Din oras

La Cluj, a apărut un nou tip de parking de cartier – în parcurile pentru copii

Emil Boc s-a lăudat cu inaugurarea creșei Vrăjitorul din Oz dar la tăierea panglicii nu a observat și muntele de gunoaie, care poluează aerul respirat de copilașii care se joacă sau se plimbă în zonă, nici mașinile care parchează pe alei în parcul de lângă creșă.

Biblioteca Județeană Octavian Goga Cluj , Consiliul Județean, Facultatea de Teologie Ortodoxă și alte clădiri de referință în oraș sunt vecine de cartier cu un imens “tomberon urban”, o sursă de poluare ignorată momentan de edilii care dau din pix în birouri.
Orice clujean care a făcut o plimbare în zona străzii Episcop Nicolae Ivan, a urcat treptele de beton de pe deal și a intrat în parcul din fața creșei, a strâmbat din nas la vederea gunoaielor împrăștiate pretutindeni. E un tablou urban plin de contraste: creșa ultramodernă – pata de culoare de pe deal – mizeriile de la poalele dealului și blocurile noi. Mirifică imagine pentru orice turist care vrea să ia la pas orașul și ajunge întâmplător în spatele dealului pe care este situată strada Episcop Nicolae Ivan.

Parcul Bibliotecii e folosit și ca parcare

Parcul Bibliotecii e o altă dovadă că orașul e ca o shaorma: cu de toate. Parcurile pentru copii pot fi și parcări pentru părinții acestora, la nevoie. Strada Episcop Nicolae Ivan unde se află parcul-parcare e în atenția Primăriei care a promis lucrări de reamenajare, dar până la data necunoscută când vor fi vizibile și palpabile, copiii se vor juca în continuare printre mașini.
O clujeancă revoltată de situație i-a trimis primarului o sesizare în data de 15 martie pe domnuleprimar.ro

”Mi-ați răspuns că Parcul Bibliotecii va fi reamenajat de către cei de la spații verzi. Întrebarea mea e când se vor începe aceste lucrări pentru că vremea a permis acest lucru până acuma și continuă să persiste aceeași problemă a mașinilor parcate în acest parc de către părinții care vin dupa copii la creșa Vrăjitorul din Oz și întreg spațiul arată ca o mare parcare, și nu ca un parc cu copii care se joacă printre. S-a cerut și de către alți părinți intervenția telefonică a Poliției Locale mai ales în intervalul orar 16-17 când e cea mai mare problemă, dar nu s-a intervenit decât de 2-3 ori maxim și fără efect pentru că se continuă aceeași situație. Până să se finalizeze lucrările de reamenajare de care spuneați, s-ar putea monta niște stâlpișori care să împiedice intrarea auto in parc”, a scris Osan Ionela. 
Primăria nu i-a oferit încă un răspuns, dar ar fi ideal să ia în considerare sugestia Ionelei. E o soluție temporară care ar proteja copiii. 

Copiii, la joacă în apropierea gunoaielor

Strada Episcop Nicolae Ivan nu e delimitată de zona parcului. Șoferii intră fără inhibiții pe aleile din parcul Bibliotecii, după cum a constatat și Ziar de Cluj la fața locului. La o oră care nu e de vârf, înainte de ora 13, mai multe mașini erau parcate lângă creșă și două mașini au intrat în parc și au staționat mai bine de 10 minute. Cât am urmărit zona, șoferii nu au părăsit incinta parcului de joacă. La câțiva metri distanță se jucau copii sub supravegherea mamei . Probabil sunt deja obișnuiți să vadă mașini în parc, un element care va ajunge să facă parte din decor, precum leagănele, dacă municipalitatea nu se trezește din somnul de frumusețe la realitatea din cartierul Mărăști și să ia măsuri. S-au lăudat cu noua creșă. Bravo lor! Dar din păcate, creșa ultramodernă e amplasată în mijlocul unui focar de microbi, în primul rând – care provin de la gunoaie – și în al doilea rând, de nesimțire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *