Din oras

La ce sa fii atent ca sa nu iti iei teapa cu joburile oferite in strainatate

Sute de oameni s-au plans in ultimele luni doar la Cluj ca au fost inselate de firme aparute peste noapte care le-au promis locuri de munca in strainatate. Reteta este simpla: omul semneaza un contract de mediere, cu clauze deseori nefavorabile, plateste cateva sute bune de lei pentru ceea ce crede el ca este fie traducerea actelor, fie transportul pana in tara respectiva, apoi nu mai primeste niciun semn de la firma si nici nu mai pleaca la munca. De fapt banii se dau pentru mediere si nu se garanteaza obtinerea unui loc de munca. Portita pe care au gasit-o firmele tepare cu locuri de munca in strainatate este exact acest tip de contract care nu intra in competentele Inspectoratului de Munca si pagubitilor nu le ramane decat sa se adreseze instantelor de judecata. In plus, de cele mai multe ori nici nu exista oferte concrete de munca, se vorbeste in termeni generali, despre zeci de angajatori din varii domenii care abia asteapta sa te recruteze. Specialistii in ocuparea fortei de munca au explicat pentru Ziar de Cluj care sunt semnalele de alarma la care doritorii unui job in strainatate ar trebui sa fie atenti.

In primul rand trebuie sa existe concret un loc de munca. Sa se stie cine angajeaza, pe ce posturi, cate posturi, ce perioada, ce salarii si multe altele. Or acesta este principala cauza a amenzilor ITM date firmelor de plasare a fortei de munca in strainatate.

“La ITM Cluj fuctioneaza un numar de 52 de societati ca agenti de ocupare a fortei de munca in strainatate. Trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa fie inregistrati la ITM pe raza careia isi desfasoara activitatea si sa aiba contracte cu persoane juridice, fizice si asociatii patronale care contin oferte ferme de locuri de munca. In general amenzile care au fost date de ITM acestor agenti de ocupare a fortei de munca in strainatate au fost pentru ca ei nu erau inregistrati la noi si pentru ca nu aveau contracte ce sa contina oferte ferme de locuri de munca. Amenzile sunt intre 5.000 si 10.000 de lei. O astfel de oferta inseamna sa cuprinda elemente precum durata contractului, numarul de locuri de munca disponibile, functia sau meseria, natura si durata angajarii, conditiile de angajare,  durata timpului de munca si de repaos, sa existe un tarif orar, sa existe niste sporuri si multe altele”, a precizat Corina Gavrilut, purtatorul de cuvant al ITM Cluj.

Pentru a vede ca locul de munca este real, candidatii pot verifica online pe site-ul Eures sau se pot adresa Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) pentru ajutor.

“Exista un site, Eures, care colecteaza toate locurile de munca vacante din Europa. Ca si in Romania si in celelalte state membre UE angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor de ocupare a fortei de munca locurile vacante, iar acea oferta propusa de o companie privata din Romania ar trebui omul sa o verifice pe site-ul Eures. Daca nu este comunicat acolo, e posibil sa fie o problema legat de ocuparea acelui loc de munca. Se poate adresa Agentiei ca ofiterul Eures sa contacteze ofiterul Eures din statul respectiv ca sa verifice valabilitatea locului de munca. Tot ce este in spatiul Uniunii este pe Eures. Daca nu exista aici, ori nu exista locul de munca, ori vor sa angajeze la negru sau prin alte forme. Mai exista angajari de tip contracte comerciale: este firma din Romania care lucreaza in strainatate, are contracte de prestari servicii si isi detaseaza personalul acolo pentru o perioada de 6 sau 12 luni in functie de legislatia tarii respective. Si atunci angajarea nu mai este in tara respectiva, este in Romania si detasarea este in baza unui contract comercial”, a explicat pentru Ziar de Cluj Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.

Lucrurile se complica insa atunci cand este vorba de contracte de mediere, ca in cazul prezentat de Ziar de Cluj la inceputul saptamanii AICI.

“Contractele de mediere exced competentele ITM si revin instantelor de judecata. La acele contracte de mediere nu putem interveni. Sfatul nostru e ca persoanele care apeleaza la firme de intermediere a muncii in strainatate sa fie mai circumspecte cand dau niste bani din mana, semneaza clauzele de mediere. Acestea pot contine clauze defavorabile persoanei mediate: o durata redusa a contractului de mediere, numarul de oferte de locuri de munca limitat, restituirea taxei de mediere sa dezavantajeze aplicantul. Se restituie un procentaj mic fata de suma pe care ei au avansat-o”, a aratat Gavrilut.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version