In vizor

Judecătorul Cristi Danileț avertizează în privința mesajului difuzat la TV: ”E un fel de invitație la viol! (…) Textul conține o minciună și o inepție”

Judecătorul Cristi Danileț avertizează în privința ultimului mesaj difuzat la posturile de televiziune din România, care publică următorul mesaj: Actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferența de vârstă este mai mare de cinci ani, și se pedepsește cu închisoarea.

”Probabil ați văzut de câteva zile această informare. Este una legală (art III din Legea 217/2023 obligă televiziunile să publice deja acest anunț), dar textul conține o minciună și o inepție.

Noua infracțiune introdusă in Codul penal prin Legea 217 va intra in vigoare la 1 ianuarie 2024, ceea ce anunțul nu spune. Deci, reclama promovează un neadevăr, căci azi este infracțiunea de „act sexual cu un minor”, nu „viol”, să te culci cu un minor sub 16 ani cu acordul lui, și nu este nimic dacă diferența de vârstă dintre autor (major/minor) și victimă (minor sub 16 ani) este de maxim trei ani.

Într-o țară in care a explodat numărul de abuzuri sexuale asupra minorilor, consider că este o inepție să dai o lege prin care spui că:

– e direct viol când un adult de 21 ani se va culca cu tânăr de 15 ani, cu acordul acestuia;

– nu e nimic când un tânăr de 20 ani se va culca cu un tânar de 15 ani, cu acordul acestuia;

– nu e nimic când un minor de 17 ani se culcă cu un minor de 12 ani, cu acordul acestuia.

Oricum, textul este redactat deficitar. Nu reiese de nicăieri că e vorba de situaţia în care minorul își dă acordul. Din text reiese că e un fel de invitație la viol, căci fapta nu ar fi infracțiune dacă diferența de vârstă este până în 5 ani. Ceea ce nu e așa”, a avertizat Cristi Danileț, pe pagina sa de Facebook.