Reportaj

La poalele Mănăstirii Nicula, o poveste ruptă parcă din „Moara cu noroc” – o pensionară creionează o imagine a satului în care toți sunt „unși”, iar legea e facultativă

Scris de 1,338

La poalele Mănăstirii Nicula, cunoscută drept unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc, o pensionară reclamă o situație parcă ruptă din „Moara cu noroc”. În satul Nicula, Ilca Livia consideră că autoritățile ar fi mână-n mână cu vecinul său care crește zeci de porci fără autorizațiile necesare și cu un alt vecin ai cărui copii ar dormi ziua și ar fura noaptea, situație cunoscută de Poliția care ar fi „unsă” pentru a trece cu vederea ilegalitățile care se petrec în sat. Pensionara reclamă faptul că nu și-a mai primit ajutoarele de la Primărie, învinuindu-i de această situație pe fostul și pe actualul primar care, conform femeii, ar fi primit foloase necuvenite de la vecinul ei crescător de porci și care, pentru că femeia s-a „sfădit” cu vecinul, i-ar purta sâmbetele și nu i-ar mai acorda, din acest motiv, ajutoarele sociale cuvenite. 

Vasile Lup, primarul comunei Fizeșu Gherlii, comună de care aparține satul Nicula, respinge acuzațiile femeii, promițând că miercuri va merge la fața locului pentru a constata personal situația din sat reclamată de femeie.

Livia Ilca a povestit pentru Ziar de Cluj situația gravă, dacă este adevărată, din satul Nicula, un sat în care mocnesc conflicte vechi și probleme moștenite de autorități de la un mandat la altul:

 „Am avut ceva probleme cu fostul primar, pentru vecinul acesta. El stă mai mult la Cluj și are o fermă de porci aici în grădină. Toată grădina mi-o face praf! În fiecare an! Și, dacă zic ceva, numai râde și se duce! Și l-am scos pe primar să vadă ce e și a venit o ploaie mare și toată mizeria de pe deal mi-a băgat-o prin casă. Și l-am chemat și atunci. «Rezolvăm, rezolvăm!» Nu s-a rezolvat nimic, că vecinul s-a dus și i-a dus de-acasă, cum s-ar zice. Că mi-a spus și vicele, fostul vice, Dumnezeu să-l ierte, că a murit, mi-a zis că i-a dus o jumătate de porc și o damigeană de vinars și s-a rezolvat! Vicele mi-a spus! Că i-a dat la fostul primar, Ionel Mânecan! [Vecinul i-ar fi dat mită – n.r.] ca să nu-l mai deranjeze cu porcii, că el ne strică grădinile la toți, mizerie, când plouă, toată mizeria aici!

Și, de atunci, el a luat ură! Și acum s-a schimbat [primarul – n.r.], dar l-a școlit și pe ăstalalt! De atunci nu au mai venit nici să plătesc impozit, prin sat au fost, la mine nu au mai venit, nici când au făcut ajutoarele alea pentru încălzire, la mine nu au mai venit! Ăia de la Fizeș de la comună întotdeauna veneau în sat și îi anunțau pe toți să vină în sat să ne facă hârtie pentru încălzire. Acum au zis că nu mai pot veni, care vor să meargă la Fizeș să își facă, care nu, nu! Eu nu mă mai pot duce, că eu sunt bolnavă! Și acum am trimis ginerele să îmi plătească impozitul, că eu nu mă pot duce! Dar nici pe el nu îl pot rupe de la lucru, să meargă să plătească! Eu sunt cu picioarele, cardiacă, cu diabet, cu… toate-s pe capul meu! M-am îmbolnăvit!

Ar trebui să primesc ajutor social, ajutoare pentru încălzire, de lemne, și ajutoarele acelea, când vin pachete! Acum pachetele au venit, nu mi le-au dat, nu mi le-au dat nici anul trecut, nici anul acesta, când nu știu, mai vin sau nu mai vin…! Dar nu mi le-a dat deloc! Eu cred că celălalt [primar – n.r.] le-a spus la ăștialalți că m-am certat cu el pentru vecinul, primarul acela, Mânecanu, care a fost, și i-o fi spus și la ăstalalt ce s-a ales acum [primarul Vasile Lup – PNL] că m-am sfădit cu el. Ei au fost prieteni. Nu știu în ce partide sunt, nu mă pricep! Și nu mi-a mai dat pachete! La toți le-a dat pachete… Vă arăt cuponul de pensie, eu am 430. Și ăia au câte 500-600 pensie, au și animale, au și pământuri și primesc ajutoare și eu, cu 430, nu am nici pământ, nici animale, nu am nimic! Și nu mi-a dat! Nu știu dacă mai este careva la care nu i-au dat sau numai mie! Le-am spus că nu am primit, că am trimis ginerele. Și dacă m-au văzut că am vorbit cu consilierul de aici din sat, au zis că or mai veni! Nu au mai venit! Am așteptat o lună, nu au mai venit! Și atunci l-am trimis pe ginerele să meargă să plătească impozitul și să îmi dea pachetele!

Pe când s-a dus ginerele i-au spus că la pachete nu sunt trecută! Dar cum nu sunt trecută la pachete, că eu știu că în fiecare an mi-au dat un pachet! Păi, zic, de ce nu sunt trecută, că alții au și pământ și animale și pensie mai mare și sunt trecuți și eu, cu 430, eu nu sunt trecută!

De acolo mi se trage [de la conflictul mai vechi cu fostul primar – n.r.]! Că după scandalul acela pe care l-am avut cu el, vicele a venit și mi-a spus: noi am veni și ți-am rezolva cu vecinul și cu astea, dar nu ne putem băga peste primar, că primarul nu ne lasă! Că i-a dus porc, i-a dus vinarsul. «Mie mi-a dat», zice, «nu mințesc, mi-a dat două două păhărele de vinars și am băut de la el când i-am luat porcul din mașină!»

Vecinul pe toți i-a cumpărat! Vicele mi-a spus! Nu știu cum îl cheamă, dar a decedat vicele. A zis că a făcut nervi cu ei până-i lumea și a făcut infarct! A fost cumsecade, a fost om de treabă! Și în fiecare an, aici nu puteam sta de putoare de porci, grădina mi-o strică toată!

Și vecinul cu actualul primar acum sunt prieteni, s-au și împrietenit! Când a fost vorba de alegeri, a închis porcii sus pe deal, să vadă cine iese. Și după ce a văzut că a ieșit acesta, le-a dat drumul înapoi la porci! [Dacă nu ieșea primarul cu care e prieten – n.r.] poate nu putea rezolva cu ceilalți! Dar cu ăsta a fost prieten și l-a cumpărat repede și pe ăsta! […] Nici nu știu ce să mai zic și să mai fac cu ei! Vecinul, Tămaș Mircea, nici nu zice nimic, numai râde și se duce!

Eu nu am primit nici ajutoarele de încălzire, nici pachetele care vin pe bază de cupoane, cu alimente, să ne mai putem descurca! Cu ajutoarele de încălzire nu am mai fost la ei, nu am mai depus, că dacă nu au venit ei, eu nu m-am mai putut duce și nici copiii nu îi pot întrerupe de la serviciu totdeauna să meargă să umble! Până acum veneau ei, veneau la magazinul de aici din centru și anunțau și mergeam toți acolo cu buletinul, cu copie, cu ce trebuia, și ne făceau pentru lemne! Și acum nu a mai venit nimeni, că au zis că nu mai pot! Aici 3 sate suntem în sus și toți trebuie să mergem la Fizeș! Ne trebuie două autobuze să ajungem la Fizeș! Care are mașina lui merge, dar eu nu am mașină! Până acum, mergeam cu bicicleta, dar acum, dacă m-am îmbolnăvit, nu mai pot merge!

Nici nu l-am văzut pe primarul acesta, de când a ieșit primar! Că au zis multe femei, la biserică: «Noi am ales primar, dar nici nu l-am văzut!» Și nici nu vine să strângă gunoaiele de acolo, de la magazin în sus, când mergem la biserică e plin drumul de gunoaie, nu știu cine strânge gunoiul de acolo, noi suntem oamenii nimănui, că nici nu l-am văzut pe primar, de când l-am ales! O dată pe lună dacă vin și strâng gunoaiele! O dată pe lună dacă vine mașina după ele! Toate gunoaiele-s pe drum! Și nu poți să stai vara de putoare aici, te sufoci de putoare!

Ba s-au luat și ăștialalți de jos, și-au făcut acum barul, s-au luat și ăștia după el! Peste noapte, nu știu de unde au cumpărat și de unde i-au adus, au venit cu o grămadă de porci! I-au băgat acolo! Ferească Dumnezeu ce e și acolo! Apoi și-au luat capre! Au venit peste noapte, ne-am trezit dimineața că-s 1000 de găini în beci! De unde le-au adus, nu știu! O putoare ce a fost astă-vară aici! Și eu sunt prinsă în mijlocul lor, în mizerie și în putoare!

Veneau oamenii străini la mănăstire și se opreau și le dădeam apă și mi-au zis, cum pot să stau în putoarea asta, de ce nu aducem mascații și Sanepid-ul să facă curățenie, să vadă ce e acolo, că nu putem sta de putoare aici! E o putoare, dezastru! Și apoi au vândut găinile și acolo au turnat o placă de beton și nu are aprobare și autorizație de construcție, au aruncat acolo balastru și au turnat placă și au făcut acum bar! Dar nu au cerut aprobarea nici de la un vecin, dacă îi dă voie! Barul l-au făcut în beci, terasa de afară au făcut-o fără autorizație, fără nimic! Și nici nu au întrebat vecinii dacă le dau voie să facă în mijlocul satului prostii de-astea!

Toți sunt una! Într-o noapte, tot ăștia din jos, că la ăștia nu le-a plăcut să lucreze nicăieri, că au fost din-ăia care ziua dorm, noaptea lucrează, într-o noapte mi-au rupt lacătul de pe poartă, zarul de la poartă, că eu noaptea încui poarta, că pun lacăt și și zarul și mi-au fost toate rupte într-o noapte.

Și mi-e și frică să vorbesc și să zic, să nu trimită ăștia ceva țigani, că numai țigani vin la barul acesta! Și să trimită pe cineva să vină peste mine aici noaptea! Nu face nimeni nimic, ăștia au cumpărat și Poliția și primarul!

Și vecinul acesta și ceilalți de jos, Roman Feli, bărbatul ei a murit și copiii… la copii nu le place să lucreze nicăieri! Ei toată noaptea au umblat și îi auzeam de aici că eu când deschid ușa tot aud, cum manevrau unele lucruri. Toată noaptea! Știți dumneavoastră ce lucrează noaptea, nu stau în loc! Nu pot să zic chiar toate, că apoi să nu sară ăștia asupra capului meu! Umblă cu șmangleala! Și ziceau, «nu putem veni cu mașina să aducem ce au făcut ei, că e Poliția la pod», și zice: «Haideți liniștiți, că Poliția e la mâna noastră!» Eu nu stau noaptea să îi văd, îi aud că descarcă, dar nu stau să îi pândesc! Ce găsesc ei, [fură – n.r.] și apoi marfa o vând! Și, zice: «Poliția e la mâna noastră, nu ne face nimeni nimic!» Copiii doamnei care are barul au zis asta, că ei sunt cu manevrele, că ei nu vor să lucreze! Fac scandal și cu mă-sa în casă și se bat și ei între ei și scandal am aici, că sunt prinsă ca în menghină, unul dintr-o parte și unul dintr-alta! Nu am văzut să facă toți din sat așa, dar aici, în mijlocul acesta, aici e toată sărăcia! Ăștia, de când s-au mutat aici, e dezastru! 

Și, cum vecinul taie porcii, mașinile ca la abator stau aici la mine în poartă! Și dacă am zis ceva, mă suduie! Eu zic că nu e legal! Mi-a zis: «Apăi, nu e fermă de porci, că e o mică afacere în familie!» Aia, de 50-60 de porci, e mică afacere, și aici în mijlocul satului?! Eu aud la televizor, faci fermă de porci la 500 de metri de ultima casă! Nu în mijlocul satului! 

Haideți vara aici să vedeți ce e, că poate mulți oameni au multe de spus, dar nu au cui să spună! Eu am prins programul acela la televizor acolo [NCN – n.r.] și v-am prins că să scriem la Ziar de Cluj.  Sunt multe și mulți au probleme aici în sat, dar nu știu unde să meargă!

Primarul a luat legătura cu ei [cu cei doi vecini – n.r.] și s-a împrietenit cu ei și pentru că eu m-am sfădit și cu primarul celălalt și cu ăștia, atunci a luat ură pe mine, de nu mai îmi dă nimic! Dar eu le-am spus adevărul, nu m-am sfădit! Acum, ziceți dumneavoastră, ce să mai știm face?! Lămuriți-ne!

Trimiteți pe cineva în care să avem încredere, să ne rezolve treburile, că ăștia, de la noi, de la Fizeș, nimeni nu rezolvă nimic! Ăștia toți sunt unși cu toate alifiile! Și nu avem ce să facem!”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Livia Ilca.

Primarul comunei Fizeșu Gherlii, contactat telefonic de Ziar de Cluj, neagă acuzațiile doamnei Livia Ilca, admițând doar problema ridicării gunoaielor din comună, care se realizează doar o dată pe lună, însă primarul îi consideră răspunzători pentru această situație și pe oamenii care nu își plătesc serviciile de salubritate.

Legat de problemele reclamate de doamna Ilca în ceea ce îi privește pe vecinii săi, Vasile Lup afirmă că nu cunoaște situația exactă și că va merge miercuri la Nicula pentru a se interesa personal cu privire la aspectele reclamate de Livia Ilca. Primarul a mai afirmat și că listele pentru pachetele cu alimente au venit de la Prefectură, nu Primăria fiind cea care stabilește cine primește aceste ajutoare, el fiind convins că toți cei îndreptățiți au primit deja pachetele cu alimente. Vasile Lupu ne-a rugat să îl mai contactăm miercuri pentru a ne informa exact cu privire la situația pe care o va constata la fața locului. Vom reveni cu amănunte. 

Fostul primar al comunei Fizeșu Gherlii, Ionel Mânecan, nu a răspuns la telefon până la ora publicării acestui material.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
 • Acum 3 hours Politica
  Fără niciun ștrand funcțional sută la sută în Cluj-Napoca, de imediat 20 de ani de mandat, Emil Boc anunță în presa de chitanțier ”OZN”-uri de natație. Știm, nu v-ați plictisit încă de povestea cu ce OSĂ avem în Borhanci
 • Acum 4 hours In vizor
  Ce se întâmplă cu polițele RCA de la Euroins? Practic lepoți pune în parbriz și toată lumea îți acordă prioritate. Restul sunt povești de gestionat criza
 • Acum 12 hours General
  EXCLUSIV! Bătăușele au fost date afară din PSD Cluj
 • Acum 20 hours Focus
  Specialiștii clujeni, despre reacția PSD ȘI ANPC la automatizarea sistemului de cumpărături la Auchan: „discurs „populist” în cazul Auchan – VIDEO
 • Acum 21 hours In vizor
  VIDEO: Pe Calea Florești, Emil Boc a aprobat o huidumă de 25 de etaje. Atât în disprețul clujenilor, cât și al celor mai elementare măsuri de siguranță, hiuduma fiind înfiptă în structura de rezistență a unui zid de sprijin al unei lucrări arhitectonice, Nodul ”N”
 • Acum 21 hours In vizor
  Boc, mână în mână cu judecătorii de la Cluj. Cum încearcă să evite plata de milioane de euro – totul pentru părculeț
 • Acum 22 hours General
  Presa de chitanțier ne dă știri triumfaliste despre ”noul punct de belvedere al Clujului, Turnul Pompierilor”. ȘAPTE ANI A DURAT REABILITAREA UNUI FLEAC. Între timp, adevăratul ”punct de belvedere”, Cetățuia, zace în paragină
 • Acum 24 hours Din oras
  Un american din Cluj şi-a sechestrat soţia şi a ameninţat că o ucide. A urcat pe acoperișul casei, înarmat cu o lingură
 • Acum 24 hours Focus
  Anton Hadăr, președintele Federației Alma Mater, la NCN, despre legile educației: „Au fost mai multe lucruri pe care le-am dorit a fi luate în seamă, nu le-am văzut aprobate” – VIDEO
 • Acum 1 day General
  CU CE SE MAI OCUPĂ ORGANELE STATULUI: Descinderi ale poliţiştilor de la Transporturi la patru tineri din Cluj și Oradea care au desenat graffiti pe vagoanele unor trenuri
 • Acum 1 day Focus
  Fram, ursul polar, ajunge pe marile ecrane – VIDEO
 • Acum 2 days Din oras
  Rahat românesc, ultimul răcnet
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE