Focus

La ce trebuie să reflectăm în Săptămâna Patimilor. Îndrumările preoților Anastasie Berbecel și Emanuel Cașvean VIDEO

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, pentru ortodocși, este ultima săptămână a Postului Mare și săptămâna dinaintea Paștelui. Aceasta cuprinde sărbătorile religioase: Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

Despre toate acestea ne vorbește duhovnicul de la Mânăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Florești.

„Suntem în săptămâna sfintelor pătimiri ale Mântuitorului Isus Hristos.  În această săptămână ne reamintim de patimile lui Isus, de răstignirea Lui, de îngroparea lui, pentru noi toți, pentru întreaga omenire, pentru păcatele noatre. Este o chintesență a întregului an bisericesc și totodată cea mai iubită săptămână a credincioșilor creștini, de pretutindeni.

Această săptămână încheie perioada de 40 de zile a Postului Mare și e o perioadă cu o adâncă emoție sufletească, de intensă trăire duhovnicească, cu multă evlavie, când credincioșii care participă, mai ales la slujbele bisericii noastre, sunt întăriți sufletește pentru că își aduc aminte momentele importante din viața Mântuitorului. În această săptămână chiar și slujbele sunt cu totul aparte. Sunt slujbe care ne fac să retrăim pas cu pas mergând pe urmele Mântuitorului, așa încât să ne simțim ca în Ierusalim, în vremea lui Hristos Domnul. În această perioadă se săvârșesc slujbele numite denii, slujbe săvârșite seara, când credincioșii încă din vechime se adunau să comemoreze jertfa și învierea Mântuitorului Isus Hristos. În acestă perioadă creștinii se pregătesc pentru Sfintele Paști. Creștinii se spovedesc, își mărturisesc păcatele în bisericile noastre, se căiesc pentru greșelile pe care le-au savârșit până acum și își cer iertare de la cei cărora le-au greșit. Creștinul meditează mai intens la tot ce a făcut Mântuitorul pentru lumea aceasta”, a explicat duhovnicul Anastasie Berbecel.

Săptămâna Patimilor este un prilej pentru creștinii ortodocși să meargă, alături de cei mici, la slujbele ce relatează pașii Mântuitorului până la răstignire.

„Atât cei mari cât și cei mici simt, cred eu, aceeași emoție sfântă. Copilașii, dacă sunt în acest Duh al Credinței Creștine, dacă sunt aduși în bisericile noastre, trăiesc momente de liniște, chiar și de bucurie. Pentru ei, sunt zile de neuitat. Eu îmi aduc aminte că atunci când eram și mergeam cu părinții mei la biserică, trăiam cu emoție extraordinară aceste zile. Toți copii care vin în această perioadă la biserică rămân cu aminitiri frumoase și unice”, a mai adăugat acesta.

Ne întoarcem la Cluj-Napoca și îl găsim pe duhovnicul Emanuel Cașvean, pe strada Mehedinți, la biserica din cartierul Mănăștur. Acesta slujește de cinci ani de zile la Parohia Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. La fel ca și duhovnicul Anastasie Berbecel, preotul Emanuel vorbește despre importanța comemorării acestei Sfintei săptămâni.

„Vrednicul Mitropolit Bartolomeu numea această perioadă ca fiind una de ”revizie tehnică”, în care sufletul nostru intră într-o stare de analiză. La fel cum mașina, vedeți, trebuie dusă din perioadă în perioadă la service pentru a vedea că toate mecanismele funcționează așa cum trebuie. Pentru noi creștinii, perioada aceasta a Postului Mare, și mai cu seamă, perioada de intensitate maximă a postului, Săptămâna Mare, este esențială pentru parcursul spiritual pe care noi îl avem spre apropierea de Hristos. Noi trebuie să îl urmăm pe Hristos și mai cu seamă să îi fim alături pe acest drum al Crucii. Isus Vorbea despre acel Mesia, se identifica cu el, îl împlinea. Apostolii, cei care i-au fost aproape Mântuitorului, care au văzut că moartea lui devine prin condamnare o realitate, au fugit cu toții pentru că au înțeles că Mesia nu poate să moară. Șocul pe care l-au avut apostolii este punctul culminant al acestei spătămâni, prin care noi, prin cruce, trecem dincolo de bariera și spațiul morții, pregătindu-ne pentru Înviere. Dacă nu trecem prin Joia Mare, respectiv Vinerea Mare, nu putem înțelege în totalitate această explozie a bucuriei pascale pe care Isus o aduce de dincolo de moarte”, explică acesta.

Urmărește interviurile cu cei doi preoţi: 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *