Din oras

La opera in scaune de pescuit. Cum au ocupat clujenii Piata Unirii la spectacolul "Carmen" de Bizet

Scris de 1,343

In timp ce la Electric Castle era seara Rudimental si Polivalenta gazduia un mare show de moda, opera a strans in centrul Clujului spectatori cat aproape nu a putut sa incapa. Ca sa poata asista la spectacolul “Carmen” de George Bizet, oameni de toate varstele si categoriile sociale au ocupat bancile, bordurile, marginile fantanii, insa unii au fost mai practici si au venit de acasa dotati cu scaune de pescuit. 

Locurile pe scaune au fost ocupate cu mult inaintea orei la care era anuntat inceputul reprezentatiei si multi s-au plans ulterior ca mai toate aveau o hartie pe care scria ca sunt rezervate. Drept urmare, au fost la mare cautare toate bancile din jur, fantana arteziana din Piata Unirii s-a umplut din start cu parinti cu copilasi si oameni care si-au adus si catelul la opera. 

Circulatia a fost oprita pe toate strazile din jur si inghesuiala se vedea de departe. Spectatorii cu scaune de pescuit au ajuns mai tarziu, nefiind nevoiti sa se grabeasca pentru a “prinde” loc. S-au asezat unii langa altii tacticos, la capatul randurile de scaune de plastic si multi si-au adus si cate o sticla cu bautura racoritoare pe care au tinut-o in spatiul special amenajat al accesoriului, exact ca la pescuit.

Fara prezentari si discursuri, spectacolul a inceput la cateva minute dupa ora 8, cu intrarea in scena a soldatilor din Sevilla. S-au facut poze cu telefonul si s-a filmat cu tableta pe tot parcursul celor trei ale reprezentatiei. 

Spre deosebire de anul trecut, cand “Aida” s-a derulat cu mari probleme tehnice si putini au reusit sa vada subtitrarea de pe ecranele laterale, de aceasta data aparatura a functionat ireprosabil, asa incat interpretarea admirabila a artistilor a putut fi admirata aproape la fel de bine ca intr-o sala de opera.

Povestea de iubire intre Carmen si Don Jose, aparitia maiestuoasa a toreadorului si drama care ii urmeaza se deruleaza pe ritmuri spaniole in Piata Unirii, punctate de orchestram cor si de costumele extravagante create de scenografii de la opera.

Pauzele dintre acte au fost scurte, asa ca reprezentatia s-a incheiat la ora 23, cu o jumatate de ora mai repede decat fusese anuntat. Artistii au fost aplaudati frenetic minute in sir, dupa care a venit o supriza: focuri de artificii pe ritmurile muzicii lui Bizet.

 

Au interpretat soprana Narcisa Brumar, tenorul Sergiu Colta si bariitonul Zoltan Nagy, cor, orchestra, bale si, zeci de figuranti. Distributia completa a spectacolului de sambata seara ii include pe solistii Iulia Merca (Carmen), Cristian Mogosan (Don Jose, Zoltan Nagy – invitat (Escamillo), Narcisa Brumar – invitată (Micaela), Daniela Tricu, Liliana Neciu, Bogdan Nistor, Sergiu Coltan – invitat, Simonfi Sandor si Cristian Hodrea, acompaniati de solistii balerini Gabriela Sima, Dorina Lucaciu, Adelina Filipas, Mircea Baritchi si  Valentin Mihaila. Orchestra s-a aflat sub bagheta dirijorului Adrian Morar. A mai participat corul de copii ”Junior VIP”, aflat sub conducerea muzicala a dirijoarei Anca Mona Maria. Regia artistica a spectacolului a fost semnata de Emil Strugaru. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 3 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 5 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 6 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 8 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 8 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 10 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 11 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 23 hours Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE