Reportaj

"La Terenuri", spatiul verde neglijat de administratia locala, dar iubit de clujeni

In cartierul clujean, Manastur, cea mai mare zona verde o ocupa spatiul „La Terenuri”, un spatiu de joaca, de plimbare, de evenimente, un spatiu, din pacate, prea putin aflat in atentia administratiei locale. Terenurile de baschet si fotbal amenajate in urma cu cativa ani, sunt intr-o stare jalnica. In jurul acestora se strang gunoaie, iar, la cativa metri distanta, nici padurea Manasturului nu arata mai bine.

„La Terenuri” este locul unde spatiul verde se imbina cu peisajul blocurilor vechi, unde copii nu stau pe telefoane si merg pentru a se juca fotbal sau baschet, pentru a alerga fara sa se gandeasca la ziua de maine. Dar terenul pe care care se joaca ei pare o ruina, portile nu au plase, la fel, nici cosurile de bachet, al caror cerc a ruginit de multa vreme.

Nu de putine ori scena „La Terenuri”, a fost loc al concertelor si al evenimentelor de tot soiul printre care si Zilele Manasturului. Scena are un aspect vechi, iar culoarea si-a pierdut din intensitate. Acest lucru e mai mult o cauza vremii, a iernii, mai ales, care a trecut peste ea. Insa fiind facuta la initiativa ONG-ului cultural Colectiv A, Lala Panait, membra a acestei asociatii,  asigura ca umeaza ca scena sa fie reabilitata. De asemenea, containerele pe care acestia le au acolo tot cu titlu temporar, sunt folosite drept depozite de bancute pentru evenimente organizate de ei.

Unii isi plimba cainii, altii se joaca, altii se plimba, insa, cu toate acestea, este un loc care merita sa fie modernizat si igienizat constant. Ceea ca candva era un tobogan, astazi, a devenit o groapa de gunoi.

Avand in vedere numeroasele episoade cu familiile de romi care au oupat aceste terenuri si care continua sa-si faca veacul prin zona, chiar prin padurea Manasturului, aflata la cativa metri distanta, la tot pasul sunt gunoaie ce zac pe spatiul verde.

Pentru aceasta zona exista si un Proiect de urbanism participativ si implicare comunitara, La terenuri – Spatiu Comun in Manastur, proiect initiat in 2012 de ONG-ul cultural, Colectiv A. Prin acesta, locuitorii din manastur au avut ocazia sa se implice si sa ia parte la diverse evenimente organizate pe acest spatiu. Astfel, daca administratia locala nu se implica, tinerii studenti si profesionisti din diverse domenii precum arhitectura, sau arta peisagistica au gandit un design al parcului, concepand, totodata, si piese de mobilier urban in aer liber.

Zona „La Terenuri” imbina ADN-ul rural cu cel urban, cartierul nu este mort, dimpotriva, se afla in expansiune, cu toate ca administatia locala pare ca uita de el. Spatiul are potential, dar, e lasat, din nefericire, intr-o stare jalnica.

Este un loc de pe care Primaria si-a luat de ceva timp mainile. In urma cu 5 ani au avut loc cateva reamenajari, terenurile fiind dotate cu echipamente pentru baschet, fotbal si tensi de camp, insa, nemonitorizate, acestea au fost distruse in scurt timp. Locatarii care locuiesc in zona spun ca vinovati de sticaciuni sunt romii care stau in apropiere.

„Clar, necesita imbunatatiri. Acesta nu este un spatiu verde pentru un Cluj al anului 2016, dar e un loc care ne este la suflet. Mai ales dupa o zi grea la seriviciu, cateva minute aici par ca rezolva totul”, spune o doamna care iesise cu catelul la plimbare.

De asemenea, paraul Calvaria, nu face cinste spatiului „La Terenuri”, firicelul de apa strange mizeria si o aduna din aceasta zona pana in spatele Pietei Minerva, unde, ulterior, la intersectia cu strada Bucegi este captat in subteran.

Din pacate, cel mai mare spatiu verde din Manastur este si cel mai neglijat de Primarie. Clujenii, insa, il iubesc pentru diversitatea de evenimente si pentru potentialul pe care il are, profitand de „La Terenuri” pentru plimbari, jocuri, iesiri la picnic si chiar proiectii de filme. Anii trecuti, aici au avut loc proiectii de filme din cadrul TIFF, evenimente organizate in cadrul proiectului „Seri de Vara Clujene”, dar si trei editii ale Zilele Manasturului desfasurate cu ocazia Zilelor Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *