Cooltura

La Festivalul ”Khetane”, dedicat muzicii rome în ghetoul de la Pata Rât: manele cu Prințesa de Aur și Alex de la Cluj

Scris de 846

Primul festival dedicate muzicii și culturii rome, ”Khetane- comunități împreună”, va avea loc între 12-14 august la Pata Rât, lângă groapa de gunoi a Clujului.

Președintele Fundației AltArt, Istvan Szakats, organizatorul festivalului, a declarat că, timp de trei zile, vor avea loc concerte, dezbateri, proiecții de film, conferințe, expoziții și activități pentru copii, toate dedicate comunităților segregate din Pata Rât, dar deschise și publicului larg.

”Nu este un festival de manele, ci este vorba de ceva mult mai mult. Este un festival al comunității, lucrăm de 10 ani în Pata Rât.

Totul este gratis, tot orașul este invitat, festivalul este deschis pentru toată lumea.

Avem mai mulți parteneri și suntem în discuții cu Facultatea de Arhitectură pentru a ne face mobilier urban pentru festival.

Sunt copleșit să văd că răspunsul clujenilor e consistent.

Ne așteptăm la circa 1000 de spectatori pe zi, în zilele de concerte”, a spus Szakats.

Și cultura romilor este mișto

Alex Fechete, de la Radio Pata, a declarat că scopul festivalului este să fie adusă muzica romilor în ghetou.

”În orașul de 5 stele nu este loc de manele. Noi vrem să ne manifestăm cultura, dar romii nu au loc. Vrem să arătăm că și cultura noastră poate fi mișto.

Vrem să normalizăm manelele în Cluj, iar printre invitați se vor număra Prințesa de Aur și Alex de la Cluj, dar și formația Impex”, a spus Fechete.

În afară de concerte, programul include concursul ”Pata Cluj are talent”, prezentare de modă, cu colecții purtate de reprezentante ale comunității din Pata Rât, dezbateri publice pe tema manelelor, cu invitați de la Filarmonica Transilvania și Academia de Muzică Cluj, dar vor avea și loc expoziții.

Organizatorii au dat asigurări celor care doresc să participe că se vor simți în siguranță la Pata Rât pe durata festivalului.

”Trebuie să spargem bariera fricii, să vină să ascultăm muzică împreună, nu au motive să le fie frică”, a punctat Alex Fechete.

Bugetul festivalului este de circa 70.000 – 80.000 de euro.

În zona Pata Rât trăiesc circa 2500 de persoane de etnie romă.

khetaneULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 14 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 14 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 14 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 14 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 16 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 18 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 19 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 21 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 21 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 21 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 22 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE