Politica

Kelemen Hunor a anunțat la Cluj că UDMR va decide doar miercuri dacă susține moțiunea de cenzură

Sâmbăta aceasta, Consiliul Permanent al UDMR s-a reunit la Cluj pentru a analiza situaţia politică actuală. La finalul şedinţei, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat că UDMR va decide doar miercuri dacă va susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, până atunci liderii formațiunii urmând să discute cu toate părțile implicate:

„Am luat toate detaliile, toate informațiile pe care le avem la această oră, să vedem ce avem de făcut, ce alternative există, după ce această coaliție PSD-ALDE nu a reușit să gestioneze o situație absolut  normală, care, într-o democrație parlamentară, ar trebui să fie o situație absolut normală! Majoritatea trebuie să aibă dreptul, trebuie să aibă posibilitatea de a face o schimbare de guvern, o remaniere sau chiar o schimbare, începând cu premierul. Dar responsabilitatea îi aparține coaliției și ei nu au fost în stare să gestioneze această situație. Parlamentarismul, democrație parlamentară înseamnă majoritate politică stabilă, majoritate politică transparentă, deciziile politice trebuie luate în Parlament și nu în altă parte și guvernul trebuie să fie un guvern politic susținut de o majoritate parlamentară. Dacă vrem să redăm credibilitatea Parlamentului, dacă vrem să obținem, până la urmă, un stat de drept și separarea puterilor în stat, atunci aceste principii trebuie luate în considerare și trebuie să plecăm de la aceste principii în orice discuție și înainte de orice decizie. Deci, din acest punct de vedere, trebuie să spunem răspicat că pentru această situație neplăcută, absolut de Cartea Recordurilor, dacă vreți, coaliția de guvernare se face vinovată, ei sunt responsabili.

Astăzi, în Consiliul Permanent, am analizat această situație și am primit un mandat de a discuta cu toți cei care doresc o discuție cu noi. Începând de luni vom discuta cu reprezentanții Guvernului, cu reprezentanții coaliției de guvernare PSD-ALDE și cu oricine, dacă dorește să avem o discuție pe această situație creată. 

Nu vrem și nu putem să decidem în ceea ce privește conflictele dintr-un partid sau dintr-un alt partid. Din PSD, de data aceasta. Deci, nu vrem să intervenim și nu dorim să arbitrăm conflictele lor interne. Dar nici nu putem accepta că o decizie a coaliției de guvernare nu poate fi pusă în aplicare și, de aceea, ar fi bine să găsească ei o soluție, înainte de a căuta soluții în afara coaliției de guvernare. 

Noi vom lua o decizie legat de moțiunea de cenzură, nu azi, nu mâine, nu poimâine, vom lua o decizie probabil miercuri, înainte de vot, la ședința comună a grupurilor reunite. Până atunci, vom discuta, vom negocia și vom analiza în fiecare minut, în fiecare oră, în fiecare zi, ceea ce se întâmplă până miercuri. Trebuie să vedem și textul moțiunii, cum arată moțiunea. Colegii noștri mâine nu vor fi în București dacă va fi convocat Parlamentul fiindcă nu se poate ajunge în București și fără noi se poate citi, se poate semna, se poate înainta o moțiune de cenzură, dar decizia legată de moțiunea de cenzură, dacă vom vota sau nu o moțiune, o vom lua înainte de vot. Noi nu ne grăbim, nu avem nicio urgență în acest moment, dar foarte mult am dori, cât de cât, săptămâna viitoare, să contribuim la restabilirea stabilității politice, la un echilibru care, în aceste zile, a fost răsturnat”, a declarat Kelemen Hunor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *