Analiza

L-am prins pe Boc cu minciuna: se laudă cu investiții pentru care nici nu a binevoit să ceară studii de fezabilitate. În ultimii 4 ani, s-a muncit mai puțin de 1 SF pe lună

Primarul Emil Boc se laudă în stânga și în dreapta cu proiecte mari, precum construirea metroului, a centurii metropolitane, a nenumărate parkinguri, extinderea unor străzi precum Bună Ziua și Borhanci, modernizarea zonei Sopor, realizarea de străzi smart și câte și mai câte. Pentru anul 2019, Boc are în plan construirea a cinci parkinguri. Culmea e că nu are studii de fezabilitate pentru niciunul dintre aceste proiecte. De altfel, nu are studii pentru extinderea străzii Borhanci, nici pentru modernizarea străzii Molnar Piuariu, care se dorește prima stradă smart din România. Cu alte cuvinte, nu prea există studii de fezabilitate pentru nimic. 

În perioada 2014 – 2018, la Direcția Tehnică din cadrul Primăriei s-a muncit „din greu”. În patru ani, au fost făcute doar 35 de studii de fezabilitate, majoritatea pentru iluminatul public și semaforizarea unor străzi. Sumele cheltuite ne-au fost comunicate de către reprezentanții Primăriei doar în cazul a opt dintre aceste studii, pe considerentul că în cazul celorlalte banii pentru SF au fost incluși în prețul lucrării. Pentru cele opt studii au fost alocați aproape 270.000 lei. 

2014

În 2014 au fost realizate șapte studii de fezabilitate. În cazul a șase dintre acestea, este vorba despre iluminatul public al mai multor străzi, dar nu ne-a fost comunicată suma în niciunul dintre cazuri pe motiv că suma este inclusă în prețul lucrării. 

Tot acum 5 ani a fost realizat studiul pentru modernizarea Cinematografului Dacia, care a costat 5.800 lei. 

2015

În 2015 au fost realizate cele mai multe studii de fezabilitate: 15. Pentru nici unul din aceste studii, reprezentanții Primăriei nu au comunicat care este valoarea acestora pe motiv că suma a fost inclusă în prețul lucrării. Au fost realizate studii de fezabilitate pentru iluminatul public de pe mai multe străzi din oraș.

2016

În 2016 au fost realizate doar trei studii de fezabilitate. Pentru semaforizarea unor intersecții și 17 treceri de pietoni a fost realizat un studiu care a costat 16.739 lei, fără TVA. La peste doi ani de la realizarea documentului, investiția nu a fost încheiată. Conform datelor transmise de reprezentanții Primăriei, 6 treceri de pietoni au fost semaforizate anul trecut, iar restul de 11 sunt în derulare. 

Tot în urmă cu trei ani a fost realizat studiul de fezabilitate pentru extinderea capacității Sălii Polivalente, în vederea găzduirii Campionatului European de Baschet. Acest studiu a costat 131.500 lei, fără TVA. Investiția a fost finalizată în 2017. 

Studiul de fezabilitate pentru iluminatul public al străzii Lucia Sturza Bulandra a fost inclus în proiectul de modernizare a întregii străzi. 

2017

În urmă cu doi ani, au fost realizate doar trei studii de fezabilitate. Din cele trei investiții pentru care s-au întocmit documentele, doar una a fost finalizată. Este vorba despre stațiile de încărcare a mașinilor electrice. Celelalte două proiecte, consolidarea terenului din Dealul Lomb și parking în Piața Cipariu, nu au fost încă terminate. 

În 2017 a fost realizat studiul de fezabilitate pentru consolidarea terenului supus alunecărilor de teren din Dealul Lomb unde se lucrează la drumul de acces pentru Buftea de Cluj și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM. Valoarea fără TVA a studiului de fezabilitate este de 35.000 lei. Ca urmare a alunecărilor de teren repetate, acesta nu este singurul studiu de fezabilitate pentru această investiție. Potrivit datelor transmise de reprezentanții Primăriei, la solicitarea Ziar de Cluj, investiția ar fi încheiată. Realitatea din teren arată că încă se lucrează la consolidarea terenului. 

Anul trecut s-au cheltuit 15.000 lei pentru studiul de fezabilitate pentru realizarea de stații de încărcare mașini electrice. Astfel de stații au fost montate în Piața Unirii și în parkingul de pe Calea Moților. 

Tot în 2017 a fost realizat studiul de fezabilitate pentru parking în Piața Cipariu. Valoarea acestuia este de 38.500 lei, fără TVA. Investiția este la etapa de derulare a contractului pentru predarea studiului de fezabilitate și PUZ-ului. 

2018

Anul trecut au fost realizate opt studii de fezabilitate, majoritatea pentru modernizarea și semaforizarea unor străzi. Potrivit datelor transmise de reprezentanții Primăriei, pentru modernizarea străzilor Arany Janos, Cismigiu și Nuferilor s-au cheltuit câte 14.000 lei pentru fiecare stradă. Modernizarea acestor străzi este finalizată. Pentru aceleași trei străzi au fost făcute studii de fezabilitate și pentru montarea de stâlpi de iluminat public. „Nu există valoare exclusiv pentru SF. Este inclusă în prețul lucrării”, se arată în răspunsul transmis către Ziar de Cluj. 

Tot în anul precedent, au fost cheltuiți aproape 10.600 lei pentru iluminatul public al mai multor treceri de pietoni. Și această investiție a fost finalizată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version