PORTRET

Julia Kocis, toboșara trupei Front și mentorul unor copii talentați în cadrul Rock Academy

Julia Kocis e toboșara trupei Front și mentorul unor copii talentați în cadrul Rock Academy. Tânăra și-a descoperit pasiunea pentru tobe de la vârsta de 5 ani, părinții au încurajat-o să-și dezvolte aptitudinile și astfel a ajuns acum, la 22 de ani, o artistă pentru care arta e, dincolo de pasiune, o profesie. Julia e în prezent studentă la Conservator și, împreună cu Front, formația sa actuală de new metal/ grunge, poate fi ascultată în cadrul unor concerte din Cluj și din țară. În plus, trupa urmează să scoată un EP cu piese proprii și să lanseze un videoclip.

O persoană deschisă, sufletistă și plină de viață, Julia se încarcă de energie pozitivă pe scenă, unde publicul îi transmite trăiri exuberante, care îi fac existența de neimaginat fără muzică:

„Pentru mine mereu a fost foarte important feedback-ul oamenilor. Contează foarte mult publicul, nu cânți numai pentru tine, iar muzica e totul pentru mine, nu aș putea să îmi imaginez viața fără muzică!”

foto: Marmo (MarmotA Photography)

De la păpuși la tobe

Tatăl Juliei a fost toboșar amator, lucra în străinătate, de unde, deși fiica sa, la 5 ani, avea o obsesie pentru păpuși, i-a adus un set de tobe. Din acel moment, Julia a renunțat la păpuși și a început să iubească muzica, o pasiune la care nu avea să mai renunțe vreodată.

De mică, Julia a ascultat în casă doar muzică bună și, după ce a primit tobele, a început să bată instinctiv, după unele melodii foarte cunoscute de rock. Tatăl ei, văzând că are talent, a îndrumat-o pentru a-și potența înclinațiile native la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, unde a urmat atât generala, cât și liceul:

„Tatăl meu, de mică, m-a educat să ascult muzică bună. Fiind micuță, nu știam exact ce-mi pune, dar pe parcursul anilor am înțeles și îi mulțumesc din suflet că m-a învățat și m-a îndrumat spre acest domeniu. Mulțumită lui am preferințele muzicale de acum. Când eram copil ascultam Led Zeppelin, Janis Joplin, Deep Purple, Jimi Hendrix, Black Sabbath.

Pe vremea aceea nu aveam net, ascultam muzică de pe CD-uri și am început să bat tobele după cum am crezut eu că e ok. Tatăl meu m-a auzit, a fost foarte încântat și a zis, ok, haide să o facem mai serios, și m-a dat la Liceul de Muzică, la percuție. Ca elevă, am participat la nenumărate concursuri, la olimpiade, unde am obținut foarte multe premii.”

Din garaj, la Blood Print, Band for Rent, iar acum, Front

La 12 ani, Julia a intrat în prima sa trupă, cu care a repetat într-o vacanță de vară, împreună cu niște băieți, într-un garaj:

„Nu o să uit niciodată acea primă experiență. Tatăl meu mi-a deschis orizontul spre lumea asta a rockului, un prieten bun de-al său avea nevoie de un toboșar, iar tata m-a recomandat pe mine. Ne-am distrat o vară întreagă, dar apoi trupa s-a destrămat, a fost mai mult un hobby.”

Apoi a urmat prima sa trupă adevărată, Blood Print, cu care Julia a început să cânte mai serios. Chitaristul trupei din garajul de pe Calea Turzii, Ionuț Deneș, i-a propus să facă parte dintr-o nouă formație și, de la 14 ani, a început să cânte cu Blood Print, care îi mai avea ca membri pe solistul Mihai Oprea, pe basistul Vlad Andrei, iar, la clape, Alexandra Trif:

„Am cântat împreună vreo 6-7 ani, între timp am reușit să scoatem un EP cu 5 piese și am avut foarte multe concerte. În anii aceștia am avut o activitate foarte bogată și am reușit să cântăm în deschidere la multe trupe cunoscute, gen Vița de Vie, Zdob și Zdub, Iris și multe altele.”

Trupa a participat și la două concursuri ”Battle of the bands”, unde a câștigat locul II pentru cea mai bună trupă alternativă. La un moment dat, trupa s-a destrămat, pentru că toți membrii ei au crescut și fiecare a mers mai departe pe drumul lui. Unii au dat la facultate, cum a fost și cazul Juliei, solistul s-a mutat acasă, în Bistrița, dar Julia nu a renunțat la visul ei și a intrat în noua trupă a chitaristului Dan Petean, cu care fusese colegă în Blood Print.

Band for Rent, noua formație, nu a avut o activitate foarte îndelungată și, după câteva concerte reușite, chiar înainte de a scoate un EP, și-a încetat activitatea. Din acel moment, Julia a intrat în trupa sa actuală, Front (formată din basistul Paul Tenciu, solistul Mihai Șarlea, Doru Nedelcu și Ciprian Sav la chitară), cu care cântă din vara anului trecut:

„Am avut împreună cu ei mai multe concerte, iar acum urmează să scoatem un EP și să lansăm un videoclip. Avem numai piese proprii, nu cântăm cover-uri, iar genul e un fel de new metal/ grunge.”

Julia predă tobe la Rock Academy

Julia Kocis predă tobe la Rock Academy, unde a ajuns mentorul copiilor talentați, după ce a înlocuit un prieten. Chiar dacă la început a fost vorba doar de câteva ore, Juliei i-au plăcut foarte mult copiii și s-a decis să profite de această șansă și să le împărtășească cunoștințele sale micilor artiști:

„L-am înlocuit câteva ore pe un amic, apoi el nu a mai putut să meargă și m-a întrebat dacă vreau să predau eu în locul lui. Am acceptat și de atunci lucrez la Rock Academy. Mie în general îmi plac copiii, așa că mi-a fost foarte ușor să mă adaptez și mi-am dat seama că am răbdarea necesară de a preda și de a le transmite tot ce am învățat eu în acești ani în care am activat în genul acesta de muzică rock. Dar, chiar dacă e Rock Academy, noi încercăm să îi învățăm pe copii din toate câte un pic.

Nu e ușor să predai, dar, dacă ai răbdarea necesară și poți să îi captezi pe copii, să intri în lumea lor, poți să faci cu ei lucruri frumoase. Am foarte mulți copii talentați, unul dintre ei, David Andor Kiss, care are acum 16 ani, e elev la Liceul de Muzică și are deja o trupă, AltFive. La fel, o fetiță de 11 ani, Tania Cosma, și-a făcut recent o trupă de fete. Ei sunt cei mai vechi elevi ai mei, dar am foarte mulți elevi de care mă simt apropiată, eu tot timpul am considerat că, în primul rând, cu elevul trebuie să fii și prieten; eu așa mă înțeleg cu ei, reușesc să intru în lumea lor și nu e cazul să fiu severă, pentru că am copii foarte conștiincioși.”

Cine dorește să urmeze cursurile Rock Academy sau să își îndrume copiii spre arta muzicală, poate contacta profesorii pe site-ul școlii sau pe pagina de Facebook:

„Când vine la noi, copilul este testat dacă are auz muzical și, în funcție de asta sau de vârsta copilul, de ce își dorește el, acesta își poate alege un instrument. Așteptăm pe toată lumea, cu mare drag, să vină să învețe un instrument, pentru că e distractiv. Toată lumea ar trebui să știe să cânte la un instrument, măcar ca hobby, pentru că te dezvolți foarte mult prin muzică.”

foto: Rareș Drăgan

Muzica, o profesie și un stil de viață

Julia Kocis preda la Rock Academy ca un part-time job, pentru că e și studentă la Conservator, în anul IV. Pe viitor intenționează să își continue studiile muzicale, în România sau în afara țării:

„M-am gândit la București, Germania, Anglia, America, dar încă nu m-am decis unde voi studia mai departe, aștept să termin facultatea și să văd ce oportunități și ce priorități voi avea. Nu vreau să mă grăbesc, așa că încă nimic nu e sigur.”

Pasiunea din copilărie pentru tobe Julia intenționează să o transforme într-o profesie. De mică s-a simțit atrasă de acest domeniu și, din momentul în care a luat pentru prima dată bețele în mână, a știut că asta își dorește să facă pe viitor:

„E un sentiment foarte plăcut când bat la tobe, îmi dă foarte multă energie pozitivă și am norocul de a lucra într-un domeniu în care îmi face plăcere.

Viața de artist e una foarte agitată, te ține tot timpul în priză, îți dă o energie maximă și tot timpul cunoști oameni noi, de la care ai foarte multe lucruri de învățat. Niciodată nu te plictisești, ești tot timpul activ, e un domeniu în care nu există monotonie, ai mereu ocazia de a face lucruri noi și interesante. Dar, pe de altă parte, e și foarte obositor și, după multe concerte, ai nevoie de o odihnă lungă. Nu e ușor, dar e ceva deosebit să cânți la un instrument și să activezi în domeniul artelor, în general.”

În puținul timp liber, Julia se relaxează tot prin ocupații artistice, fiind atrasă de desen și de zona de make-up și de design vestimentar:

„Îmi plac foarte mult hainele, bijuteriile unicat, abstracte, și mi-ar plăcea să fac un curs de make-up și să mă dezvolt artistic și în domeniul acesta. Îmi place să citesc cărți de specialitate, să mă plimb, să învăț lucruri noi, să desenez, să ascult muzică. Am un program foarte aglomerat și, când am timp liber, încerc să mă bucur și să profit din plin de el.”

Artista și-ar dori ca zona aceasta muzicală de underground să fie susținută mai mult de publicul căruia artiștii i se dedică:

„Ar fi super dacă lumea ar veni la concerte în număr mai mare. Anul trecut am avut ocazia să cântăm în Cluj și în alte orașe din țară și le transmit oamenilor să vină la cât mai multe concerte și să susțină astfel trupele!”

Foto: Facebook Julia Kocis, Rareș Drăgan, electricpeople.ro, Marmo (MarmotA Photography)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *