Justitie

JUSTIȚIE A LA CLUJ: Unul dintre evacuații cu lacrimogene de pe strada Meșterul Manole, anul trecut, a fost condamnat definitiv la închisoare pentru ultraj

Unul dintre cei evacuați cu scandal anul trecut dintr-un imobil din Cluj-Napoca, cu executor judecătoresc, jandarmi, ”mascați” și gaze lacrimogene, a fost condamnat la închisoare pentru ultraj, după ce a amenințat un jandarm că îl omoară. Inculpatul este un tânăr de 19 ani care e unul dintre cei evacuați anul trecut de pe strada Meșterul Manole. Prin urmare, un sesnsibil jandarm clujean s-a simțit amenințat de amenințarea unui tânăr de 19 ani căruia i-a dat cu gaz lacrimogen în față… Bravo!

  • Instanța Tribunalului Cluj l-a condamnat pe inculpat, un tânăr de 19 ani manipulant la o firmă de curierat, la șapte luni de închisoare cu suspendare pentru ultraj, în martie. Acesta a atacat decizia la Curtea de Apel Cluj, dar instanța i-a respins apelul în urmă cu două zile, astfel că sentința a rămas definitivă.

Faptele s-au petercut în 20 mai anul trecut, în jurul orei 10 dimineața, când inculpatul i-a adresat ameninţări cu moartea şi cu acte de violenţă unui jandarm care participase la evacuarea lui şi a membrilor familiei lui dintr-un imobil de pe strada Meșterul Manole. Evacuarea făcea parte dintr-o procedură de executare silită definitivă încă din 2013. Pentru că cei evacuați au refuzat să părăsească imobilul, jandarmii au folosit într-un final gaze lacrimogene.

După ce jandarmii și cei evacuați au ieșit din imobil, inculpatul l-a amenințat pe unul dintre jandarmi că îl omoară. Actele de ameninţare au rezultat şi din declaraţiile persoanei vătămate, care a arătat că inculpatul i-a spus „Dă-ţi hainele jos… hai să ne batem… scot un cuţit şi te omor…”, precum şi din declaraţiile martorilor, ”spunându-i: hai să ne batem… te omor… sunteţi şmecheri că aveţi cagulă, vă caut eu…”, ”i-a spus colegului meu că îl omoară cu un cuţit din câte reţin eu”, ”vă omor când vă prind fără uniformă”), etc.

Având în vedere că actele de ameninţare au fost îndreptate împotriva unei persoane care avea calitatea de jandarm, în timpul şi în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, fapta a constituit infracţiunea de ultraj. ”Contrar apărărilor formulate în cauză, faptul că persoanei vătămate i s-a cauzat sau nu o stare de temere nu a prezentat relevanţă în contextul examinării încadrării juridice a faptei. Aceasta deoarece, ameninţarea, absorbită legal în infracţiunea complexă de ultraj, este o infracţiune de pericol potenţial, fiind suficient să se constate că fapta era de natură să îi cauzeze persoanei vătămate o stare de temere”, a arătat instanța Curții de Apel Cluj în motivarea respingerii apelului. ”Or, analizând ameninţarea din perspectiva pericolului potenţial, chiar dacă persoana vătămată era împreună cu alţi jandarmi la faţa locului, adresarea unor cuvinte de ameninţare cu moartea este de natură să îi cauzeze o stare de temere oricărei persoane, inclusiv victimei, iar asemenea cuvinte erau susceptibile de a incita alte persoane la acte de violenţă împotriva jandarmilor, cu atât mai mult cu cât jandarmii erau în inferioritate numerică, contrar declaraţiei martorei care a arătat că erau în număr de aprox. 50, în timp ce martorul a arătat că erau „peste 10”, iar starea emoţională a persoanelor aflate în grupul inculpatului sau care îi susţineau cauza ori îi împărtăşeau emoţiile era deja tensionată şi se aduceau reproşuri tot mai mari jandarmilor din cauza folosirii sprayului iritant-lacrimogen”.

Instanța a arătat că în acest context oricare dintre jandarmii prezenţi la faţa locului ar fi putut fi supuşi unor acte de violenţă, ”deoarece exista o confuzie în legătură cu persoana care a folosit sprayul lacrimogen, toţi jandarmii fiind mascaţi, acesta fiind şi motivul pentru care persoana vătămată nu a reacţionat, iar la final aceştia au fost urmăriţi de persoanele prezente la faţa locului care au aclamat ironic acţiunea jandarmilor, insistând în ceea ce priveşte manifestarea unor dezaprobări”. Totodată, contrar apărărilor formulate în cauză, persoana vătămată se afla în continuare în exercitarea atribuţiilor de serviciu în momentul în care s-a poziţionat în stradă împreună cu ceilalţi jandarmi, acţiunea nefiind la acel moment încheiată, chiar dacă se dispusese deja evacuarea din apartamentul nr. 2, în special că jandarmii aşteptau un eventual ordin de a proceda şi la punerea în executare a unei alte sentinţe civile la apartamentul nr. 9.

Folosirea sprayului lacrimogen nu apare ca fiind nejustificată, însă a reprezentat factorul care a determinat persoanele prezente la faţa locului să adopte o atitudine recalcitrantă împotriva jandarmilor care îşi exercitau atribuţiile de serviciu în momentul respectiv, cu potenţial ridicat de agravare a situaţiei tensionate apărute, pe fondul reproşurilor şi dezaprobărilor manifestate. În acest context, acţiunea inculpatului de a adresa ameninţări cu moartea persoanei vătămate avea la rândul ei potenţialul de a incita şi mai mult persoanele respective, prezentând riscul ca situaţia să escaladeze de la simple reproşuri la acte de violenţă împotriva jandarmilor, cu atât mai mult cu cât anterior ameninţării au fost manifestate şi acte de violenţă împotriva bunurilor – spargerea geamului de la un alt apartament -, cu posibilitatea producerii unor consecinţe mai grave, grupul inculpatului fiind mult mai numeros, iar grupul jandarmilor având arme în dotare, a arătat Curtea de Apel Cluj.

Instanţa a apreciat că o pedeapsă de 7 luni închisoare a fost suficientă să îi atragă atenţia inculpatului asupra consecinţelor faptelor sale penale, să conducă la reeducare şi să îl împiedice să comită pe viitor alte infracţiuni, amenda penală nefiind suficientă faţă de atitudinea adoptată de inculpat în raport cu autorităţile.

Pentru edificarea ”ultrajului” (sensibili jandarmi mai are Clujul!), publicăm un extras din documentele din dosar care arată discuțiile dintre jandarmi și femeia cu copii ce urma să fie evacuată, după care a urmat folosirea spray-urilor lacrimogene, evacuarea și scandalul.

#######: Nu puneţi mâna pe copii!

Jandarm: Dacă nu ieşiţi de bunăvoie, o să punem mâna!

#######: Pe copiii mei nu puneţi mâna!

Voce din curte: filmaţi-le şi daţi-le la ştiri!

#######: Nu puneţi mâna pe copiii mei!

Jandarm 1: Ştiţi ce … neinteligibil … nepunerea în executare a sentinţei atrage după sine o infracţiune! Dacă nu ieşiţi de bunăvoie, fără scandal, că noi nu vrem să facem niciun scandal, îi infracţiune! Vi se face şi dosar penal!

#######: Faceţi-mi dosar şi trimiteţi-mă la puşcărie!

Jandarm 1: Dacă nu vreţi … neinteligibil … suntem obligaţi să vă scoatem pe sus, cu forţa! Dumneavoastră hotârâţi!

Copil: Pe noi nu puneţi mâna!

Executor judecătoresc: Doamna ########, nu are rost să vă ambiţionaţi acuma …

#######: Da’ unde să mă duc cu ei?! Nu am unde să mă duc cu ei ! (plânge)

Executor judecătoresc: Nu are rost să vă ambiţionaţi!

Jandarm 1: Vă ambiţionaţi aiurea! În loc să rezolvaţi …

Executor judecătoresc: Ieşiţi frumos …

Valea #########: Da’ nu vă doare sufletul că rămâne goală? La cine rămâne?

Executor judecătoresc: O fost aici doamna de la asistenţă socială şi o promis că vă ajută!

Valea #########: Unde să ne ducă? Ca câinii, la centru?

Executor judecătoresc: V-o promis că vă ajută! Înţelegeţi!

Valea #########: Ne puneţi pe stradă, să rămână goală!

Executor judecătoresc: De ani de zile, doamna ########, discutăm chestia asta!

#######: … neinteligibil … nu am unde să mă duc cu ei! Nu am unde să mă duc! Am fost de acord … neinteligibil … Executor judecătoresc: Sunteţi de acord cu mine că am discutat chestia asta?

#######: Îs de acord, îs de acord!

Executor judecătoresc: Am venit şi am vorbit frumos cu dumneavoastră ….

#######: … neinteligibil … atunci că nu am unde să mă duc!

Executor judecătoresc: … şi v-am explicat, şi tot, tot, tot!

#######: Unde să mă duc cu copii minori? Unde să mă duc, că nu am unde să ies cu ei?

Executor judecătoresc: Trebuie, trebuie să ieşiţi! V-aţi pregătit, acuma nu are rost să …festival, să faceţi spectacol! Chiar nu are rost! ###### #######: Nu mă duc, că nu am unde să mă duc!

Executor judecătoresc: Vă rog frumos să ieşiţi, atuncea!

#######: Nu puneţi mâna, vă rog, nu puneţi mâna, vă rog!

Executor judecătoresc: Nu pune nimeni mâna! Ascultaţi-mă! Doamna ########, liniştiţi-vă, staţi un pic!

###### #######: Da’ nu po… Executor judecătoresc: Nu vrea nimeni să pună mâna pe dumneavoastră! Da’ trebuie să ieşiţi acuma, frumos, din casă!

###### #######: Da’ nu ies, că nu am unde să mă duc! Să vină domnu’ ### să vadă că eu nu am unde să mă duc! Unde să mă duc?

