In vizor

La Cluj, oamenii au reclamat că deratizarea din toamnă a ucis nu doar șoareci, ci și pisici

Trei persoane (doi copii și un adult) au decedat la Timișoara și alte 30 au fost spitalizate după ce în blocul în care oamenii locuiau s-au făcut lucrări de dezinsecție și deratizare. Tragedia pare a se fi produs din cauza substanțelor folosite la deratizare și dezinsecție.

La Cluj-Napoca, de peste un deceniu, de deratizarea și dezinsecția publică se ocupă firma Coral Impex. Nu am avut, din fericire, parte de drame ca la Timișoara, cu victime umane, la Cluj singurele afectate de substanțele toxice fiind animalele de companie.

Ziar de Cluj a semnalat, în 15 octombrie 2019, cazul pisicilor care au murit după ce au mâncat șobolani otrăviți în urma deratizării:

„Deratizarea de toamnă din Cluj-Napoca a creat panică în rândul iubitorilor și proprietarilor de animale. Pe de o parte, oamenii se tem că stațiile în care se află substanța otrăvitoare sunt ușor accesibile copiilor și animalelor, iar pe de altă parte spun că au găsit pisici moarte, care mâncaseră șoareci și șobolani otrăviți.

Reprezentanții firmei Coral Impex, care se ocupă de deratizare, dau asigurări că totul se face ca la carte și nu există niciun pericol pentru oameni și animale.

Medicii veterinari subliniază că într-adevăr un șobolan otrăvit poate fi mortal pentru o pisică, dacă aceasta din urmă îl mănâncă. Este important ca cetățenii să își supravegheze animalele în perioada de deratizare. Acest proces este vital pentru oraș, în condițiile în care rozătoarele sunt purtătoare de boli și, mai mult, pot produce pagube economice importante”, scria Ziar de Cluj.

„După cum știți sau nu știți, la nivel de Cluj a avut loc o mișcare de deratizare care pune în pericol atât animalele, cât și copiii, deoarece deștepții le-au amplasat și pe lângă parcuri de joaca, iar cutiile sunt foarte accesibile”, posta un clujean pe rețelele de socializare, în luna octombrie.

Citiți mai multe detalii aici: Atenție la animalele de companie! Pisici moarte după ce au mâncat șobolani otrăviți în urma deratizării. Firma spune că a făcut totul ca la carte, iar veterinarii le recomandă cetățenilor să fie mai atenți

Pe site-ul Primăriei nu sunt anunțate toate acțiunile de deratizare

Conform „programului unitar de acțiune al serviciilor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în municipiul Cluj-Napoca  pentru anul 2019”, afișat pe site-ul Primăriei, în acest an au fost realizate de firma Coral Impex 6 ample acțiuni pe domeniul public și privat.

Ultima operațiune de dezinsecție s-a realizat în perioada 1 – 15 octombrie.

„Produsele folosite în acțiunea de dezinsecție sunt DETRAL SUPER și MICROSIN – insecticid special conceput pentru combaterea țânțarilor adulți și VECTOBAC WG – produs insecticid special conceput pentru combaterea țânțarilor aflați în stadiul de larvă, produsele fiind avizate de Ministerul Sănătății – Comisia Natională a Produselor Biocide, fac parte din grupele Xn respectiv Xi de toxicitate și se regasesc in Registrul Național al produselor biocide avizate pentru profilaxia sanitar umană”, se precizează pe site-ul Primăriei.

Alte operațiuni de dezinsecție au fost realizată în perioadele 9-18 septembrie, 12-20 august, 15-31 iulie și 12-30 iunie.

În intervalul 11– 15 martie, la Cluj-Napoca s-a realizat o operațiune de deratizare pe domeniul public.

„Deratizarea va fi efectuată cu produsul BRODIFACOUM – special conceput pentru combaterea rozatoarelor. Acesta este avizat de Ministerul Sănătăţii – Comisia Naţională a Produselor Biocide, face parte din grupa Xi şi Xn de toxicitate şi se regăsește în Registrul Naţional al produselor biocide avizate pentru profilaxia sanitar umană.

În caz de ingerare accidentală, antidotul este Vit. K 1 şi se găseşte la Spitalul de Urgenţe Cluj.

Acţiunea se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale: Legea 101/2006, Ordinul nr. 119 din 2014 pentru aprobarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei”, explicau reprezentanții Primăriei.

La Cluj, oamenii au semnalat probleme apărute în urma deratizării (pisici moarte) în luna octombrie a acestui an. Pe site-ul Primăriei, în octombrie este trecută doar o operațiune de dezinsecție, semn al unei comunicări publice deficitare, ultima deratizare anunțată oficial fiind cea din luna martie.

Cutiile cu substanțe toxice există însă și în prezent, pe diverse străzi din municipiu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version