Din oras

La Cluj-Napoca persoanele cu handicap motor sunt tratate cu indiferenta de autoritati

Normativul pentru accesul persoanelor cu handicap motor in institutiile si spatiile publice a fost stabilit in 2001. Cu toate acestea in principalele institutii publice clujene accesul persoanelor cu dizabilitati este ingreunat fie din lipsa rampelor, a pantei prea mari a acestora, fie din cauza sistemului special nefunctional. 

Accesul in instituiile publice din Cuj-Napoca este o adevarata problema cand vine vorba de accesul persoanelor imobilizate in carucior cu rotile. Majoritatea insitutiilor clujene sunt dotate cu rampe de acces pentru persoane cu dizabilitati potrivit normativelor insa utilizarea acestora este dificila. Motivul il constituie faptul ca o persoana cu handicap, fara un insotitor, reuseste cu greu sa actioneze butoanele prin care solicita ajutor din partea angajatilor institutiilor publice.

“Am incercat sa intru la Tribunal, insa doar dupa ce am anuntat la poarta, m-am rugat de un cetatean sa anunte jandarmul de serviciu, acesta a venit si ne-a deschis o alta usa. Rampa e construita de mantuiala pentru ca este foarte ingusta si a trebuit sa fiu urcat pe brate pana la urma. Am ajuns la parter dupa care pentru a merge la sala unde aveam proces a trebuit sa fiu din nou dus in brate. Inteleg ca e o cladire veche si nu se pot monta rampe pana la nivelul superior, dar si noi, persoanele cu handicap, avem nevoie sa putem ajunge la proces. De ce nu se face un lift exterior prin curte care sa deserveasca pe cei cu nevoi speciale? Este umilitor sa te prezinti in fata judecatorului fiind dus pe brate de necunoscuti”, a afirmat Adrian, unul dintre sutele de persoane imobilizate in scaun cu rotile din Cluj-Napoca. 

Persoanele cu dizabilitati motorii reusesc cu greu sa ajunga la etajele superioare ale cladirii Agentiei Judetene de Formare si Ocupare a Fortei de Munca Cluj. Acestea pot intra doar la parterul cladirii, iar lipsa unui lift, pentru a ajunge la birourile de la etaj devine un adevarat calvar. Funtionarii institutiei trebuie sa isi lase munca si coboare pentru a rapsunde intrebarilor celor care au nevoie de lamuriri.

La Primaria Cluj-Napoca sistemul de acces pentru persoane cu handicap dinspre strada Motilor a fost desfiintat de cateva luni. Motivul este, se pare, lucrarile de reabilitare a strazii care ar fi putut provoca deteriorari ale sistemului. Pe poarta dinspre strada Petru Maior sistemul special este foarte rar folosit si foarte anevoios. Pentru a ajunge la Serviciul Parcari, aflat la etajul doi al cladirii, o persoana imobilizata in carucior cu rotile parcurge distanta in aproximativ 20-25 de minute. 

Prefectura Cluj in prezent dispune de un sistem electric care  permite persoanelor cu deficente motorii sa ajunga in audienta la reprezentantul Guvernului in teritoriu,  doar ca, audientele nu sunt in cabinetul prefectului ci la parterul cladirii. A ajunge la etajele superioare ale prefecturii devine misiune imposibila pentru o persoana imobilizata in scaun cu rotile  

“Am fost la Prefectura si si am fost indrumata la  intrarea din lateralul cladirii, de langa Catedrala. Acolo este intr-adevar un sistem de urcare electric, a durat ceva pana am urcat cele cateva scari si am fost indrumata la sala numarul 10. Acolo a venit si prefectul instit de consilieri si am reusit sa ii expun problemele pentru care am cerut audienta”, a declarat Dacian, un alt clujean imobilizat in scaunul cu rotile.

Potrivit actului normativ panta rampelor care faciliteaza accesul persoanelor cu handicap nu trebuie sa depaseasca 8% pentru o denivelare mai mare de 20 cm si maxim 15% pentru o denivelare de minim 20 de metri. Majoritatea rampelor construite la institutiile publice din municipiul Cluj-Napoca sunt greu accesibile si din nefericire doar cu ajutorul unui insotitor pot fi parcurse. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *