Politica

La placinte inainte, la razboi inapoi. Cum isi fura realizarile unul de la altul politicienii Clujului

Cand e vorba de esecuri si asumarea responsabilitatii pentru ele politicienii clujeni baga capul in nisip, dar sunt primii care se bat cu pumnul in piept atunci cand e vorba de o reusita. Chiar si atunci cand nu le apartine.

Toti vor lauri, dar putini sunt cei care pun osul la treaba sau si mai putini cei care isi asuma un insucces. De cele mai multe ori, atunci cand e vorba de o nereusita politicienii prefera sa nu mai aduca vorba de chestiune, dar cand le iese un proiect nu mai contenesc sa se laude. Chiar si atunci cand nu au niciun merit. Isi aroga ideile de proiecte ale colegilor, le finalizeaza pe cele ale predecesorilor, dar nici prin cap nu le-ar trece sa aminteasca si efortul colegului care a demarat investitia. Atunci cand e de bine, le place sa fie in fata si sa stea singuri pe podium, iar cand e de rau nu stiu cum sa se ascunda dupa spatele colegilor.

Cel mai recent exemplu este al primarului Emil Boc, care s-a laudat cu faptul ca el si echipa lui a depus candidatura Clujului la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021.

„Vreau sa va spun ca am depus candidatura, impreuna cu colegii mei pentru Cluj CCE 2021 si va multumim pentru ce faceti pentru ca municipiul nostru sa castige acest titlu”, a rostit primarul municipiului Cluj-Napoca la deschiderea festivalului Comedy Cluj.

Adica el insusi, edilul acestui oras, a lucrat la proiectul de candidatura si l-a depus. Nu Asociatia Cluj 2021 – CCE, nu directorul Florin Morosanu si echipa sa, cei care s-au straduit cinci ani sa puna la cale acest proiect, cu cel mai mic buget din tara.

Cu cateva zile inainte, primarul Boc si-a arogat meritul pentru un alt proiect al orasului, care nici macar nu este realizat, ci e la stadiul de idee. Edilul s-a trezit sa vorbeasca despre nevoia clujenilor de a avea un patinoar in oras si transformarea lacului din Parcul Central in patinoarul odinioara atat de apreciat. Ce a uitat sa spuna Emil Boc in emisiunea radio este ca proiectul de transformare a lacului Chios intr-un loc de distractie pentru clujeni pe timp de iarna ii apartine viceprimarului Anna Horvath, cea care declara, inca de la inceputul anului trecut, ca doreste sa redea clujenilor patinoarul natural din Parcul Central. Era unul dintre proiectele sale de suflet pentru 2014 si sustinea ca se va lupta pentru ca acest proiect sa fie realizat.

De asemenea, este celebra cearta penibila intre primarul Emil Boc si, pe atunci, presedintele Consiliului Judetean, Horea Uioreanu, la inaugurarea investitiei private Iulius Parc din 2013.

Cel care a dat tonul galcevii a fost Uioreanu, care a sarit iritat la microfon imediat dupa discursul in care Boc dadea Iulius Mall ca exemplu de bune practici in implicarea investitorilor in comunitate, detalia cat de greu a trecut proiectul de Consiliul Local si a propus ca cei de al Iulius Mall sa il intretina in prima faza, urmand ca dupa o vreme sarcinile sa treaca in responsabilitatea primariei.

 “Ne aflam pe terenul CJ, e buna si colaborarea cu primaria dar terenul e al CJ, deci hai sa fim corecti! La primavara o sa contribuim si noi cu hidrobiciclete si barci”, a spus Uioreanu. “Autorizatia e emisa de Primaria Cluj-Napoca, care e inscrisa ca proprietar in cartea funciara. Nu e o chestiune de disputa, ci de realitate istorica!”, a replicat Boc. “Sunt directorul general Univers T , iar Univers T detine 84% din terenul acestui parc, am semnat autorizatia de construire a acestui parc!”, a simtit nevoia sa intervina si Valentin Lungu.

Moderatorul Cristian Grindean a spus apoi exact ce ar fi trebuit sa intuiasca orice politician ca se cade sa remarce in acest context: ca adevaratii proprietari sunt clujenii, cei care vor folosi parcul. Cei doi granzi ai Clujului si directorasul de la Univers T si-au aruncat replicile pe deasupra capului celui care tocmai a dat doua milioane de euro pentru amenajarea noului amplasament. Iulian Dascalu a stat in tot acest timp deoparte, modest, zambind politicos, fara sa intervina.