Executor judecătoresc: Mergeţi şi cereţi de la asistenţă. O fost aici şi v-o promis că vă ajută!

Jandarm 1: Faceţi scandal aiurea, serios!

Executor judecătoresc: Cât de frumos v-am explicat, am putut … De atâtea ori, de câte ori am fost aici la dumneavoastră şi am discutat?

Voce din curte: să nu iasă de bunăvoie!

Executor judecătoresc: Spuneţi! ###### #######: Nu ies, domnu’ … neinteligibil …

Executor judecătoresc: Da’ spuneţi-mi de ce?

###### #######: Nu ies, că nu am unde să mă duc! Nu am unde să mă duc! Mă duc, să mă duc cu 20 de persoane, să stăm 20 de persoane în casă?

Executor judecătoresc: Până vi se rezolvă problema!

###### #######: Până când?! Şi mâine ne scot afară, şi pe ei … neinteligibil .. scot! Ne scot afară şi tot pe drumuri ajung cu copiii mei! Valea #########: … neinteligibil … şi mă scoateţi afară! ###### #######: … neinteligibil … cu doi copii mici! … neinteligibil… unu de 8 ani, care-s la şcoală! Unde să mergem cu ei? Ce să facem cu ei?

Executor judecătoresc: Mergeţi … o spus cei de la asistenţă socială că vă ajută?

#######: Să mă duc la containere şi ce să fac? Să stau acolo 2 luni de zile şi după 2 luni de zile să ajung în stradă?

Jandarm: Acolo nu aveţi … neinteligibil …

###### #######: Nu ies afară de aici! Aicea! Nu ies! Aici mi-am băgat banii, o muncit copiii mei! Mi-am cumpărat, mi-am pus uşi, am pus geamuri, am pus ca să ştie, să aibă un adăpost copiii mei! În rest, nu îmi trebuie nimic! Aici vreau să stau cu copiii mei! Atât!

Executor judecătoresc: Aici nu mai puteţi sta, că este o hotărâre judecătorească definitivă!

###### #######: Da’ nu ies! Nu ies că nu-i proprietate personală! Îi casă de …neinteligibil… de primărie, şi nu …

Executor judecătoresc: E a primăriei!

###### #######: A primăriei!

Executor judecătoresc: Şi este hotărâre definitivă că trebuie să părăsiţi!

###### #######: Eu nu ies! Eu nu ies cu ei! (adresându-se unui bărbat aflat în zona uşii de intrare în locuinţă) Hai aici .. . neinteligibil… că nu ieşim afară, tată! Nu ieşim, că nu avem unde să merem!

Jandarm: Ieşiţi de bunăvoie, că dacă nu, punem noi mâna pe voi … neinteligibil …!

###### #######: Pe copiii mei nu puneţi mâna! Nu puneţi mâna pe copiii mei!

Jandarm 1: Nu vă fură nimeni nimic! Nu vrem să ne tragem unu’ pe altu’, să ne hăţâm şi să ne îmbrâncim, să ne împingem şi să ne lovim!

###### #######: Nu!

Jandarm 1: Vă rog!

###### #######: Nu! Nu aveţi dreptul să puneţi mâna pe mine!

Jandarmi: Avem dreptul!

###### #######: Arată că ai dreptul să scoţi copiii afară din casă! Arată-mi o hârtie! Arată-mi o hârtie că ai dreptul! Arată-mi o hârtie că poţi să scoţi copiii afară! Arată-mi o hârtie că ai dreptul … neinteligibil .. suprapunere de voci

Copil: Arătaţi hârtie, şi ieşim de bunăvoie!

Executor judecătoresc: Ce hârtie să vă mai arătăm?

Copil: Arătaţi …

###### #######: Arătaţi hârtie pe 2021 ca să mă scoţi…neinteligibil, suprapunere de voci …

Executor judecătoresc: Unde scrie că trebuie să fie 2021?

###### #######: … neinteligibil … ai dreptul să mă scoţi afară!

Executor judecătoresc: Nu scrie nicăieri că trebuie să fie hârtie din 2021, doamnă!

###### #######: Ba da!

Executor judecătoresc: Hotărârile judecătoreşti care se execută …

###### #######: Mi-a zis avocatul! Mi-a zis domnul avocat că tre’ să fie o hârtie pe 2021 ca să mă scoată afară!

Executor judecătoresc: Nu există aşa ceva!

###### #######: A trecut pandemia da’ … neinteligibil …. Aţi dat măştile jos? O trecut pandemia? Nu!

Jandarm: …neinteligibil …

###### #######: Nu, nu ies! Pune mâna! Arată-mi o hârtie că ai dreptul să scoţi afară!

Copil: Arată o hârtie! ###### #######: Arată-mi o hârtie!

Jandarm: Haidaţi, ieşiţi!

###### #######: Nu ieşim! Împuşcă-mă! Las’ să ne-mpuşte!

Jandarm către jandarmul care filmează: Filmează, filmează când zîcem să-i scoatem afară!

#######: Împuşcă-mă cu ei, scoateţi pistolul şi împuşcaţi-ne!

 

Sursa: Actual de Cluj