General

Kelemen Hunor: ”Viktor Orbán nu este rasist”. Aceasta este o poziție contrară poziției premierului Ciucă și a co-partenerului de Coaliție Guvernamentală, Marcel Ciolacu. Kelemen Hunor, i-ați UDMR-ul de la guvernare și dispari!

Scris de 394

Liderul UDMR Kelemen Hunor, vicepremier al României, în loc să aibă o poziție despre subiect în România, țară din al cărei guvern face parte, l-a apărat pe Viktor Orbán pe tema declarațiilor rasiale, într-un interviu publicat în Maszol. De ce a ales să vorbească mai întâi în Ungaria? O ipoteză ar fi că a ținut morțiș să-i arate lui Orban că este sluga prea-plecată și că înțelege de unde-i vin banii. După această poziție, contrară celei exprimate de premierul Ciucă și de alți înalți oficiali ai statului român, Kelemen Hunor nu mai are decât o singură soluție: demisia și ieșirea UDMR de la guvernare.

 • Kelemen Hunor nu consideră discursul lui Viktor Orbán de la Tusnádfürdő ca fiind rasist sau putinist. Președintele UDMR a subliniat că declarațiile premierului ungar trebuie interpretate în contextul lor, nu scoase din context. El a subliniat: îl cunoaște personal pe prim-ministrul ungar de ceva vreme, așa că îndrăznește să declare că „Orbán nu are nici un pic de rasism”.

UPDATE: Prin urmare, după zile întregi de tăcere vinovată (sau nevinovată), Kelemen Hunor a zis că e timpul să-l spele nițel pe Viktor Orban, tăticul care umple cu forinți buzunarele liderilor UDMR din România.

“Amestecul de rase este o chestiune privată, o chestiune privată a fiecăruia în lumea occidentală și, în general, aproape peste tot, nu este o chestiune politică, de partid, de organizație socială sau de administrație de stat. Dacă îmi permiteți să mă exprim astfel, este o chestiune de inimă.”

El susţine că în Europa, Europa Centrală sau de Est, acest lucru a fost deja decis şi nu este o problemă politică.

Potrivit preşedintelui UDMR, orice declaraţie trebuie interpretată în context.

”Să nu mai vorbim de faptul că cineva încearcă în mod deliberat să interpreteze greşit o declaraţie şi doreşte să-şi întărească propria părere sau prejudecăţile printr-o interpretare greşită. Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mişcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon. Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan”, a mai afirmat preşedintele UDMR.

Acesta susţine că-l cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar şi nu există nicio urmă de rasism în el: ”Îl cunosc de foarte mult timp pe Orbán Viktor, am discutat pe îndelete cu el de mai multe ori şi susţin ferm că Orbán Viktor nu are în el nici o picătură de rasism”.

Ca răspuns la acuzaţia că prim-ministrul maghiar a ţinut un discurs pro-rus la Băile Tuşnad, Kelemen Hunor a declarat:

”Viktor Orbán a condamnat Rusia, fiecare persoană care condamnă războiul condamnă pentru că ceea ce face Rusia este inacceptabil. Scopul Europei este să împingă Rusia înapoi la graniţele sale şi să pună capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina cât mai curând posibil. Este în interesul tuturor să avem pace.

Dacă cineva vrea pace, asta nu-l face un putinist. Dacă cineva crede că negocierile de pace ar trebui deschise cât mai curând, cred că are cele mai normale aşteptări ale lumii: nu războiul, ci pacea ar trebui să fie decisivă”.

În legătură cu acuzaţiile de discurs anti-NATO, Kelemen Hunor consideră că este dreptul oricărui lider politic să-şi exprime opinia, chiar dacă este diferită de a ltora:

”Când am aderat la NATO şi UE, nu reţin să fi scris pe undeva în tratate că libertatea de opinie trebuie suspendată şi că trebuie să uităm de libertatea de exprimare. Între aliaţi nu s-a pus problema ca cineva să nu poată să aibă o opinie diferită.

Eu observ că NATO este unită în ceea ce priveşte războiul şi ajutorul umanitar, însă UE este mai divizată din cauza subiectelor economice şi energetice. Dar asta nu înseamnă că toţi liderii NATO şi UE devin putinişti”.

Kelemen Hunor a comentat şi declaraţie liderului PSD Marcel Ciolacu, potrivit cărora se va discuta în coaliţie despre afirmaţiile lui Viktor Orban din România:

”Dacă vrea să pună un astfel de subiect pe ordinea de zi, nu există nicio piedică, întrucât oricare dintre liderii coaliţiei poate propune orice subiect politic. Dacă sugerează acest lucru, atunci vom vorbi despre asta, sunt pregătit în orice moment pentru orice conversaţie sau dezbatere politică, politico-filozofică, ideologică.

Întrebarea este care ar fi scopul nostru într-o astfel de discuţie. Dacă vorbim despre asta şi cetăţenii României vor trăi mai bine, mai în siguranţă, sau poate mai fericiţi ca urmare a unui astfel de demers, atunci are sens. Apropo, toate eforturile intelectuale şi discuţiile au sens. Nu ne sfiim de acest lucru”.

DE CE MĂNÂNCĂ RAHAT CA O SLUGĂ KELEMEN HUNOR: Declarația lui Orban se referea la oroarea maghiarilor (“noi”, așa a pus subiectul) față de amestecul rasial sau rasele mixte (“care nu mai sunt națiuni”).

Prin urmare, la modul ticălps-insidios, Kelemen a expediat repede controversa, bălmăjind-o, cum se zice. Fiindcă nu e clar ce-a vrut să spună – că amestecul de rase privește doar persoanele de rase diferite care se amestecă sau că atitudinea față de amestecul rasial e o chestiune de credință personală.

Dar patronul lui Hunor, și sluga preaplecată a lui Putin (care i-a dat misiune să mai tulbure nițel apele în regiune, cât se ocupă el de invazia Ucrainei), ia insistat joi la Viena să ne spună că:

“În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional.”

Deci, dacă Hunor a intenționat să pună declarațiile de la Tușnad pe seama unor credințe personale ale lui Orban, Orban însuși îl contrazice vehement astăzi. De aia uneori e mai bine să taci, Kelemen Hunor, și să-ți iei in continuare bănuții, că nu se știe cum o mai intoarce șefu’ și devii ridicol făcând exegeza comentariilor fasciste în notă democratică.

Ce ne nedumerește e ce căuta azi Orban în vizită oficială în Austria, după declarațiile infame de la Tușnad și după poza mai mult decât inoportună a lui Szijjarto cu sinistrul Lavrov de la Moscova. Nedumerirea ne reamintește că Viktor Orban și actualul regim de la Budapesta sunt creația exclusivă a liderilor de la Bruxelles, care, ani la rând, au trecut cu vederea gravele derapaje anti-democratice (Juncker îl pălmuia prietenește, ca pe un copil năzdrăvan, numindu-l “micul dictator”), convinși, probabil, că îl vor aduce pe calea cea bună. Aveau toate pârghiile să scape de Orban. Puteau să elimine infecția înainte să se lăbărțeze și să se cronicizeze, dar au preferat să lase lucrurile să treneze. Așa că n-ar trebui să ne mirăm că Orban e primit în continuare în vizită de cancelariile vestice, când, de fapt, el ar trebui sa primească același tratament ca stăpânul  de la Moscova.

Deocamdată reținem faptul că președintele UDMR, Kelemen Hunor, nu consideră afirmațiile făcute de către Viktor Orban ca fiind rasiste. Că totul este în concordanță cu viziunea europeană, bla-bl-abla.

Demisia!

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 mins In vizor
  VINE BOC, SAU ARE SĂ-I PUTĂ? Khetane a invitat azi întreg Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca la festival
 • Acum 3 hours Sanatate
  Criză de VACCINURI pentru copii, la Cluj. Cel HEXAVALENT lipsește cu TOTUL. DSP Cluj așteaptă dozele de la minister
 • Acum 3 hours Analiza
  10 ani, 16 miniştri şi 942 de km de autostradă. 58,875 kilometri de autostradă pe cap de ministru. 5,9 kilometri pe an. 490,625 metri pe lună. Melci să fi fost şi se târau mai mult
 • Acum 4 hours Sanatate
  Rata infectărilor cu Covid-19 a scăzut ușor la nivelul judeţului Cluj. Aşteptăm să ajungem cu datele procesata la intervalul post Untold
 • Acum 6 hours Politica
  Grindeanu anunţă licitaţia pentru 20 de trenuri electrice prin PNRR. Rutele leagă Cluj-Napoca de Oradea, Brașov, Alba-Iulia – adică ce era cât pe ce să “OSĂ” avem prin promisiunile electorale ale “Alianţei Vestului”
 • Acum 7 hours Rautacisme
  Octavian Berceanu, acest “Ştefan Pescăruş” al Untold, laudă organizatorii NESIMŢITOTECII că au făcut rapid curat în urma lor. Adică şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale
 • Acum 8 hours Politica
  PSD a prezentat în coaliție un sistem mixt de reglementare a prețurilor la energie electrică și gaze
 • Acum 10 hours Eveniment
  BĂUT la volan (amestecul perfect de imbecilitate), s-a răsturnat în șanț la Chinteni
 • Acum 10 hours In vizor
  AUTOSTRADA ”BLESTEMATĂ”: Când zici Suplacu de Barcău, zici deja Paștele Cailor. Poate atunci va fi finalizat acest tronson. Licitația a fost, din nou, anulată
 • Acum 24 hours Editorial
  Băiatul de galerie de fotbal, scos la înaintare de către negura securismului naționalist securisto-ceaușist, George Simion, face și el „nuntă cu poporul”, un copy-paste, că tot e la modă printre impostorii României, după nunta liderului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu
 • Acum 1 day Politica
  DAU DIN COLŢ ÎN COLŢ: Când va da lămuriri UDMR în Coaliție? Răspunsul repetat nervos de trei ori de ministrul Tanczos Barna
 • Acum 1 day Eveniment
  Pelerinaj la Mănăstirea Nicula. Procesiunea începe duminică și va fi condusă de către IPS Andrei
 • Acum 1 day Politica
  PSD, în apărarea lui Alexandru Rafila în scandalul privind distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu: “Ministrul Sănătății a făcut ceea ce trebuie să facă un ministru responsabil: prevenție”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE