Politica

Klaus Iohannis a promulgat legea care păstrează măsura impozitării contractelor part-time. Noua formulă de calcul prin care se majora impozitul pe clădiri a fost amânată până la 1 ianuarie 2025.

Atacarea la Curtea Constituțională a Ordonanței 16/2022 putea produce efecte la care nu se aștepta nimeni: dacă ordonanța nu intră în vigoare, majorarea impozitelor pe proprietate se putea aplica de la 1 ianuarie 2023, în loc de 2025. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea de adoptare a Ordonanței 16, prin care se suprataxează contractele part-time și se amână impozitarea locuințelor pe baza grilei notariale de la 1 ianuarie 2025.

  • În 14 decembrie 2022, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că suprataxarea contractelor part-time, parte din această ordonanță, este constituțională.
  • Legea privind Ordonanța de Urgență 16 a fost adoptată, cu modificări, la mijlocul lunii noiembrie de Camera Depuaților.

Parlamentarii USR au depus o serie de amendamente la ordonanță pentru eliminarea supraimpozitării contractelor part time, însă parlamentarii Coaliției de guvernare au votat menținerea suprataxării contractelor, iar CCR a decis că suprataxarea acestui tip de contracte este constituțională.

  • Impozitele pentru locuințe nu vor mai crește până în 2025, potrivit deciziei asumate de Camera Deputaților. Deputații au hotărât aplicarea de la 1 ianuarie 2025 a noului mod de calcul, pe baza grilei notariale. Au renunțat, în schimb, la majorarea cu 50% a impozitelor, măsură care fusese introdusă în Senat, după o decizie a coaliției de guvernare.
  • Guvernul a decis să majoreze impozitarea dividendelor la 8%, de la 5%, cu aplicare de la începutul anului următor. Camera Deputaților a clarificat însă cota de impozitare pentru dividendele distribuite în anul 2022, care rămâne la 5%.

Din cauza sesizării la CCR a legii de adoptare a Ordonanței 16, pe tema surpaimpozitării contractelor par-time, exista riscul ca ordonanța să nu poată fi promulgată de președintele Iohannis până la pronunțarea Curții Constituționale, context în care impozitele pe proprietate ar fi fost majorate de câteva ori chiar din ianuarie 2023, potrivit noii formule de calcul conforme cu grila notarilor.

În urma promulgării legii care aduce modificări Codului Fiscal, suprataxarea contractele part-time se păstrează și se amână impozitarea locuințelor pe baza grilei notariale de la 1 ianuarie 2025.

Oricum, piața imobiliară este marcată de schimbări considerabile, astfel încât de la 1 ianuarie 2023 proprietarii vor fi obligați să depună contractul de închiriere la ANAF, iar impozitul pe venituri se majorează cu aproape 70%.

Astfel, începând din noul an proprietarii vor fi obligați să-și înscrie contractele de închiriere la Administrația Fiscală, iar impozitul pentru declararea veniturilor va fi majorat cu 67%.

Această măsură ar putea avea urmări substanțiale pe piața chiriilor din România. Mai ales la Cluj (unde e fain), unde în jur de 20% din spațiile de locuit sunt chirii. Majorarea impozitului pe venituri cu 67%, pentru un apartament închiriat cu 300 €/an, suma datorată fiscului de proprietar, ar putea crește cu până la 700 de lei.

Exit mobile version