-chimice generale”, a aratat Cristina Vadan, purtatorul de cuvant al Adminsitratiei Bazinale de Apa Somes Tisa.

La Sucursala Hidrocentrale Cluj nu e nicio sansa de vreo informatie – totul se decide la Bucuresti, unde singurul numar de telefon disponibil pe site-ul Hidroelectrica suna in gol, iar via mail nu raspunde nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *