Din oras

La Cluj nu exista o banca de sange pentru catei, dar acestia pot fi adusi la donat in cadrul USAMV

Cu toate ca in Cluj-Napoca nu exista o banca de sange pentru catei, acestia pot fi adusi de stapanii lor la donat in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca. Lipsa unei banci de sange se simte, mai ales, in cazurile foarte urgente, almiteri, in ceea ce priveste transfuziile programate, cei de la USAMV au chiar o baza de date a unor caini donatori, la care apeleaza de fiecare data cand au nevoie.

Foto: lumeanimalelor.ro

Reprezentantii Biroului Mass Media din cadrul USAMV informeaza ca nu exista la spitalul Clinic Veterinar al institutiei o banca de sange pentru caini. Acestia spun, insa, ca in caz de transfuzii, proprietarilor li se solicita sa aduca un frate sau un parinte de-al cainelui.

Cu toate acestea, lipsa unei astfel de banci nu impiedica practica transfuziilor de sange, intrucat in cadrul Facultatii de Medicina Veterinara se realizeaza astfel de actiuni. Mai dificil este in situatiile de urgenta cand catelul are imediata nevoie de sange.

„Se fac transfuzii la facultate, nu este banca de sange dar avem numar de donatori de la facultate, in plus, mai sunt si clinici private care au donatori. Este un pic mai greu in urgente, acolo duci lipsa, cand ai nevoie imediata de sange. Dar, asa, daca este vorba despre o transfuzie care suporta un pic de amanare, in general, se rezolva”, explica doctorul veterinar Cristian Popovici.

In ceea ce priveste procesul de donare, Orsolya Sarpataki, medicul veterinar responsabil de laboratorul de hematologie al USAMV, explica faptul ca nu e nevoie de un membru de familie al cainelui. In cadrul insitutiei exista o baza de date a cateilor care pot fi donatori universali. 

„Ideea este ca avem mai multe grupe de sange la caini, dar putem sa detectam doua categorii mari, iar una dintre categorii reprezinta donatorii universali, cei care pot dona la oricine. Atunci, noi avem o baza de date cu cativa zeci de caini pe care i-am testat deja si stim ca sunt donatori universali si ii rugam, pe rand, sa vina sa ne doneze sange. Astfel, in cadrul laboratorului de hematologie avem tot timpul o punga de sange, care e recoltata, de preferinta de donator universal. Atunci, in caz de urgenta, cand avem nevoie, apelam la punga aceasta de rezerva, ca sa zic asa. Dar, daca sunt transfuzii programate pentru asta, sunam donatorii si vin si doneaza pe loc. Ma refer in cazul in care avem nevoie, de exemplu, la lipsa de trombocite, pentru ca pentru trombocite nu putem pastra punga de sange recoltata mai mult de opt ore”, explica aceasta.

La Bucuresti functioneaza o astfel de banca de sange, insa exista putine cereri catre aceasta de la Cluj-Napoca. Cele mai mari probleme le au, informeaza Orsolya Sarpataki, cu sangele de pisica. In situatiile in care au nevoie de transfuzii pentru ele, apeleaza la banca de singe din capitala. Lipsa donatorilor printre pisici este cauzata de dimensiunile acestora, intrucat e nevoie de pisici mai mari, ceea ce ingreuneaza realizarea unei baze de date.

Foto: zooland.ro

Cu toate ca donarea de sange pentru catei nu este o practica foarte frecventa la Cluj, cei de la USAMV nu au intampinat niciodata probleme din acest punct de vedere. De obicei, toti stapanii care au fost chemati sa-si aduca la donare cateii au acceptat bucurosi. De altfel, clujenii care doresc sa-si obisnuiasca animalele cu aceasta practica pot sa se prezinte la Spitalul de Urgenta al USAMV si sa anunte ca vor sa fie donatori sau sa fie luati in evidenta ca posibili donatori.

„Donatorii beneficiaza si de teste gratuite. Acum, altceva nu le putem oferi. Cainii care vin la donat trebuie sa aiba peste 27 de kilograme, de preferat o varsta cuprinsa intre 1 si 8 ani si sa fie masculi sau femele nulipare, care nu au avut puiuti niciodata”, incheie medicul veterinar Orsolya Sarpataki.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *