Cooltura

La Festivalul ”Khetane”, dedicat muzicii rome în ghetoul de la Pata Rât: manele cu Prințesa de Aur și Alex de la Cluj

Primul festival dedicate muzicii și culturii rome, ”Khetane- comunități împreună”, va avea loc între 12-14 august la Pata Rât, lângă groapa de gunoi a Clujului.

Președintele Fundației AltArt, Istvan Szakats, organizatorul festivalului, a declarat că, timp de trei zile, vor avea loc concerte, dezbateri, proiecții de film, conferințe, expoziții și activități pentru copii, toate dedicate comunităților segregate din Pata Rât, dar deschise și publicului larg.

”Nu este un festival de manele, ci este vorba de ceva mult mai mult. Este un festival al comunității, lucrăm de 10 ani în Pata Rât.

Totul este gratis, tot orașul este invitat, festivalul este deschis pentru toată lumea.

Avem mai mulți parteneri și suntem în discuții cu Facultatea de Arhitectură pentru a ne face mobilier urban pentru festival.

Sunt copleșit să văd că răspunsul clujenilor e consistent.

Ne așteptăm la circa 1000 de spectatori pe zi, în zilele de concerte”, a spus Szakats.

Și cultura romilor este mișto

Alex Fechete, de la Radio Pata, a declarat că scopul festivalului este să fie adusă muzica romilor în ghetou.

”În orașul de 5 stele nu este loc de manele. Noi vrem să ne manifestăm cultura, dar romii nu au loc. Vrem să arătăm că și cultura noastră poate fi mișto.

Vrem să normalizăm manelele în Cluj, iar printre invitați se vor număra Prințesa de Aur și Alex de la Cluj, dar și formația Impex”, a spus Fechete.

În afară de concerte, programul include concursul ”Pata Cluj are talent”, prezentare de modă, cu colecții purtate de reprezentante ale comunității din Pata Rât, dezbateri publice pe tema manelelor, cu invitați de la Filarmonica Transilvania și Academia de Muzică Cluj, dar vor avea și loc expoziții.

Organizatorii au dat asigurări celor care doresc să participe că se vor simți în siguranță la Pata Rât pe durata festivalului.

”Trebuie să spargem bariera fricii, să vină să ascultăm muzică împreună, nu au motive să le fie frică”, a punctat Alex Fechete.

Bugetul festivalului este de circa 70.000 – 80.000 de euro.

În zona Pata Rât trăiesc circa 2500 de persoane de etnie romă.

khetane