Politica

La vremuri noi, tot noi. Lista lui Cristea, votata de doar 200 de membri

Dupa un an de interimat, organizatia municipala a PSD si-a ales presedintele si noul comitet executiv. Asa cum Ziar de Cluj a anuntat inca de dimineata, intalnirea din aceasta seara din Sala Europa a Casei de Cultura a fost doar o simpla formalitate, presarata de discursuri lacrimogene, fara substanta, urmate de citirea „Listei lui Cristea” dupa care, cu mainile ridicate, precum elevii din bancile scolii, cei aproape 200 de participanti au votat „pastorul” PSD Cluj-Napoca. Aurelia Cristea, fiind  singurul candidat, nu a avut emotii ca sala i se va opune si a obtinut ceea ce isi dorea: functia de presedinte al Organizatiei Municipale Cluj-Napoca a PSD si, implicit, adoptarea unei rezolutii prin care sa fie desemnata, pentru alegerile de anul viitor, candidatul PSD la functia de primar al Clujului.

Alegerile locale ale organizatiei municipale a PSD Cluj-Napoca au strans nu mai mult de 200 de participanti. Aceasta este valoarea si forta PSD Cluj-Napoca: 200 de oameni care au sustinut si votat precum oile o lista propusa, fara nicio dezbatere, fara a exista vreun comentariu cu privire la modul in care a fost intocmita acea lista.

In mod normal alegerile municipale ar fi trebuit sa se desfasoare in sala de spectacole a Casei de Cultura, cu mii de oameni si cativa zeci de candidati, nu doar omul si functia, propusi azi pe Lista lui Cristea.

Cand esti singurul candidat nu ar trebui sa ai nicio emotie. Poti zambi cu lejeritate, sa saluti pe toata lumea si sa iti faci griji doar ca spectacolul oferit sa se sfarseasca cat mai repede pentru a inchina un pahar de sampanie. Aceasta a fost atmosfera azi in sala Europa a Casei de Cultura.

La ora 16.20 organizatia PSD Manastur a fost prima care si-a ocupat locurile pe scaune. Mai in gluma, mai in serios, doamnele in etate, membre simple, dar cu drept de vot, se fotografiau alaturi cei care urmau sa fie votati.

„Sa ne fotografiezi si sa ne pui la ziar, sa ne vada si pe noi lumea cum se inteleg sefii cu noi, astia, care suntem simpli membri”, a strigat in sala una dintre reprezentantele cartierului Manastur.

Pe hol, un grup de baieti destepti stau la taclale aranjandu-si tacticosi cravata.

„Noi suntem baieti de sampanie”, se aude printre rasetele lor.

In scurt timp, cei care au reusit sa intre in sala au fost scosi si rugati sa se inregistreze la secretariatul organizatiei. Inghesuiala mare, iar Horia Nasra, candidatul in tricou cu Luna Amara,  pentru a impulsiona lumea si a da putina iuteala ritmului inscrierilor, a pornit instalatia de sonorizare a salii, iar in difuzoare, la volum ridicat, au inceput sa se auda acordurile piesei Thunderstruck.

Priceput in ale organizarii, datorita functiei politienesti detinute in trecut, generalul Teodor Pop Puscas si-a facut aparitia la adunare intr-un mod de exceptie. Imbracat cu un sacou in carouri, camasa descheiata la guler, „generalul” cum il alintau cei din jur, cara cu lejeritate cate un bax de apa si unul de suc pentru participanti.

Cum ora 17 00 era stabilita pentru marele eveniment al carui final era deja cunoscut, rand pe rand si-au facut aparitia nume sonore ale partidului printre care si directorul de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Daniel Tamas si fostul subprefect, Dan Codreanu.

La microfon, presedintele organizatiei judetene, Remus Lapusan, il apostrofeaza pe consilierul local Chifor, cerandu-i sa isi adune reprezentantii din cartier de care era responsabil si sa ii determine sa intre in sala pentru ca sedinta sa poata incepe in bune conditii.

„Domnule Chifor, te rog sa inviti lumea in sala. Tot Manasturul sa intre in sala, sa putem incepe”, a vociferat Lapusan in microfon.

Sedinta incepe cu intonarea unei strofe din Imnul National, dupa care Aurelia Cristea, unicul candidat a luat cuvantul.

„As vrea sa imi exprim regretul ca nu am reusit sa va salut personal pe fiecare dar o fac in acest moment de aici si va multumesc ca ati raspuns invitatiei”, a spus ea.

Reprezentantii celorlalte partide, prezenti la alegerile de azi, au tinut in discursul lor sa felicite organizatia municipala a PSD. De remarcat faptul ca Remus Lapusan, cel care a condus sedinta de azi, a cam incurcat functiile detinute atat de Dan Tarcea, cat si de Radu Moisin dupa noua fuziune a PNL. Fostul viceprimar al Clujului a reamintit celor aproape 200 de membri PSD prezenti de concurenta avuta cu acestia in campanie, uneori mai elegant, alteori mai putin elegant.

„Si eu am venit cu un discurs pregatit, dar l-am citit cu cativa colegi din PSD inainte de sedinta dumneavoastra si mi-am dat seama ca nu este deloc oportun pentru intalnirea de astazi, prin urmare voi vorbi liber si extrem de eficient. Foarte multe dintre persoanele prezente in sala imi sunt cunoscute de ani de zile, ceea ce este un lucru bun. In politica ai nevoie si de resurse noi si de cat mai multi oameni care sa vina in permanenta alaturi de tine, dar ai nevoie si de oameni profesionisti. Nu sunt adeptul celor care spun ca dupa doi – patru ani de zile trebuie sa lasi locul altora. Dimpotriva, trebuie sa aduci cat mai multi alaturi de tine si, daca confirma pozitia respectiva, trebuie sa ramai. Astazi pe scena politica dupa modelul european vorbim de doua formatiuni politice cotate in jur de 40% importante, PSD si PNL. Cateodata in frunte, cateodata in spate, depinde de cine face sondajele astea. Inseamna ca Romania are sansa unor dezbateri de idei foarte concrete in urmatorii ani”, a declarat Radu Moisin.

Dupa prezentarea raportului de activitate „plin” de realizari al mandatului de un an al Aureliei Cristea, Remus Lapusan a dat cuvantul catorva dintre cei propusi pe Lista lui Cristea spre aprobare plenului organizatiei municipale. Rand pe rand, noul consiliu executiv a trecut la microfon, cu bune, cu rele, dar nimic concret spus salii: care este motivul pentru a fi votati, sau sa transmita un mesaj publicului. Mai cu lacrimi in ochi, cum a fost cazul Claudiei Anastase, sala a apaludat fiecare vorbitor, trezind cate un votant ce cadea in amorteala.

Cu mainile sus, ca la scoala, la comanda lui Remus Lapusan, Lista si deputatul Aurelia Cristea au fost votati in unanimitate, fara ca macar o singura voce sa se opuna. Aurelia Cristea a devenit noul presedinte al Organizatiei Municipale PSD Cluj-Napoca si candidatul partidului la functia de primar al municipiului Cluj-Napoca in 2016, in urma rezolutiei adoptate de cei prezenti. Seara s-a sfarsit pentru Aurelia Cristea cu un buchet mare de trandafiri rosii si fotografii cu cei prezenti. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *