PORTRET

Kinetoterapeutul Victor Baciu, „nici popă, nici doctor, dar tot în domeniu!”

Victor Baciu e un kinetoterapeut cu o vastă experiență profesională, recunoscut de către colegii săi de branșă drept unul dintre cei mai buni. S-a format la București ca maseur sportiv și a fost printre primii ce au absolvit după Revoluție această specializare. A lucrat pentru o perioadă în cadrul echipei naționale de fotbal și ulterior în Turcia, unde a colaborat cu antrenori renumiți. Întors în țară, a absolvit și Facultatea de Educație Fizică și Sport, apoi a început să cocheteze cu handbalul, și astfel a ajuns, în cele din urmă, kinetoterapeutul echipei de handbal feminin ”U” Jolidon (”U” Alexandrion), unde are grijă de buna condiție fizică a sportivelor, de aproape un deceniu. La Cluj a contribuit și la formarea tinerilor kinetoterapeuți, cărora le-a împărtășit mereu cu căldură din experiența sa de-o viață. Victor Baciu e un profesionist pasionat de activitatea sa, căreia i se dedică total, zi de zi:

„Pentru a fi bun în ceea ce faci, pe lângă muncă ai nevoie de foarte multă disciplină, de organizare și de disponibilitate la nou, de dorința de a învăța mereu. Acestea sunt lucruri esențiale în orice domeniu și, bineînțeles, motivația și determinarea definesc personalitatea și profesionalismul oricărui om care își dorește să fie profesionist zi de zi”, afirmă kinetoterapeutul, într-o încercare de autocaracterizare.

„Mama zicea că mă face ori popă, ori doctor. N-am ajuns nici popă, nici doctor, dar sunt tot în domeniu!”

Victor Baciu s-a născut în 1966, undeva în Câmpia Bărăganului. La vârsta de 14 ani a plecat, „ca orice om”, pentru a învăța la București, la Liceul Sanitar. Mama sa își dorea ca fiul să devină preot sau medic, dar el a ales un domeniu de graniță între aceste două profesii vocaționale:

„Mama zicea că mă face ori popă, ori doctor. N-am ajuns nici popă, nici doctor, dar sunt tot în domeniu!”

După absolvirea liceului Victor Baciu a lucrat în cadrul Spitalului Județean Călărași, apoi a plecat în armată, unde a cochetat cu medicina militară, a făcut pregătire sanitară de armată și a cunoscut un medic, Banu Bradu Silvius, de la care a învățat foarte multe lucruri utile pentru viitoarea sa carieră. După armată s-a angajat la un oficiu farmaceutic din București, iar întâmplarea a făcut să intre în cercul echipei naționale de fotbal și să colaboreze mai apoi cu Federația timp de 5 ani (începând cu anul 1990), ca maseur sportiv. A absolvit în 1992 cursul postliceal de maseuri sportivi – primul organizat în mod oficial după Revoluție – la Centrul Național de Medicină Sportivă București, unde, între 1994 și 1995 a lucrat la Centrul de Refacere și Recuperare.

Ulterior, a activat timp de 8 ani în Turcia ca maseur sportiv și fizioterapeut pentru echipe de fotbal, iar în această țară a colaborat cu antrenori consacrați, mari nume ale sportului. Întors în România, și-a completat studiile teoretice la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Ecologice București și s-a ocupat de sportivii echipei de fotbal Urziceni, după care a debutat în handbal, la  Apa Nova București, iar mai apoi la Rapid București. 

Din 2005, Victor Baciu a început cea mai bună și mai durabilă colaborare pe care a avut-o cu un antrenor, cu Gheorghe Covaciu, la echipa de handbal feminin ”U” Jolidon (”U” Alexandrion), unde se ocupă și în prezent de starea fizică a echipei:

„Sunt U-ist prin devenire, de 10 ani sunt aici. Mi-a plăcut și orașul, faptul că e mult mai liniștit și  mai puțin aglomerat decât Bucureștiul. Am putut să îmi continui aici studiile la Facultatea de Educație Fizică și Sport, unde mi-am luat masteratul în 2006, și am întâlnit oameni foarte calzi și primitori. La Cluj m-am simțit întotdeauna ca acasă!”

Kinetoterapia, o meserie pe cât de grea, pe atât de frumoasă

Conform lui Victor Baciu, kinetoterapeutul are un rol cheie în cadrul echipei, un singur profesionist ocupându-se de îngrijirile necesare pentru un lot întreg de sportivi, care înseamnă minimum 15-16 jucători:

„E foarte dificil, pentru că volumul de muncă e foarte mare, dar facem față, pentru că e o meserie pe cât de grea, pe atât de frumoasa! Ne petrecem cu echipa în jur de 8 ore pe zi, stăm în deplasări, astfel încât ajungem să ne cunoaștem ca o familie.”

Kinetoterapeutul este cel care are grijă de sănătatea sportivilor – un factor determinant pentru performanța lor individuală și de grup. În cadrul unei echipe, cum este cea de handbal unde Victor Baciu profesează, problemele de sănătate care apar sunt multiple și variate, și astfel fiecare zi aduce o nouă provocare:

„Situațiile care apar te fac să te dezvolți personal și profesional. Reușita muncii tale este vizibilă imediat prin starea bună de sănătate a echipei, care astfel poate fi performantă și eficientă. Micile accidentări care survin pot fi rezolvate repede și bine, iar tratarea problemelor simple este foarte importantă pentru că astfel previi o accidentare majoră. Paleta de diagnostice e foarte diversă; fiind vorba despre un sport destul de violent apar contuzii, entorse, luxații și, din păcate, și accidentări majore, cum sunt cele ale ligamentelor încrucișate, unde e nevoie de o terapie de durată.”

Experiența trebuie împărtășită

Încă de la primii pași în meserie, Victor Baciu a avut șansa de a lucra cu medici sportivi de calitate, cu adevărați profesioniști, ale căror sfaturi i-au fost mereu de mare ajutor. Unul dintre aspectele pozitive care l-au făcut să rămână în Cluj a fost tocmai acesta, al medicilor cu care a colaborat și de la care a avut întotdeauna de învățat. Acum Victor Baciu se simte dator să le împărtășească experiența sa de-o viață celor ce-i calcă pe urme, în domeniul kinetoterapiei:

„Prin prisma experienței pe care o am de atâta vreme am șansa să împart din cunoștințele mele celor mai tineri care sunt la început de drum – cred că acesta este rostul experienței, nu numai să o acumulezi, ci și să o împărtășești celor tineri, pe care îmi face plăcere să îi ajut, de câte ori pot.

Kinetoterapia e o meserie de viitor, dar necesită foarte multă pasiune, răbdare și, ca orice profesie, sacrificiu. Volumul de muncă întotdeauna va fi mare, iar noutățile apar în fiecare zi. Nevoile oamenilor sunt din ce în ce mai mari pentru că ritmul vieții e din ce în ce mai dinamic, și atunci, dacă ai pasiune și putere de muncă și dacă crezi în ceea ce faci – pentru că, de fapt, de aici pleacă totul – rezultatele vor veni. Dar trebuie să ai răbdare, să poți trece peste orice fel de obstacole, pentru că fiecare situație în sine te învață câte ceva. Meseria e foarte frumoasă și cred că aspectul profesional ar trebui să conteze mai mult decât aspectul material. Trebuie să îți menții pasiunea pentru fiecare zi, să îți menții motivația și atenția și să îți actualizezi mereu cunoștințele, pentru că în sport, în ziua de astăzi, se schimbă lucrurile în mod cotidian, ai nevoie de noutăți ca de aer!”

Visul lui Victor Baciu – o asociație profesională a kinetoterapeuților

Victor Baciu e legat sufletește de Cluj și de echipa în cadrul căreia activează, și de la care nu ar mai pleca. Convingerea sa e că orice echipă trebuie să beneficieze de serviciile unui kinetoterapeut sau al unui maseur sportiv, iar visul său e ca toți profesioniștii din acest domeniu să fie pe viitor reuniți sub cupola unei asociații profesionale, care să îi ajute în formarea lor ca specialiști, prin schimburi de experiență și diseminarea de informații:

„Mi-aș dori să formăm o asociație profesională, un colegiu, să ne adunăm mai mulți și să ne înțelegem cum ar trebui să funcționăm, pentru că organizarea joacă un rol de seamă în implementarea anumitor cunoștințe. Ar trebui să existe un organ al kinetoterapeuților care să preia, să distribuie noutățile, să aibă și rol de formare, pentru că unii tineri termină poate facultatea și nu găsesc, nu au acces la toate materialele necesare, și atunci au nevoie de formatori cu experiență, de informații teoretice și de explicații practice, pentru că aici totul e practic!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *