In vizor

La Cluj, ca la nimeni. In cartierul Buna Ziua se construiesc apartamente in pod

Cartierul Buna Ziua a devenit in ultimii ani raiul dezvoltatorilor imobiliari. Un aspect pe care angajatii de la Primaria Cluj-Napoca il tolereaza in zona este nerespectarea regimului de inaltime impus prin autorizatii. Un exemplu este si un imobil de pe strada W.A. Mozart al carui beneficiar a trantit un etaj in plus si si-a extins constructia si pe drumul de acces ce urmeaza sa fie cedat domeniului public. 

Strada Mozart e una dintre zecile de strazi private din cartierul Buna Ziua pe care se construieste in nestire. Aceasta este asfaltata in procent de doar 10%  si doar la intersectia cu Calea Turzii, dupa care praful si gropile pun stapanire pe calea de acces. Peisajul in care vilele  elegante sunt umbrite de constructii de 3-4 etaje este modalitatea prin care inteleg marii arhitecti ai Clujului sa se faca urbanism de bun simt.

Exemplul prin care un imobil cu regim de inaltime D+P+E+M s-a transformat peste noapte in D+P+2E+M poate fi intalnit la intersectia strazilor Mircea Zaciu si W.A. Mozart. Dezvoltatorul imobiliar, pentru a musamaliza constructia ilegala a unui etaj, a acoperit geamurile cu polistiren astfel incat cei care sunt abilitati sa faca verificari sa fie indusi in eroare. 

Vecinii din zona au observat ingineria prin care beneficiarul doreste sa mai faca  niste bani in plus prin vanzarea mansardei care este de fapt pod si, au facut mai multe sesizari catre administratia condusa de Emil Boc. Cel care spune mereu ca “la Cluj se practica urbanism de bun simt”, nu a mai trecut de mult prin cartierul  Buna Ziua sa vada realitatea din teren. Santierul de pe strada Mircea Zaciu se pare ca nu respecta autorizatia de constructie, iar dezvoltatorul si-a extins constructia cu un etaj.

“Am facut o sesizare in legatura cu construirea imobilelor de pe str. Mircea Zaciu 26-30 colt cu str. W.A. Mozart. Vrem sa aflam de ce constructorul nu respecta autorizatia de construire si face ce vrea. Nu respecta regimul de inaltime in zona. A suprainaltat podurile si a prevazut geamuri, mascate ulterior cu polistiren din exterior pentru  a se face ulterior apartamente in pod. Aliniamentul blocurilor nu este bun deoarece a construit un gard care a intrat in strada cu 60 cm, astfel strada nu mai are in zona construita 9 metri. Cum este posibil ca nimeni in urma sesizarilor noastre sa nu faca verificari in santier pentru inaltimea imobilelor, apartamentelor din pod si a geamurilor mascate. Noi tindem sa credem ca se inchid ochii la nereguli “, a sesizat Primaria asociatia de locatari din zona.

Constructorul imobilelor in cauza este o firma infiintata in 2007 respectiv IT General SRL din Cluj-Napoca. Din 2010 pana in 2012  firma a avut activitatea suspendata, iar in 2013 o cifra de afaceri de 20.800 lei si o pierdere de 52.816 lei. Cei care au proiectat imobilele sunt reprezentantii firmei Plan Trade SRL cu o cifra de afaceri de 248.324 lei si o pierdere in 2013 de 180.790 lei. Beneficiarul, peroana fizica, este Prozsa Istvan Prozsa Istvan, administratorul si asociat unic al  firmei Lemnconfex SRL, o firma care a avut in 2013 o cifra de afaceri de 45 de milioane de lei si un profit de 296.000 de lei. Contactati telefonic pentru a confirma sau infirma realitatea din teren reprezentantii Primariei au declarat ca in cursul zilei de maine vor efectua un control amplu asupra imobilelor aflate in constructie de pe strada Mircea Zaciu. 

“Reprezentantii de la Control Urbanism din cadrul Politiei Locale au fost indusi in eroare deoarece au fost doua sesizari referitoare la incalcarea limitei de proprietate de pe strada W.A. Mozart. Una dintre sesizari se referea la un santier de la intersectia cu Calea Turzii, iar alta la cel in discutie. Reprezentantii Primariei s-au deplasat in teren si au aplicat amenzi doar constructorului de la intrarea pe strada Mozart nu si celui de pe strada Mircea Zaciu deoarece in reclamatie nu era specificat clar ca este vorba de un alt constructor. Prin urmare in cursul zilei de maine vor efectua un control amanuntit si la cel de al doilea santier aflat la intersectia strazilor W.A. Mozart si Mircea Zaciu, iar daca se vor constata nereguli va fi aplicata legea”, a afirmat Iulia Persa, sefa Biroului Mass Media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Practica transformarii podului unei cladiri in mansarda este des intalnita pe santierele de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Din pacate legislatia este destul de permisiva, iar constructorii isi permit sa plateasca amenzile catre Primarie si apoi sa intre in legalitate. Singurii care insa risca sa nu isi poata intabula apartamentele la mansarda sunt cumparatorii de buna credinta, deoarece in autorizatie spatiul respectiv este trecut ca destinatie pod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *