Vocea ta

La 100 de ani, o diplomă şi nişte bani de la municipalitate, nu ţin de foame

”Primăria Cluj-Napoca demara în anul 1999 un proiect ce urma să aibă loc an de an: premierea celor care împlinesc 100 de ani de viață, precum și împlinirea a 50 de ani de căsnicie neîntreruptă. Premiile constau în 2000 lei și o diplomă pentru centenari, respectiv 1000 de lei pentru cuplurile longevive, o diplomă, o floare și un pahar de șampanie” – ne scrie o cititoare a Ziar de Cluj.

Ultima „decernare” a avut loc chiar săptămâna trecută – 90 de cupluri au fost premiate.

Oricum, pentru a ajunge în posesia acestui premiu, este nevoie de o cerere tip, ce se găsește pe site-ul primăriei, dacă aveți chef să stați să cautați. Dacă sunteți un vârstnic care a împlinit cei 100 de ani de viață și aveți domiciliul stabilit în Cluj-Napoca, știm, nu prea vă arde de căutat online. Nici de completat cereri tip. Dar asta este procedura, ne conformăm!

Cum ajungeți în posesia premiului? Întortocheate sunt cărările online-ului pe site-ul Primăriei

Nu știm încă nici noi, ăștia mai tineri. Nu găsim pe platforma municipalității o informație clară și concisă despre cum se ajunge în posesia acestui premiu onorific.

În cadrul paginii „Evidența Persoanelor” de pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, nu există nici o îndrumare către vreo secțiune care să fie intitulată tematic gen: „Nunta de Aur”, să fie mai ușor pentru toată lumea. Nici dacă folosiți termenii „100 ani”, pentru căutare, nu găsiți nimic pe platforma digitală a Primăriei.

Au ei o alarmă specială ce se aprinde roșu la secția de evidența persoanelor din cadrul clădirii primăriei când împlinește cineva această vârstă? Vă sună ei? Nu! Așa cum spuneam mai devreme, trebuie să căutați. Dând click pe tot ce se putea, am intrat la secțiunea „Nașteri” unde, pe ultima poziție, apare într-un final următoarea ”informație”:

Nici o informație în plus sau în minus.

Unde trimitem cererea și de unde facem rost de ea, în primul rând?

Aparent, doar dacă știm să ne orientăm în online, doar dacă știm să navigăm pe site-ul întortocheat al primăriei, pe pagina de Informații publice/ Cereri tip, regăsim un buton mare de „Cereri online” unde, sub „Direcția Evidența Persoanelor”, într-un final, ajungem la document.

Document care este în fapt o altă pagină. Pentru că suntem ”digitalizați” și datele se transmit online.

Apoi veți primi prin e-mail confirmarea înscrierii și un număr de înregistrare. Mai departe (bănuim că) veți fi convocat prin e-mail sau telefonic la adunarea anuală pentru a fi premiat cu cei 2.000 de lei.

Dar cu o floare (sau o diplomă) nu se face primăvară!

Această sumă se acordă după împlinirea vârstei de 100 de ani. O singură dată, evident. În rest, vă descurcați cum puteți. A da! Să nu uităm, aceste persoane rămân anonime pentru restul. Sunt, probabil, prea multe ca să fie postate public, să le aducă un omagiu, precum cetățenilor de onoare ai Clujului, de exemplu.

Doar ei promovează „calitatea vieții în Cluj”! În plus, 100 de ani de istorie locală ar trebui să însemne ceva.

Poate, totuși, există ceva pe site-ul municipalității, doar că n-am găsit noi. După cum precizam anterior, este cam complicat de navigat pe platforma oficială, chiar și pentru cei obișnuiți cu internetul.

Nu știm cum se descurcă cei de 100 de ani, totuși!

Totuși, cum are grijă municipalitatea de bătrânii Clujului, ce altceva le oferă?

Concret, cum sunt susținuți vârstnicii în orașul de 5 stele?

Asistența Persoanelor Vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca colaborează (cităm de pe site): ”cu compartimente specializate din cadrul primăriei, instituții de stat și ONG-uri pentru a le acorda acestora serviciile necesare în vederea creștereii calității vieții persoanelor în vârstă aflate în stare de risc social, imobilizate la pat sau la domiciliu”.

Tot de acolo, aflăm că:

Primăria pune la dispoziția celor în etate următoarele:

  • 9 cluburi de pensionari, situate în diferite cartiere;
  • 2 centre pentru vârstnici, pentru stimularea vieții sociale a acestora și a legăturilor interumane – se oferă consiliere psihologică și emoțională, terapii de recuperare fizică, revalorizare socială, activități culturale, posibilități de socializare;
  • pensia pentru limita de vârstă/ anticipată/ anticipată parțial/ de invaliditate/ de urmaș – cunatumul acestora fiind stabilit pe baza unor criterii separate sau a unor adeverințe
  • bilete pentru tratamente balneare – în baza dovezii afecțiunii medicale
  • îngrijire la domiciliu – în scopul prevenirii instituționalizării acestora, consiliere juridică, administrativă și medicală
  • abonamente pentru transport în comun gratuite – valabil pe toate liniile pe raza municipiului Cluj-Napoca si pe raza comunelor Apahida, Baciu si Floresti pentru cei cu venituri de până la 2150 lei, valabil pe o singură linie pentru cei cu venituri între 2151 lei și 2400 lei (conform HCL 261/12.05.2020)

De asemenea, există telefonul vârstnicului, 0800 460 001, un număr ”instaurat la nivel național și poate fi apelat gratuit între orele 8-20 de luni până vineri și 8-16 sâmbăta. Acest proiect dezvoltat de către Fundația Regală Margareta a României vine în sprijinul celor de peste 65 de ani pentru a combate sentimentul de izolare socială, dar și pentru diverse informații.”

Bla-bla-bla politicianist

În ceea ce privește banii alocați vârstnicilor la nivel de Guvern, de la 1 ianuarie a.c. s-au majorat pensiile cu 10% și indemnizațiile sociale pentru pensionari cu 25%. Astfel media pensiilor a crescut de la 1442 lei la 1586 lei, iar indemnizațiile, de la 800 lei la 1000 lei.

O majorare incredibilă, mai ales pentru cei ce locuiesc în cel mai scump oraș al țării!

În Hotărârea Consiliului Local Cluj 38/2022 putem observa că nu s-au mai alocat bani din bugetul local pentru activități și întreținerea centrelor destinate vârstnicilor. Nici în 2021, când din bugetul local de peste 1 miliard de lei, doar  0.9% s-au alocat pentru asigurări și asistență socială.

În schimb, transportul public și străzile au primit 46.5%!

Și când totuși s-au alocat mai mulți bani (în 2012, nu am găsit un exemplu mai recent privind cluburile de pensionari, oricât am căutat pe site-ul primăriei), nu a fost nevoie de sume imense – amenajarea centrului Gheorgheni (40,8 mp), spre exemplu, de pe strada Detunata, a costat doar 3.620 lei.

Deși este frumos să avem centre unde cei vârstnici să se poată relaxa, distra și socializa, aceștia nu trăiesc din distracții, ci din pensii, iar cei mai norocoși, cu puțin ajutorul și din partea membrilor de familie.

Dacă o persoană de vârstă medie, cu salariu mediu „de Cluj” (circa 4400 lei) se descurcă doar, care este calitatea vieții unui pensionar cu jumătate (sau chiar mai puțin) din această sumă? (vezi OUG nr. 132/17.12.2021)

Așa că, odată cu scumpirile la alimente, taxe, energie și gaze, vă dorim să prindeți 100 de ani, pentru a beneficia de un stimul de 2.000 lei, măcar o dată în viață!

După cum se vede, calitatea vieții predomină la Cluj, inclusiv pentru cei mai înaintați în vârstă.