De altfel, Uioreanu ii atrasese atentia in campanie lui Alin Tise, predecesorul sau ca si-ar fi arogat pe nedrept meritul realizarii stadionului, proiect indeput in mandatul liberalului Marius Nicoara.

“Domnul Alin Paunel Tise, secondat de nasul sau, premierul Emil Boc, a inaugurat noul stadion, o investitie facuta din bani publici, adica din banii tuturor clujenilor. Pe de alta parte, ideea construirea noii arene nici macar nu i-a apartinut domnului Tise, demersurile au inceput in mandatul celuilat consiliu, sub conducerea lui Marius Nicoara. Presa si clujenii isi amintesc, desigur, de sedintele in care consilierii PD se opuneau acestei investitii, de piedicile puse de primarul de atunci, Emil Boc, care a refuzat sa cedeze o suprafata de teren pe care primaria o avea in zona si fara de care stadionul nu se putea construi. Asa cum isi amintesc si de faptul ca domnul Alin Paunel Tise, in calitate de prefect, s-a folosit de functie pentru a intarzia cat de mult s-a putut demararea acestei investitii. In fine, asta este istorie, o parte din istoria noului stadion, constructie pentru care actualul presedinte si-a arogat meritele. A pus chiar si un banner care spunea ca el si vicepresedintele Radu Bica au realizat investitia, incercand sa induca ideea ca ei doi inseamna Consiliul Judetean Cluj, ignorand complet nu doar pe celalalt vicepresedinte si aparatul propriu de specialitate, ci chiar si plenul consiliului, oameni care au votat si sustinut proiectul si alocarile de fonduri. Probabil ca domnul Tise il are ca model pe Ludovic al XIV-lea si motto-ul sau este „Consiliul sunt eu!”. Cert este faptul ca cetatenii Clujului nu s-au lasat inselati de autolaudele domnului presedinte si l-au „apreciat” dupa merite: corul de huiduieli de la spectacolul inaugural spune totul. Poate oamenii au remarcat faptul ca la 30 de mii de locuri sunt doar 300 de locuri de parcare…  In concluzie, nu consider ca finalizarea lucrarilor de construire a stadionului constituie biletul castigator pentru Alin Paunel Tise”, spunea Uioreanu in octombrie 2011.

Celebra este si campania din 2008 cand Nicoara si Boc isi faceau campanie cu aceleasi realizari.

“Marius Nicoara (PNL), candidat la presedintia Consiliului Judetean a publicat in presa locala machete publicitare in care a utilizat imaginea companiei NOKIA. Machetele publicitare contine mesajul: “Nicoara Connecting People”, fraza utilizata anterior ca titlu de articol in presa locala. Candidatul PNL la Consiliul Judetean Cluj a utilizat afacerea NOKIA si in clipurile electorale postate pe site-ul sau de campanie. In aceste materiale publicitare Marius Nicoara isi asuma toate meritele investitiei NOKIA de la Jucu. Reprezentantii NOKIA Romania au solicitat presedintelui CJ Cluj sa nu mai utilizeze imaginea companiei in campania electorala. Presedintele PDL, Emil Boc, candidat la inca un mandat la Primaria Cluj, a utilizat imaginea Nokia intr-un videoclip electoral difuzat de o televiziune locala. Boc a contabilizat afacerea Nokia drept una dintre realizarile sale. “Sectorul productiv a luat amploare prin venirea la Cluj-Napoca a unor importanti investitori, cum ar fi: Nokia Enterprise Solutions Romania – una dintre filialele globale de cercetare si dezvoltare ale Nokia – a deschis o filiala la Cluj-Napoca in februarie 2006”, se mentioneaza pe site-ul de campanie al al presedintelui PDL. Primarul Clujului enumera drept realizari ale mandatului sau cateva investitii realizate de Consiliul Judetean, cum ar fi modernizarea aeroportului, deschiderea parcurilor industriale. Primarul  Boc se lauda cu investitiile implementate de o serie de multinationale precum: Siemens, Terapia-Ranbaxy, Genpact, Pilkington Automotive sau concernul american Emerson”, nota Hotnews in mai 2008.

Ne-ar placea sa ii vedem pe politicieni ca se bat cu pumnul in piept si cand trebuie sa isi asume rezultatele slabe de la vot sau esecul unor proiecte precum bike-sharing sau Filarmonica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *