Politica

Kelemen Hunor, întrebat dacă UDMR votează Guvernul: ”Cum să votăm?! Nu votăm!”

Kelemen Hunor a fost întrebat, miercuri, de un reporter Digi24, dacă UDMR va vota noul guvern condus de Marcel Ciolacu, liderul PSD: ”Nu votăm. Cum să votăm?!”, a fost replica abruptă și fermă a lui Kelemen Hunor, al cărui partid s-a aflat la guvernare până la rocada politică de la PNL la PSD.

UDMR a ieșit de la guvernare după ce PNL nu a fost de acord ca uniunea maghiară să primească mai mult decât Ministerul Energiei, în timp ce PSD ar fi fost dispus să ofere și Mediul.

Un guvern fără UDMR va avea în continuare o majoritate de peste 60% în cele două camere ale legislativului, conform datelor G4Media.

În actuala formulă, în care avem o coaliție formată din PSD, PNL, UDMR și votul minorităților, avem 208 deputați și 94 de senatori.

În lipsa votului parlamentarilor UDMR rămân ca voturi de susținere pentru un guvern PNL – PSD 188 de la Camera Deputaților și 85 de la Senat.

La un număr total de 466 de parlamentari, reiese că un guvern cu UDMR, susținut și de cei 17 deputați ai minorităților naționale ar deține 68,45% din totalul legislativului. Fără UDMR, această majoritate scade până la 62,23%.

Dacă ar rămâne și fără votul deputaților minorităților naționale, doar parlamentarii PNL și PSD ar avea un procent de 58,58%.