Trandafiri uriasi care nu se ofilesc niciodata. Se potrivesc mereu “acolo unde este nevoie de un pic de frumos si la oricine are un strop de curaj de a incerca ceva nou”. Kami No Hana inseamna flori de hartie in japoneza si sunt creatiile Adelinei Sulea din Cluj-Napoca.
Nu are studii din domeniul artelor, insa Kaminohana infloreste din pasiunea Adelinei pentru frumos si din dorinta de a face ceva cu propriile maini.
“Ca si artist nu am studii. Tot cea ce fac e din pasiune si din dragoste pentru frumos. Asta mi se trage din familie. Parintii mei sunt foarte talentati. Mama mea a fost gravor in sticla si era talentata la desen. Tatal meu a fost sticlar suflator, o meserie rara si care necesita foarte multa indemanare. Dar, ca toata lumea din Maramures, am si matusi in ansambluri de muzica populara, si verisori pasionati de patiserie”, a povestit artista pentru Ziar de Cluj.
Cum a inceput Kaminohana? Ca intr-o poveste.
“Dupa o zi plina de analize si statistici, grafice si excel-uri, pur si simplu nu eram multumita. Simteam ca ceva lipseste. Eram nelinistita si intr-o continua cautare. Am incercat cu bloguri: de fashion (o alta mare pasiune a mea), de gatit, foto si orice altceva ce imi trecea prin minte. Ma simteam ca “Alice in Wonderland”: ba prea mare, ba prea mica. Niciodata atat cat trebuie. Intr-o dupa-masa, cu gandul la Wonderland, mi-am propus sa fac o floare gigant. M-am uitat la cateva imagini pe internet si mainile mele au inceput sa lucreze. Dupa aproape doua ore, aveam primul trandafir. Nu era perfect, dar era un inceput. Cand Vlad, sotul meu, a vazut trandafirul si a fost impresionat de el, am stiut ca am gasit ceea ce cautam. Din acel moment el a fost cel mai mare admirator Kami No Hana”,ne-a mai relatat Adelina.
Florile ei nemuritoare, mai mici sau incredibil de mari ajung la nunti, la designeri, arhitecti si diferite evenimente, oriunde este nevoie de frumos si exista un pic de curaj pentru a incerca ceva inedit.
“De ce tocmai flori din hartie? Nevoia de a face ceva cu mainile lor, de a crea ceva tangibil. Mai ales azi, cand ne petrecem atat de mult timp in fata calculatoarelor incat ne reducem simturile la minimul folosit in jobul de zi cu zi. Uitam sa mirosim florile, sa ascultam muzica si sa simtim ce vor ele sa ne trasnsmita. Uitam cum e sa pui mana pe iarba, pe lemn sau hartie. Cand eram copii puneam mana pe toate lucrurile. Vedeam si cu buricele degetelor. Si mereu ni se atragea atentia de catre adulti sa nu punem mana. Dar copii fiind stiam mai bine. Acum am uitat cum construiam castele din nisip si avioane din hartie. Plasticul dur al tastelor este inlocuitorul nisipului si al plastelinei. Dintre toate, hartia a fost cel mai aproape de sufletul meu”,spune Adelina.
Foto: Vlad Gherman, Styling: Laura Firefly
In martie lucrarile ei au impanzit orasul, in cadrul proiectului Day 15 al Capitalei Europene a Tineretului.
“Intotdeauna ultimul proiect este cel mai aproape de sufletul meu. Deci cele 10 flori gigant albe, sunt cele mai aproape deocamdata. Ideea instalatiei cu florile gigant mi-a venit in 15 februarie, cand au lansat evenimentul florilor origami. In cateva minute s-a conturat totul in mintea mea si am contactat-o pe Diana Apan sa punem totul la cale. Ea mi-a facut legatura cu Razvan Luca (owner pe Day15) si din cateva discutii pe facebook era totul planificat. Mesajul e simplu: si spatiile gri si neglijate din oras au potential de a deveni placute, cu putina imaginatie si munca din partea comunitatii. Ne plangem ca nu avem spatii verzi si locuri de plimbat, ca in alte tari, dar nu facem mai nimic sa valorificam ceea ce avem. Voiam sa dau ceva si eu inapoi comunitatii si orasului care m-a adoptat”, a mai spus Adelina.
De obicei, artista lucreaza cate o zi la fiecare floare, dupa o cercetare prealabila de 1-2 saptamani atunci cand e ceva nou.
“Kaminohana a evoluat destul de mult, de la stadiul de joaca, pana la a face proiecte interesante cu designeri si arhitecti. Nu o pot numi o afacere, deoarece nu o fac pentru bani. O fac cu mare drag si cu adevarat din pasiune. De multe ori, chiar daca nu am o comanda sau nu lucrez la un proiect anume, ma pun sa fac cateva flori de dragul de a le face, si se gasesc clientii pentru ele pana la urma, sau le fac cadou oamenilor dragi.
Crafteri de obiecte si flori de hartie au existat si inainte de Kaminohana, insa ceea ce cauta acum clientii mei este mai mult decat o simpla floare de hartie. Ma aleg pe mine pentru ca inteleg ce vor, si pentru ca pot sa transform visele lor in realitate. De multe ori ma reinventez pentru un client, si asta imi place. Ma mentine in forma. Ma diferentiaza de un hand-made sau un paper crafter.
Ce urmeaza, cine stie. Astept o noua provocare”, incheie Adelina.