Politica

La sinecuristi noi, tot ei

Scris de 2,099

USL-istii controleaza astazi functiile-cheie in regiile autonome si companiile nationale cu reprezentare in teritoriu, din judetul Cluj. Numiti pe linie de partid, dar mult mai discreti ca portocaliii, PSD-istii si liberalii controleaza banul public din teritoriu. Desi multi au fost instalati de anul trecut in functii, mare parte dintre ei nu si-au facut publice averile. Pastrand traditia blatului politic clujean, regiile subordonate primariei lui Emil Boc sunt conduse de PDL-isti.

Cele mai bune functii publice din judetul Cluj sunt detinute de PSD-isti. Spre exemplu, cu sprijinul PSD, Claudia Anastase (foto) ocupa un loc discret la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice – Cluj. Aceasta a castigat in ultimele luni din 2012 suma de 22.960 de lei pentru functia de director al Transelectrica (fiind numita director din octombrie 2012). Claudia Anastase este si consilier local USL.

Tanarul Marius Pop a fost numit director al Registrului Auto Roman Cluj tot pe filiala PSD. Acesta lucreaza in institutie de peste 10 ani si a mai fost la conducere. Marius Pop nu are declaratia de avere depusa. Purtatorul de cuvant al RAR, Roxana Nica spune ca “managementul institutiei este unul privat”. “Directorii de sucursale nu au functii executive, sunt sefi de reprezentanta. Doar cei care sunt in Consiliul de Administratie sunt obligati sa isi declare averile”, a aratat Roxana Nica.

Dan Canta, fost subprefect de Cluj, conduce Directia Apele Romane Cluj. Consilierul judetean a castigat, in 2012, 40.000 de lei pentru functia de director al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa. Anul trecut, Canta si-a deschis un cont, in care a reusit sa economiseasca echivalentul venitului sau de director.

Eugenia Irinel Lungu a ajuns in functia de director al Autoritatii Rutiere Romane, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, dupa ce a facut parte din organizatia de femei a PSD Cluj. PSD-ista este si administrator al Test Group SRL, o companie privata pentru consultanta pentru afaceri si management. Aceasta a candidat si pentru functia de consilier judetean din partea USL.

Eugenia Irinel Lungu are o avere considerabila: doua terenuri agricole ce au o suprafata cumulata de 7.000 de metri patrati, la care se adauga nu mai putin de cinci apartamente, cumparate impreuna cu sotul ei. In 2011, aceasta a vandut cele cinci apartamente. PSD-ista nu are declaratia de avere actualizata pe site-ul ARR, ultima declaratie fiind depusa in 2012. Potrivit acesteia, Eugenia Irinel Lungu castiga, din functia de inspector al institutiei, un salariu de aproximativ 2.300 de lei lunar.

Ovidiu Secara, sef al Directiei Judetene de Posta Cluj, a fost numit in fruntea institutiei sprijinit de partid. Nici el nu are facut public venitul sau averea. Reprezentantii Biroului de presa a Postei Romane sustin ca Ovidiu Secara nu este obligat sa isi declare veniturile.

“In momentul in care sefii de Oficii Judetene ale Postei aveau functii de directori adjuncti, erau obligati. Dupa reorganizare, aparatul a fost restructurat, acum sunt sefi. Aceste persoane nu au obligativitatea de a-si depune declaratia de avere”, a transmis biroul de presa al institutiei.

Vasile Secara este un alt PSD-ist cu vechi statut la CFR. Acum este director de Regionala la CFR Calatori Cluj. Secara are nu mai putin de sase terenuri cumparate de-a lungul anilor, dar si un apartament in Cluj-Napoca si o casa de vacanta in Baisoara. Potrivit ultimei declaratii de avere, Secara castiga, anual, aproape 70.000 de lei de la CFR Calatori. Directorul nu si-a depus, insa, declaratia de avere anul acesta.

Dan Silviu Bonta a castigat pentru postul de director de la CFR Marfa, sucursala Transilvania, aproape 33.000 de lei intr-un an, potrivit ultimei declaratii de avere, depusa in 2012 si publicata de ANI.

La Electrica Distributie Transilvania Nord director general este Ilie Tura, Ioan Rogoz la Hidroelectrica, iar Ioan Petrut la Hidroserv. In calitate de “Dumnezei” ai acestor regii, nici ei nu trebuie sa isi publice declaratiile de avere.

Nici liberalii nu au posturi de neglijat. Consilierul Eugen Cecan este sef la Directia Regionala de Drumuri si Poduri. Pentru aceasta functie, Cecan a castigat, anul trecut, peste 54.000 de lei. Anul trecut, Cecan si-a vandut un apartament din Floresti, contra sumei de 18.000 de euro. Directorul DRDP Cluj detine, pe langa o masina scumpa – VW Phaeton – si o barca cu motor Yamaha. Cecan mai are o casa de locuit si una de vacanta, la care se adauga doua terenuri intravilane.

Tot cu sprijin liberal, Dumitru Mateas a ajuns în fruntea Regionalei CFR Cluj. Nici acesta nu si-a declarat averea pana acum. La Regia Victoria – RAAPPS este sefa Cornelia Hatisi.

Tot liberalii l-au sprijinit pe Bogdan Costea să ajunga la sefia Garzii de Mediu Cluj. Costea detine nu mai putin de trei masini, doua apartamente in Cluj-Napoca si un teren intravilan in Borhanci.

In fruntea Inspectoratului de Control in Trafic a fost numit Rares Pop, fratele lui Marius Pop.

Marele opozant al lui Emil Boc, Ioan Bildea (foto), tot de la PNL, a fost promovat director pe Cluj la compania de telecomunicatii Teletrans. Bildea, care este si vicepresedintele PNL Cluj-Napoca, si-a declarat un venit de 26.494 de lei, pentru functia de inginer sef la Teletrans, desi unii colegi de partid sustin ca acesta ar castiga mult mai mult pe luna, o suma ce se invarte in jurul cifrei de 6000 lei.


Sunt si PDL-isti care au reusit sa isi pastreze functii cheie in judetul nostru. Este si exemplul lui Radu Ratiu, director la Cluj Arena. Acesta a avut in 2012 un salariu de peste 3.700 de lei pe luna pentru aceasta functie, la care se mai adauga 1.500 de lei pe luna de la Consiliul Judetean, inca 1.000 de lei pe luna de la Regia Autonoma Aeroportul International, pentru ca este membru in consiliul de administratie, si inca aproape 500 de lei lunar pentru functia de consilier local. Astfel, venitul lunar al lui Ratiu depaseste 6.600 de lei, iar cel anual, la care se mai adauga venituri din chirii, ajunge la peste 88.000 de lei. In ceea ce priveste imobilele, directorul Cluj Arena nu si-a facut noi achizitii anul trecut, dar are sase terenuri cumparate in ultimii zece ani si un spatiu comercial de 80 de metri patrati in cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca.

Neschimbat din functie este si directorul RATUC, Liviu Neag. De altfel, regiile subordonate Primariei Cluj-Napoca sunt conduse de oameni sustinuti de PDL. Este si cazul lui Ioan Morocazan, seful Regiei Autonome a Domeniului Public sau a lui Emil Miron, de la conducerea Regiei Autonome de Termoficare.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 9 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 9 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 15 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 15 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 15 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE