Politica

Kelemen Hunor a semănat niște vânt în SUA înaintea vizitei lui Marcel Ciolacu: ”În România se intensifică o forță antimaghiară, antisemită şi antidemocratică”

Kelemen Hunor a semănat niște vânt (să culeagă furtună) în SUA înaintea vizitei lui Marcel Ciolacu. Înainte să ajungă premierul Marcel Ciolacu în SUA, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a efectuat și el o vizită și a discutat cu oficialii americani. Potrivit preşedintelui UDMR, anul 2024 poate fi un an decisiv pentru maghiarii din România datorită alegerilor, prin urmare a cerut repreznetanților comunităţii maghiare din SUA să atragă atenţia reprezentanţilor aleşi asupra evoluţiei drepturilor minorităţilor din România, relatează presa maghiară.

Hunor Kelemen a luat cuvântul vineri, ca invitat, la evenimentul de sfârşit de an al Coaliţiei Maghiare din America, şi a avertizat cu privire la intensificarea unei forţe politice extremiste „antimaghiare, antisemite şi antidemocratice” în România. „Războiul ruso-ucrainean a răscolit în zona de periferie” temeri despre care s-a crezut că sunt depăşite.

Ameninţarea pe care o reprezintă extremiştii nu se află deocamdată pe „radarele” SUA, deoarece de peste ocean se vede „imaginea de ansamblu”: partidele politice mainstream care împărtăşesc valorile occidentale”, a formulat el.

Hunor Kelemen şi delegaţia UDMR, în cadrul vizitei de mai multe zile la Washington, a avut întâlniri organizate de Fundaţia Maghiară pentru Drepturile Omului cu membri ai Congresului şi ai Departamentului de Stat, De asemenea, au vizitat şi instituţii de analiză importante din SUA. În timpul întâlnirilor i-au rugat pe factorii de decizie din SUA să reamintească decidenţilor români importanţa respectării drepturilor minorităţilor – a declarat Hunor Kelemen, adăugând că în România se acordă atenţie la ceea ce se spune la Washington.