Reportaj

Lăcomia Primăriei, pericol public pe Regele Ferdinand, unde o clădire neîngrijită se dezintegrează peste o parcare cu plată

Pe strada Regele Ferdinand, mândria Clujului, proaspăt modernizată și pictată în verde și în roșu țipător, la numărul 12, locatarii au primit somație de la Primărie: dacă nu refațadizează până în 30 noiembrie, li se va majora impozitul cu 500%. Adică, vor avea de plată în jur de 2000 de lei/apartament.

Proprietarii vor să refațadizeze, dar fațada clădirii dinspre strada Șt. O. Iosif este lipită, practic, de parcarea cu plată a Primăriei.

Fiindcă trotuarul este foarte îngust, spre inexistent, schelele pentru refațadizare trebuie așezate pe 3-4 locuri de parcare.

Oamenii ar vrea să plătească pentru ocuparea acestui spațiu pe durata șantierului, dar prin achitarea unui abonament lunar, nu prin plata orară a fiecărei parcări, așa cum vrea să le impună Primăria. Ar fi absurd ca locatarii să plătească zilnic, timp de o lună-două, 7 lei pe oră, 14 ore pe zi, parcare pentru schele, ca și cum schelele ar fi mașini.

În plus, și mai absurd este faptul că Primăria administrează parcări cu plată aflate sub balcoanele acestei clădiri neîngrijite, angajații Primăriei Cluj-Napoca știind foarte bine faptul că, din aceste balcoane, cad bucăți de tencuială.

Pe strada pe care Primăria a amenajat parcări cu plată sub balcoanele pericol public se află, chiar lipit de clădirea privată neîngrijită, imobilul municipalității, care găzduiește Poliția Locală (Serviciul Control Trafic Rutier) și Biroul Control Refațadizări Imobile.

Cu alte cuvinte, Primăria Cluj-Napoca administrează o parcare cu plată, unde clujenii își pot parca mașinile cu 7 lei pe oră, municipalitatea știind că, peste mașinile parcate, pot cădea oricând bucăți de tencuială.

Proprietarii clădirii neîngrijite ar vrea să securizeze zona, să repare fațada, dar nu pot, fiindcă Primăria nu îi lasă să își amplaseze schelele fără a îi arde la buzunar cu 7 lei pe oră, ca pe mașini.

Rezultatul? Toți cetățenii pierd: în Centrul Clujului, o clădire istorică rămâne degradată. O parcare cu plată rămâne periculoasă. Trotuarele modernizate de pe Ferdinand rămân un pericol public pentru trecători. Proprietarii clădirii neîngrijite plătesc un impozit majorat cu 500%.

Totuși, cineva câștigă: municipalitatea, care colectează bani la buget din disperarea locatarilor de pe Ferdinand 12, care vor plăti sau impozit majorat de 5 ori, sau locuri de parcare cu 7 lei pe oră, pentru schele.

Lăcomia Primăriei reprezintă un pericol public pe Regele Ferdinand, strada cu care am ajuns să ne mândrim, ca bune practici, la nivel național!

„Este absurd să nu îți dea o derogare de câteva zile pentru a face refațadizarea, ca și cum ar sta bugetul Primăriei numai în 4 parcări!”

Somsai Eugen, președintele Asociației de Proprietari str. Regele Ferdinand nr. 12, a explicat, pentru Ziar de Cluj, situația revoltătoare:

„Am primit somație, trebuie refațadizat tot. Și am primit răspuns de la Primărie că nu se pot închiria în zona I parcările, așa cum se procedează în zona II. Dar e o situație deosebită, care trebuie rezolvată, practic, parcările acestea sunt ale Primăriei, nu sunt ale reginei Angliei. Așa cum știm să facem demersuri la CEDO pentru suspendarea unor drepturi și libertăți, și pentru asta se pot face. În somație scrie clar că, dacă nu vom fi în regulă cu fațada, ni se va aplica impozitarea cu 500%. E aproape 400 de lei impozitul acum, va fi în jur de 2 000 de lei, dacă se mărește.

Am trimis cerere scrisă, am întrebat și telefonic la Serviciul Parcări și nu se poate numai ce scrie în HCL, să plătesc pe oră de parcare, de la 7 dimineața până la 9 seara. Sunt 14 ore, trebuie să le plătești toate, fiindcă schela nu o poți demonta. Refațadizarea s-ar face în două faze și s-ar ocupa câte 4 parcări pentru 45 de zile, ar costa aproximativ 32 000 de lei. Fațadizarea ne costă 106 000 lei cu materiale și manoperă, iar suma pentru parcare este foarte mare. Abia am reușit să strângem niște bani, dar să le mai cerem locatarilor și pentru parcare! Este absurd! Nu punem mașini, ci schele. Pentru refațadizare se impune fixarea schelei peste parcări, este o situația unică în Cluj și cred că se poate face o derogare de la HCL.

Eu i-am scris primarului mai întâi și nu a intrat în mapa primarului, cererea a fost direcționată spre Serviciul Parcări și ei mi-au răspuns. Hârtia vorbește.

Este absurd să nu îți dea o derogare de câteva zile pentru a face refațadizarea, ca și cum ar sta bugetul Primăriei numai în 4 parcări! Pe trotuar, pe Regele Ferdinand, plătim 17 bani/mp/zi, e foarte mică taxa pentru amplasarea schelelor, acolo plătim 2-300 de lei pentru întreaga lucrare. Dar, pe partea clădirii dinspre Șt. O. Iosif, unde este parcarea, pentru noi, sumele sunt foarte mari. Sau ne umflă un impozit de 500%.

Primăria nu te ajută cu nimic! Practic, ei ar fi trebuit să intervină, că ei au făcut somațiile. Noi facem somații, dar atunci îl ajutăm pe om, nu?! Îl somezi, dar, totuși, ca serviciu al Primăriei, mă interesez și poate ajut, poate vin cu o propunere la primar! Dar nu așa, să te someze și, aceeași autoritate publică să îți spună: nu! Un primar trebuie să găsească o soluție, chiar dacă e o situație deosebită, parcarea fiind, practic, lipită de zid, neavând cum altfel să fixezi schela.”

Situația este absurdă și frustrantă pentru locatarii de pe Ferdinand 12, dar este periculoasă și pentru ceilalți clujeni, care își parchează liniștiți mașinile pe o stradă din buricul târgului, pe Șt. O. Iosif, fără a examina în prealabil clădirea de deasupra parcării, să vadă că de pe ea le poate cădea tencuială în cap sau peste mașini.

Cine ar purta vina pentru eventuale daune/victime? Primăria, care permite funcționarea unor locuri de parcare cu plată, amplasate în locuri periculoase? Proprietarii, care nu refațadizează (și din motivele explicate mai sus)? Și unii, și alții?

Primăria Cluj-Napoca ar trebui să ne ofere condiții de siguranță în parcările pentru care ne percepe taxe. Ori, dacă nu ne poate oferi condiții de siguranță, atunci să le închidă. Sau, să le faciliteze proprietarilor lucrările de reparații care ar securiza zona. Mai ales în cazul de față, în care  asociația de locatari vrea să își refațadizeze clădirea.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *