Din oras

La altii se poate, dar la noi nu: aquapark-ul din Grigorescu si Baile Someseni, proiecte ramase doar pe hartie

Cand vine vorba de complexuri de agrement, celelalte judete din Transilvania sunt cu un pas inainte fata de Cluj. Bistrita are Baile Figa, un complex balnear inaugurat in iulie 2010, fiind construit cu ajutorul unor fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene.  Satu Mare are Aquastar si strandul de la Tasnad. Bihorul are Baile Felix, cu sase bazine de apa termala naturala. Maramuresul are Ocna Sugatag. In Cluj, relansarea Bailor Someseni este pusa pe tapet inca din 2008, insa pana acum investitorii privati nu au reusit sa atraga fonduri pentru demararea lucrarilor. Clujul se mai lauda, de cativa ani, si cu amenajarea unui aquapark, in cartierul Grigorescu. Si acesta ramane, deocamdata, un proiect pe hartie, trecut in Strategia de Dezvoltare a Clujului pentru 2014-2023.

Ultima promisiune a edilului Boc a fost aceea ca lucrarile la Baile Someseni vor incepe in aceasta toamna. Investitorii au, insa, alte vesti: nu exista, deocamdata, fonduri.

In spatele relansarii Bailor Someseni se afla avocata Stanca Gidro si omul de afaceri Vatentin Nica. Cei doi au infiintat in 2011 societatea Baile Someseni Group SRL, insa deocamdata aceasta nu are activitate.

Pentru a demara investitia, e nevoie ca acestia sa obtina un imprumut de la o banca din Ungaria.

“Pe scurt, nu am obtinut creditul, suntem in discutii. Atat pot sa va spun, ca atare nu pot estima niciun termen de incepere a lucrarilor”, a declarat Stanca Gidro pentru Ziar de Cluj.

In acest fel, proiectul de reabilitare a Bailor Someseni este taraganat de cativa ani. Investitia anuntata de Valentin Nica si Stanca Gidro se ridica la 19,3 milioane de euro, din care 15% reprezinta resurse proprii ale investitorilor, iar restul de 85% va fi asigurat printr-o finantare acordata de Eximbank Ungaria. Potrivit proiectului, aici va fi realizat un parc acvatic si bai termale. Valentin Nica detine 7,2 hectare langa vechile bai termale, iar Standa Gidro a mostenit fostele bai, cu o suprafata de 5,1 hectare.

Pentru aceasta investitie, Primaria s-a asociat cu proprietarii bailor si s-a angajat sa realizeze lucrarile de infrastructura necesare pentru accesul in zona, estimate la peste 350.000 de euro.

Un alt proiect despre care administratia locala a vorbit in repetate randuri, insa nu s-a realizat niciodata, este amenajarea unui aquapark, in locul Strandului SUN, din cartierul Grigorescu.

Proiectul a fost scos la licitatie de doua ori pana acum, insa niciun investitor nu a fost interesat. Motivul l-a constituit o magistrala de apa, care trece pe sub terenul strandului si care ar trebui mutata pentru construirea bazinelor, ceea ce ar implica costuri. Initial, proiectul a fost evaluat la aproape 10 milioane de euro.
Acum, acest proiect este trecut de autoritati ca prioritate in Strategia de Dezvoltare a Clujului pentru 2014-2023, insa fara a fi prezentata si o solutie tehnica pentru realizarea lui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *