Din oras

Judetul Cluj are Strategie pentru 2014-2020 de mai bine de un an

In timp ce Primaria abia acum se dezmeticeste si se mobilizeaza pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Municipiului,pentru perioada 2014-2020, Consiliul Judetean si-a definit strategia pentru aceeasi perioada inca de anul trecut.

Strategia Judetului Cluj a fost realizata printr-un proiect cu finantare europeana, in valoare de peste 680.000 de lei, prin Programul Operational “Dezvoltarea Capacitatii Administrative”. Proiectul, care a avut ca obiectiv elaborarea Strategiei Judetului, s-a desfasurat pe o perioada de 21 de luni si a fost finalizat in luna iulie 2012.

Manager de proiect a fost Mariana Ratiu, director executiv al Directiei Dezvoltare si Investitii, iar din echipa de implementare au facut parte mai multi angajati ai Serviciului Dezvoltare Locala si Regionala, Turism , dar si ai Serviciului Lucrari si Achizitii Publice.

S-au identificat opt directii strategice pentru judetul Cluj: centru economic modern si competitiv, pol stiintific si educational, pol medical, centru turistic si cultural, centru al Transilvaniei – usor accesibil si cu o infrastructura moderna, Cluj-Napoca – metropola europeana, Cluj – judet verde si judetul cu servicii publice de cea mai buna calitate.

Obiectivul general al strategiei este “dezvoltarea si promovarea judetului Cluj ca o destinatie atractiva pentru investitori, turisti si locuitori, bazata pe o economie competitiva si sustenabila, o infrastructura moderna si servicii de inalta calitate, accesibile tuturor, cu o viata culturala si stiintifica dinamica, sprijinita de o forta de munca inalt calificata si de cetateni responsabili”.

Printre prioritati, pentru perioada 2014-2020 se numara sprijinirea IMM-urilor, incurajarea inovarii si difuzarea societatii digitale in mediul urban si rural. Abia a treia prioritate a Strategiei o reprezinta “imbunatatirea dotarii infrastructurale a judetului in vederea cresterii accesibilitatii si asigurarii unei calitati mai bune a vietii”. La acest capitol, Strategia propune constructia de autostrazi sau drumuri rapide, reabilitarea unor drumuri nationale, judetene si comunale, extinderea retelelor de utilitati, modernizarea scolilor. Cea de-a patra prioritate a judetului o reprezinta imbunatatirea sistemelor educationale si de formare, fiind urmata de “imbunatatirea participarii pe piata fortei de munca si combaterea excluziunii sociale”.

In portofoliul de proiecte prioritare pentru perioada de programare 2014 – 2020 se afla 90 de propuneri, printre care: reabilitarea drumurilor judetene, construirea spitalului regional de urgenta, prelungirea strazii Eremia Grigorescu pana la Autostrada Transilvania, realizarea unui acces la autostrada Transilvania la Ciurila, reabilitarea statiunilor Someseni, Baita si Sic, restaurarea cladirii Muzeului de Arta, implementarea unui sistem pentru producerea biogazului la Centrul Agro Transilvania, realizarea unei harti etnoculturale a judetului, restaurarea Castelului Rascruci, transport rapid de persoane est-vest – zona metropolitana Cluj, modernizarea salinei Ocna Dej, terminal cargo pentru Aeroport.

Foto: presalocala.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *