Politica

Klaus Iohannis a revocat-o din funcție pe Laura Codruța Kovesi

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi a anunțat că În executarea deciziei CCR, pereședintele Iohannis a semnat astăzi decretul de revocare a doameni Kovesi din funcția de procuror șef DNA.

  • România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care există supremația Constiutției.
  • Într-un stat de drept deciziile CCR trebuie toate respectate
  • Judecătorilor CCR le revine obligatia sa nu se indeparteze de la idealurie Constitutiei
  • Hotararile CCR trebuie aplicate nu numai de catre presedintele ro, dar si de catre majoriattea parlamentara
  • CCR a decis, presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare a sefei DNA Laura Codruta Kovesi
  • Presedintele Iohannis a anuntat mereu ca respecta constitutia si legile tarii
  • Presedintele Romaniei a semnat azi decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror sef a DNA
  • Lupta anticoruptie nu trebuie in niciun fel oprita
  • Indiferent de numele procurorului sef DNA aceasta institutie trebuie sa asigure lupta anticoruptie la cel mai inalt nivel de performanta

Curtea Constituțională a stabilit, la finalul lunii mai, că președintele Klaus Iohannis „urmează” să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, argumentând că în condițiile în care șeful statului nu a avut „nici o obiecţie cu privire la regularitatea” procedurii iniţiate de ministrul justiţiei „ar fi trebuit să emită decretul de revocare”.

Judecătorii constituționali invocă articolul art.132 alin.(1) din Constituţie, care prevede că „procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.

Acest articol „este un text cu caracter special, care stabileşte o putere de decizie a ministrului justiţiei asupra activităţii desfăşurate de procurori”, spun judecătorii.

„El nu indică, în mod expres, că numirea în funcţii de conducere se realizează de ministrul justiţiei, ci faptul că în această procedură ministrul are un rol central [a se vedea Decizia nr.45 din 30 ianuarie 2018]. Astfel, în ceea ce priveşte numirea, Curtea constată că ministrul justiţiei are o marjă largă de apreciere, marjă a cărei exercitare poate fi limitată prin stabilirea unor condiţii legale pe care procurorul trebuie să le întrunească pentru a fi eligibil să fie numit în funcţia de conducere. În schimb, marja de apreciere a ministrului justiţiei nu poate fi anihilată/ denaturată prin atribuirea unor competenţe în sarcina altor autorităţi publice care să afecteze echilibrul şi să se reconfigureze, în mod implicit, competenţele  constituţionale ale acestora”, se arată în motivarea CCR.

UPDATE: Laura Codruța Kovesi face declarații astăzi la ora 12.00, la sediul DNA, după ce a fost revocată din funcție de președintele Klaus Iohannis.

Vom reveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *