PubliNews

KLAUSEN BURGER, CEL MAI MARE BREW-PUB DIN CLUJ – FABRICĂ DE BERE CRAFT, LA CENTRAL

Scris de 180

Klausen Burger este cel mai mare brew-pub din Cluj-Napoca, la etajul 4 al magazinului Central, cu cea mai spectaculoasă terasă panoramică din oraș. Dar nu mulți dintre clujeni s-ar gândi că găsesc aici o adevărată fabrică de bere, cu 9 sortimente de beri produse după rețete proprii. Klausen-Burger a fost printre pionierii berii craft, al patrulea producător de bere artizanală din țară. Berile merg foarte bine cu burgeri, coaste marinate sau plăcintă cu brânză, care sunt toate producție proprie, peste 60% dintre produsele din meniu se produc aici, la Klausen Burger, înclusiv înghețata de casă.

 

Reporter: Suntem la etajul 4 al magazinului Central, la Klausen Burger, cel mai mare brew-pub din Cluj-Napoca. Alături de noi este Robert Bedo, proprietarul acestui restaurant. Spune-ne te rog, ce înseamna brew-pub?

Robert Bedo, proprietar Klausen Burger: Brew-pub înseamnă o locație în care noi producem și berea noastră, cu rețetele noastre, totul se întâmplă aici, de la măcinare, la fierbere, la fermentație, totul se întâmplă în localul nostru.

Reporter: Chiar suntem în mijlocul fabricii de bere, înconjurați de cazane foarte mari Spune-ne te rog care este traseul berii, al mărcilor voastre proprii? Cum ia naștere berea?

Robert Bedo, proprietar Klausen Burger: Începem cu alesul ingredientelor, suntem foarte atenți la ingredientele de calitate, ne alegem foarte bine furnizorii, aici ne diferențiem noi de fabricile mari. Noi producem numai bere craft și începem cu alegerea hameiului potrivit pentru fiecare tip de bere pe care îl facem, căci am început cu 3 tipuri de bere și am ajuns la 9 tipuri de bere. Apoi măcinăm orzul – în funcție de produs, avem produse la care folosim 3 tipuri de orz, 3 tipuri de hamei, diferite drojdii – și după ce le măcinam, trecem la partea de fierbere. Fierberea e un proces mai îndelungat, odată plămădit malțul, nu-l mai poți opri, deci trebuie să termini tot procesul de fabricație. După aceea, berea ajunge aici, la cazanele de fermentație, unde o însămânțăm cu drojdie, iar procesul de fermentație este unul natural, adică noi nu grăbim berea, nu folosim conservanți sau aditivi. Totul se întâmplă natural, din orz obținem zahărul, care se transformă în alcool, iar prin fermentație naturală obținem și dioxidul de carbon, așa se termină procesul de fabricație al berii.

Reporter: Cât durează fabricarea berii craft, din momentul în care preparați primele ingrediente, pănă în momentul în care o îmbuteliați?

Robert Bedo, proprietar Klausen Burger: Procesul este unul îndelungat, v-am spus că noi nu grăbim fermentația, depinde de ce tip de bere vrem să facem. Noi avem o bere Lager, pe care o fermentăm 21 de zile, dar avem și un Russian Imperial Stout, pe care o fermentăm 100 de zile, deci peste 3 luni. Și avem și alte stiluri de bere, o IPA, un Indian Pale, care are peste 30 de zile de fermentație naturală.

Reporter: Suntem aici, la etajul 4 al magazinului Central și cred că nu foarte mulți dintre clujeni s-ar putea gândi că găsesc aici o fabrică de bere în toată puterea cuvântului aici. Care dintre sortimentele de bere pe care le produceți, merge cel mai bine pe terasa restaurantului vostru?

Robert Bedo, proprietar Klausen Burger: Vara merg berile de rulaj, adică o bere Lager, care are 4,5% alcool și e mai băubilă, dar avem clienți care doresc și specialități, niște beri mai aromate, mai hameite, mai amărui și cu alcool mai mult. Astea trec în proporții mai mici, căci nu poți bea 10 beri cu alcool foarte ridicat.

Reporter: Piața berilor craft a crescut foarte mult în ultimii ani, iar voi sunteți printre pionieri, știu că au trecut aproape 10 ani, dacă nu și mai mult de când sunteți pe piață.

Robert Bedo, proprietar Klausen Burger: Da, au trecut 10 ani, în 2010 am început conceptul cu asociatul meu, am vrut să realizăm niște beri cu caracter, adică să ne mândrim cu berea noastră, cu rețetele noastre, să ne cunoască lumea pe plan local, aici unde am început.

Reporter: O găsim deja pe rafturile supermarketurilor, hipermarketurilor?

Robert Bedo, proprietar Klausen Burger: Da, din 2017 am îmbuteliat-o și o distribuim și în retailuri și la alți horecari din țară, dar marea parte a producției, 70% o vindem în localul nostru, în brew-pub-ul nostru de la Central.

Reporter: Experiența își spune cuvântul, știu că sunteți și premiați la competițiile internaționale pentru berea produsă aici.

Robert Bedo, proprietar Klausen Burger: Am fost la Budapesta, unde am luat medalia de argint, am scos o bere Hefe Weiss, jumătate grâu, jumătate orz.

Reporter: În ce măsură clujenii, piața clujeană este educată pentru berile craft? Sau in Cluj se preferă, mai mult berile mainstream, pe care le cunoaște toată lumea?

Robert Bedo, proprietar Klausen Burger: La început a fost greu, când am deschis, nu înțelegea lumea ce facem, practic noi am educat lumea, explicând ce facem aici, prin ce ne diferențiem noi de berea obișnuită. A fost multă muncă pentru a convinge clientela, dar acum avem clienți foarte mulțumiți de produsele noastre. Am început cu 3 sortimente de bere și am ajuns la 9 produse, căci este cerere. Berea craft deja este un fenomen în România, sunt foarte multe fabrici, dar nu brew-pub-uri. Deci suntem mai mulți la început a fost foarte greu, și noi am fost printre pionierii berii craft, am fost al patrulea producător de bere artizanală din țară. Suntem cu producții mici, practic berarul e ca un artist, mai adăugăm hamei, mai îmbunătățim rețetele, ca să obținem mereu un produs mai bun.

Reporter: Există un berar-șef, care se ocupă de rețetele voastre?

Robert Bedo, proprietar Klausen Burger: Da, avem un berar din Budapesta, care are o experiență mare în domeniu, dar avem și interni, de aici din țară, poameni pasionați, care învață mereu lucruri noi, iar noi suntem mândri că o să mai scoatem încă 15 rețete noi anul viitor.

Reporter: Cum sunt prețurile berilor voastre craft?

Robert Bedo, proprietar Klausen Burger: La noi în restaurat, încep de la 14 lei, pentru halba de 400 ml și ajung la 20 de lei pentru beri pe alte stiluri.

Reporter: Cu ce merg berile, Robert, dacă ne referim acum la mâncare, deoarece ne găsim într-o berărie-restaurant și știu că aveți un meniu foarte bogat?

Robert Bedo, proprietar Klausen Burger: Noi pe lângă beri, facem și burgeri, chifla și pastila de carne sunt tot rețetele noastre proprii. Berile merg foarte bine cu burgeri, cu coaste marinate, care sunt tot producție proprie, noi facem marinata, ținem 6 ore carnea în ea. Avem și înghețată de casă, peste 60% dinntre produsele din meniu le producem noi, aici la Klausen Burger. Gândim rețetele, venim cu îmbunătățiri tot timpul, avem și o plăcintă care merge foarte bine cu bere, limonada o preparam cu sifonul produs de noi.

Reporter: Aveți o priveliște panoramică asupra Clujului, de pe toate cele patru laturi ale terasei voastre.

Robert Bedo, proprietar Klausen Burger: da, avem o priveliște frumoasă,  deoarece am vrut să oferim și asta clujenilor, nu doar bere și mâncare bună. De pe fiecare latură a terasei, se vede altă imagine a Clujului, una turistică, ori una mai industrială.

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 46 mins Rautacisme
    A fost desființată o tabăra ilegală în Parcul Est. Administrația locală îi roagă pe clujeni să patruleze în locul Poliției locale care este pusă la îngrășat, să-și merite ”Prima de Osânză”
  • Acum 2 hours Justitie
    Bode vs UBB Cluj-Napoca începe cu o amânare
  • Acum 3 hours In vizor
    Cu mobilizare, la sfârșitul acestui an, OSĂ avem inaugurat un nou tronson al Autostrăzii Transilvania
  • Acum 3 hours Politica
    Guvernul vrea să își creeze propria companie de asigurări: polițele RCA, prețuri controlate de stat. Ciucă: “Am discutat cu CEC și ASF”
  • Acum 4 hours PubliNews
    Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj
  • Acum 4 hours Eveniment
    POATE DEVENI UTIL ŞI INUTILUL ŞURUBARU: SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă
  • Acum 4 hours In vizor
    Transtelex: Regizorul Tompa Gabor l-a invitat la Cluj Napoca pe Janos Drabik, conspiraționistul-șef al Ungariei, recunoscut pentru teoriile lui despre cum controlează lumea evreii și masonii
  • Acum 4 hours Vocea ta
    #CMID: Țeapă dată cetățeanului, sub pavăza autorităților
  • Acum 5 hours Eveniment
    Blue Air intră în insolvenţă
  • Acum 5 hours In vizor
    PE CINE SĂ MAI CREZI? Federația Română de Fotbal anunță că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de afişare a hărții Ungariei Mari: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”
  • Acum 6 hours Politica
    Marcel Ciolacu: Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competiţiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere
  • Acum 6 hours In vizor
    Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”
  • Acum 6 hours Eveniment
    Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE