Eveniment

La 8 ani de la evacuarea forțată a romilor de pe Coastei, situația acestor cetățeni ai Clujului a rămas neschimbată

Pe final de an, în 17 decembrie 2010, familiile de pe strada Coastei au fost evacuate și mutate în zona Pata Rât la aproximativ 800 de metri de rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca și la cca 200 metri de depozitul de deșeuri chimice. Aproximativ 350 de persoane, marea lor majoritate de etnie romă, au fost nevoite să se așeze în cele 10 module construite de autoritățile locale. 

Peste 30 de familii, lăsate fără adăpost de autorități pe vreme de iarnă.

Se împlinesc 8 ani de la această evacuare forțată, iar situația persoanelor defavorizate, aflate în ”risc de excluziune socială” a rămas neschimbată. 

Aceștia au devenit, în mod oficial, ”excluși”.

Excluși de la dreptul la o locuință.

Excluși de la dreptul la o viață decentă într-un oraș care a neglijat voit problemele sociale ale comunității. 

Unde dreptul la locuire le este refuzat propriilor cetățeni.

De altfel, până în prezent, diverși reprezentanți ai comunității de la Pata Rât pledează în ședințele de Consiliu local pentru propria cauză – cea a locuirii. 

Marginalizarea, altfel spus excluderea unor categorii vulnerabile de persoane, a fost unul dintre motivele pentru care municipiul Cluj-Napoca nu a devenit Capitală Culturală Europeană 2021. 

În continuare, tema integrării sociale, precum și a locuințelor pentru persoanele defavorizate reprezintă o lecție pe care Primăria municipiului Cluj-Napoca, la cârma căreia se află de ani buni Emil Boc, nu reușește să o învețe, să își asume integrarea persoanelor vulnerabile. 

În continuare, Emil Boc anunță proiecte care să faciliteze accesul persoanelor din zona Pata Rât la locuințe, doar că modul în care pot fi accesate aceste facilități/fonduri nu este la îndemâna comunității de acolo.

Prin urmare, ce se întâmplă cu abuzul înregistrat în 2010, atunci când familii întregi de romi au fost strămutate dintr-un loc într-altul în plină iarnă?

Abuzul din 17 decembrie 2010 reprezintă o cauză pierdută?

Pentru a marca împlinirea a 8 ani de la evacuarea forțată a rromilor de pe strada Coastei, câteva asociații și-au dat mâna și au decis să aducă problema locuirii în dezbatere publică, pe Bulevardul Eroilor, în plin spațiu public.

Iar aceasta întrucât Clujul a devenit oficial cel mai scump oraș din țară, iar cetățenii nu au acces la locuință.

17 decembrie 2018, ora 18.00, la Clopot, Bdul Eroilor

”Comemorăm 8 ani de la evacuarea de pe strada Coastei a 350 de persoane de etnie romă.

Solidaritatea cu evacuații de peste tot ne scoate în stradă în fiecare an.

Anul acesta, revolta față de diversele forme ale nedreptății locative ne unește.

Ne solidarizăm cu toți/toate care suferă efectele crizei locuirii.

Împreună putem transforma orașul.

De ce?

Orice evacuare care transformă oamenii în persoane fără locuințe adecvate este ilegitimă.

În Cluj, doar 1.3% din fondul de locuințe sunt locuințe fond de stat. Anual se depun în jur de 400 de cereri de locuințe sociale, iar primăria distribuie doar câteva, cele eliberate prin evacuare.

Prețul chiriilor din Cluj a luat-o razna. În lipsa intervenției municipalității, piața chiriilor a dus la împovărarea tot mai serioasă a chiriașilor. 

Lipsa locurilor în cămine împinge studenții către chirii private. Tot mai mulți trebuie să muncească în timpul studiilor pentru a-și permite să locuiască în Cluj.

Clujul a devenit cel mai scump oraș din țară, pentru că locuirea a devenit marfă din care băncile, fondurile de investiții și afaceriștii imobiliari scot un profit ușor și rapid.

Multe cartiere ale Clujului sunt dominate azi de șantierele pentru profit ale dezvoltatorilor imobiliari.

Locuințele vechi dispar și împreună cu ele și vechii locatari.

În timp ce o mână de speculanți profită, nouă ne este tot mai dificil să ducem o viață decentă aici.

Susținem!

Case pentru oameni, nu pentru profit.

Locuințe publice, ca soluție la criza locuirii

Cluj fără rasism și fără evacuări
Drepturi pentru chiriași.
Oraș universitar cu cămine.
Orașul e al tuturor!

Locuirea e un drept, nu un privilegiu”.

Evenimentul este susținut de Căși sociale ACUM!, A-Casă, Asociația Chiriașilor din Cluj, Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, A szem, Blocul pentru Locuire.

CITEȘTE ȘICEDO condamnă România pentru o intervenție abuzivă a polițistilor clujeni la Pata Rât. Când vor fi investigate relocările forțate din 2010?

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version