Din oras

La Cluj nu exista o banca de sange pentru catei, dar acestia pot fi adusi la donat in cadrul USAMV

Scris de 390

Cu toate ca in Cluj-Napoca nu exista o banca de sange pentru catei, acestia pot fi adusi de stapanii lor la donat in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca. Lipsa unei banci de sange se simte, mai ales, in cazurile foarte urgente, almiteri, in ceea ce priveste transfuziile programate, cei de la USAMV au chiar o baza de date a unor caini donatori, la care apeleaza de fiecare data cand au nevoie.

Foto: lumeanimalelor.ro

Reprezentantii Biroului Mass Media din cadrul USAMV informeaza ca nu exista la spitalul Clinic Veterinar al institutiei o banca de sange pentru caini. Acestia spun, insa, ca in caz de transfuzii, proprietarilor li se solicita sa aduca un frate sau un parinte de-al cainelui.

Cu toate acestea, lipsa unei astfel de banci nu impiedica practica transfuziilor de sange, intrucat in cadrul Facultatii de Medicina Veterinara se realizeaza astfel de actiuni. Mai dificil este in situatiile de urgenta cand catelul are imediata nevoie de sange.

“Se fac transfuzii la facultate, nu este banca de sange dar avem numar de donatori de la facultate, in plus, mai sunt si clinici private care au donatori. Este un pic mai greu in urgente, acolo duci lipsa, cand ai nevoie imediata de sange. Dar, asa, daca este vorba despre o transfuzie care suporta un pic de amanare, in general, se rezolva”, explica doctorul veterinar Cristian Popovici.

In ceea ce priveste procesul de donare, Orsolya Sarpataki, medicul veterinar responsabil de laboratorul de hematologie al USAMV, explica faptul ca nu e nevoie de un membru de familie al cainelui. In cadrul insitutiei exista o baza de date a cateilor care pot fi donatori universali. 

“Ideea este ca avem mai multe grupe de sange la caini, dar putem sa detectam doua categorii mari, iar una dintre categorii reprezinta donatorii universali, cei care pot dona la oricine. Atunci, noi avem o baza de date cu cativa zeci de caini pe care i-am testat deja si stim ca sunt donatori universali si ii rugam, pe rand, sa vina sa ne doneze sange. Astfel, in cadrul laboratorului de hematologie avem tot timpul o punga de sange, care e recoltata, de preferinta de donator universal. Atunci, in caz de urgenta, cand avem nevoie, apelam la punga aceasta de rezerva, ca sa zic asa. Dar, daca sunt transfuzii programate pentru asta, sunam donatorii si vin si doneaza pe loc. Ma refer in cazul in care avem nevoie, de exemplu, la lipsa de trombocite, pentru ca pentru trombocite nu putem pastra punga de sange recoltata mai mult de opt ore”, explica aceasta.

La Bucuresti functioneaza o astfel de banca de sange, insa exista putine cereri catre aceasta de la Cluj-Napoca. Cele mai mari probleme le au, informeaza Orsolya Sarpataki, cu sangele de pisica. In situatiile in care au nevoie de transfuzii pentru ele, apeleaza la banca de singe din capitala. Lipsa donatorilor printre pisici este cauzata de dimensiunile acestora, intrucat e nevoie de pisici mai mari, ceea ce ingreuneaza realizarea unei baze de date.

Foto: zooland.ro

Cu toate ca donarea de sange pentru catei nu este o practica foarte frecventa la Cluj, cei de la USAMV nu au intampinat niciodata probleme din acest punct de vedere. De obicei, toti stapanii care au fost chemati sa-si aduca la donare cateii au acceptat bucurosi. De altfel, clujenii care doresc sa-si obisnuiasca animalele cu aceasta practica pot sa se prezinte la Spitalul de Urgenta al USAMV si sa anunte ca vor sa fie donatori sau sa fie luati in evidenta ca posibili donatori.

“Donatorii beneficiaza si de teste gratuite. Acum, altceva nu le putem oferi. Cainii care vin la donat trebuie sa aiba peste 27 de kilograme, de preferat o varsta cuprinsa intre 1 si 8 ani si sa fie masculi sau femele nulipare, care nu au avut puiuti niciodata”, incheie medicul veterinar Orsolya Sarpataki.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 3 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 3 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 5 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 5 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 6 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 7 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 8 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 17 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 22 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 23 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 23 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 23 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE