Daca ti-e rau si ceri ajutorul specialistilor de la Serviciul de Ambulanta Judetean Cluj (SAJ) de pe Horea, esti certat ca nu ai trimitere de la medicul de familie si expediat rapid. Oficialii serviciului se justifica spunand ca nu mai au camera de garda.
Incidentul s-a petrecut ieri, in jurul pranzului, cand o tanara s-a prezentat la sediul serviciului cu ameteli, spasme ale muschilor fetei si oboseala.
„Am caderi de calciu de cativa ani si medicul de familie mi-a recomandat sa fac tratament in fiecare primavara si toamna, cu calciu injectabil. Ieri am simtit ca mi-e cam rau, cu aceleasi simtome ca la vechile caderi, asa ca am intrat sa vad daca se poate face o injectie cu calciu. Un sofer de pe ambulanta m-a condus inauntru si a intrebat daca e vreun asistent in zona. Nu era, asa ca m-a trimis in stanga, unde e dispeceratul. Acolo erau cateva tinere in uniforma unitatii, una dormea pe o canapea, alte doua stateau la taclale. Una dintre ele a chemat-o pe doamna care parea sefa, iar aceasta m-a certat ca nu am trimitere de la medicul de familie. Nu mi-a luat pulsul, nu m-a consultat, nu mi-a zis unde trebuie sa merg. M-a expediat rapid”, s-a plans tanara.
La SAJ nu se mai fac injectii si nici tratamente de cand li s-a desfiintat camera de specialitate, a justificat Horia Simu, managerul general al Serviciului Judetean de Ambulanta Cluj.
“Nu mai avem camera de tratamente de vreo 5 ani si orice injectie e un act medical care se face doar in unitati sanitare cum ar fi dispensarele, spitalele, la camera de garda a acestora”, a declarat Simu.
Unele unitati medicale din Cluj-Napoca ofera aceste servicii contra-cost, cum ar fi Clinica Medicala 3, unde se pot face injectii intravonoase la sectia de Urgente, pentru suma de 8 lei. In unitatile private, cum ar fi la Spitalul „Regina Maria” o astfel de injectie costa 30 de lei.