După ce Ziar de Cluj și Cluj 100% au prezentat un material amplu despre situația dezastruoasă de la adăpostul de animale al lui Radu Țărmure, autoritățile au început să se miște. Aproximativ 1.000 de câini și pisici trăiesc în condiții foarte proaste din cauză că Radu Țărmure este depășit de situație. Țărmure și-a canalizat greșit iubirea față de patrupede și a adunat prea mulți câini și pisici. Spațiul este insuficient, voluntari nu sunt de ajuns, proprietarul halelor în care stau animalele vrea să îl evacueze și, colac peste pupăză, Țărmure nu vrea să dea animale în adopție de teamă să nu ajungă pe mâinile cui nu trebuie. Din acest motiv nu vrea să colaboreze cu asociațiile de protecție a animalelor.
În toată această nebunie, răsare o rază de speranță. După ce Ziar de Cluj și Cluj 100% au urnit din loc „măgăoaia”, autoritățile și ONG-urile au făcut câțiva pași pentru salvarea pe bune a animalelor. Sunt pași mici, dar cel puțin sunt pași înainte.
Câteva asociații de protecție a animalelor au luat legătura cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj, iar conducerea instituției a început să facă primele demersuri.
„Am făcut adresă din nou ca să putem ajunge acolo, am luat legătura și cu medicul care supraveghează exploatația. I-am trimis domnului Țărmure adresă prin fax și e-mail și acum așteptăm. La telefon nu ne răspunde, dar i-am trimis adrese scrise pentru că e bine să ne înțelegem amiabil, să colaborăm. Încercăm să ducem tratative cu el, ca să rezolvăm pe cale amiabilă. Am luat legătura și cu medicul veterinar ca să vorbească și el cu domnul Țărmure și să îl facă să înțeleagă că nu se va întâmpla nimic rău și că se dorește doar colaborare, să putem găsi împreună o soluție”, a declarat, pentru Cluj 100%, Nicolae Pivariu, directorul DSVSA Cluj.
Animalele de la adăpostul de pe Valea Fânațelor nu sunt nici măcar luate în evidența autorităților.
“Poate ne va răspunde la fax ca să facem o evidență a câinilor, să știm exact câți sunt acolo pentru că există o legislație de respectat și câinii trebuie introduși în baza de date. Trebuie să facem verificarea acțiunilor sanitar-veterinare”, a spus Nicolae Pivariu.
Potrivit conducerii DSVSA Cluj, Primăria Cluj-Napoca este dispusă să preia o parte din câini, iar proprietarul halelor îl mai păsuiește până în toamnă.
„Am discutat și cu viceprimarul Dan Tarcea, este deschis la o colaborare, au un proiect să construiască un adăpost ca să preia o parte din câini ca să mai împuținăm numărul de câini de la domnul Țărmure. Am discutat cu proprietarul halelor ca să îl lase până în toamnă pentru că vrea să îl dea afară. Să sperăm că o să avem rezultate”, a spus Pivariu.
Trebuie subliniat faptul că deși situația de la adăpost este foarte gravă, până acum nici DSVSA, nici Prefectura, nici DSP, nici Primăria și nici Poliția Animalelor nu au făcut nimic până acum. Toți au închis ochii, s-au prefăcut că totul este în regulă și că este normal ca peste 1.000 de animale să își petreacă viața captive în mizerie, în beznă și în cuști.
Vom reveni cu detalii noi despre soarta animăluțelor de la adăpostul lui Radu Țărmure, pe măsură ce se întâmplă ceva notabil.