In vizor

La Compania de Apă Someș, declarațiile de avere sunt dosite în… canalizare. Conducerea face ceva pe lege

Șase directori conduc Compania de Apă Someș și nici unul nu s-a deranjat să își publice declarația de avere pe site-ul societății, deși legea prevede că aceste documente trebuie publicate. Ultimele declarații de avere disponibile pe site datează din anul 2013. Funcționarii publici și angajații societăților cu capital de stat au obligația să își publice declarațiile de avere și pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, dar în cazul unora lipsesc cu desăvârșire și de aici. Ce înseamnă asta? Că șefii Companiei de Apă Someș nu dau doi bani pe lege și fac ce doresc ei.

Călin Vasile Neamțu este director general al Companiei de Apă Someș, din luna mai 2018, după ce a câștigat concursul pentru acest post.

Ultima sa declarație de avere disponibilă pe site-ul ANI este din 2016, aferentă anului 2015, când a candidat pentru funcția de consilier local în Câmpia Turzii. Potrivit documentului de la acea vreme, nu are niciun teren, dar deține un apartament în Câmpia Turzii. Nu are nici autoturism, nici bani în bănci. Figurează însă cu un credit în valoare de 25.000 euro, scadent în 2039.

Citește și:

Ziar de Cluj a avut dreptate. Călin Neamțu, omul agreat de partid, a câștigat concursul pentru șefia Companiei de Apă Someș. Dorin Ciatarâș s-a retras

Mihai Iacob este director general adjunct. Declarația sa de avere nu există nici pe site-ul Companiei de Apă Someș, nici pe site-ul ANI.

Claudia-Maria Bărbuceanu este director financiar. A adoptat aceeași tactică. Declarația de avere nu există niciunde în spațiul public virtual.

Gelu Topan este director tehnic în cadrul companiei. Până în 2018 a fost șef serviciu exploatare la Administrația Națională Apele Române. În acea perioadă, a respectat legea și a publicat declarația de avere, dar de când a crescut în funcție și a ajuns director tehnic a intrat în rând cu lumea bună de la Compania de Apă Someș și a ținut la secret averea.

Potrivit declarației de avere aferente anului 2017, Gelu Topan are două terenuri în intravilan în Gilău și Râșca și două terenuri agricole în Râșca. Toate au fost dobândite prin cumpărare. Are o casă construită în Gilău în anul 2008 și încă o casă în Râșca, moștenită. La capitolul bunuri mobile, directorul tehnic al companiei are două autoturisme: un BMW, an fabricație 2007 și un Audi A4, an fabricație 2012 plus un tractor. Toate au fost dobândite prin cumpărare.

Nu are bani în bănci. Are în schimb un credit de 40.000 lei, scadent în 2021. Tot la capitolul bani, a declarat veniturile următoare: un salariu anual de aproape 43.000 lei, o indemnizație de consilier local în Gilău în valoare de 5.500 lei și 7.800 lei din calitatea de administrator în Consiliul de Administrație al Companiei de Apă Someș. Soția sa, angajată ca inginer ecolog la Compania de Apă Someș, a câștigat în 2017 venituri totale de aproape 28.000 lei.

Dan Gavrea, director comercial, este excepția de la regulă, dar numai într-o anumită măsură. El și-a depus declarația de avere aferentă anului 2017, însă cea pentru anul trecut nu există, deși termenul legal era iunie 2019. Potrivit ultimului document public, Gavrea are un teren intravilan în Dej, aferent casei în suprafață de 200 mp. Mai are și un apartament în Cluj-Napoca, dobândit prin cumpărare împreună cu soția. În declarația de avere mai figurează și un autoturism Volkswagen Golf 5, an fabricație 2007. A mai avut un autoturism Audi A4, pe care l-a vândut pentru 5.200 euro, în anul 2017.

Dan Gavrea are fonduri de investiții și depozite bancare în valoare totală de peste 165.000 lei. La capitolul venituri, a declarat un salariu de 64.325 lei, bani obținuți din funcția de inginer la Societatea Electrica Furnizare SA și 9.666 lei indemnizație de consilier județean.

Marian Eugen, director coordonator sucursale nu are declarația de avere publicată niciunde, la fel ca ceilalți colegi directori.

Stelian Ovidiu Oargă, directorul sucursalei din Dej, nu și-a mai publicat declarația de avere din anul 2014, aferentă anului 2013. Atunci, avea un teren în extravilan în județul Cluj și un teren în intravilan în Dej. De asemenea, are două case în Dej, un autoturism Renault.

Ovidiu Ionel Drăgan, director sucursală Gherla și-a publicat declarația de avere din postura de consilier local, nicidecum din cea de șef de sucursală. Chiar și așa, ultima declarație figurează din anul 2016, aferentă anului 2015. Nu are niciun teren, dar are două apartamente în Gherla și un autoturism Audi A4. A declarat un salariu anual de 30.500 lei de la Compania de Apă Someș și o indemnizație de consilier local de 3.404 lei.

Dorin Tămaș, directorul sucursalei din Huedin nu și-a mai publicat declarația de avere din anul 2016. La fel ca și colegul din Gherla, și-a publicat declarația din calitatea de consilier local. Are trei terenuri în Huedin (două agricole și unul intravilan). Tot în Huedin are o casă de locuit, o casă de vacanță și un spațiu comercial. Mai deține un autoturism Audi. Are și un credit bancar de 50.000 (nu a precizat dacă sunt lei sau euro), scadent în 2037. La acea dată nu figura ca angajat la Compania de Apă Someș, veniturile salariale declarate fiind de la Transim SA Huedin, unde era angajat ca director. De aici a câștigat 21.600 lei anual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *