In vizor

Judecătorul clujean Cristi Danileț a pierdut fără drept de apel procesul prin care a urmărit să obțină o decizie prin care Calomnia să fie reincriminată în Codul Penal. “Nu abandonez ideea”

Scris de 231

Conform evz.ro, judecătorul clujean Cristi Danileț a pierdut fără drept de apel procesul cu Dan Andronic în Dosarul „Arhiva SIPA”. La mai bine de un an de la declanșarea unei anchete și mai multe termene de judecată, directorul „Evenimentului zilei” a câștigat, definitiv, procesul pe care fostul judecător al CSM i l-a intentat, după dezvăluirile din Dosarul „Arhiva SIPA”.

Tribunalul Maramureș a pus capăt acțiunii în instanță prin care magistratul dorea, în acest mod, reincriminarea insultei și calomniei, fapte eliminate din Noul Cod Penal și amenință, în continuare, că îl va acționa în judecată pe jurnalist, pe cale civilă.

Tribunalul Maramureș a respins acțiunea judecătorului Cristi Danileț împotriva lui Dan Andronic, directorul cotidianului „Evenimentul zilei”

După dezvăluirile din Dosarul „Arhiva SIPA”, în care se arată că Danileț a fost implicat în copierea și distrugerea arhivei SIPA, fostul serviciu secret al Penitenciarelor, colegii judecătorului de la Tribunalul Cluj au admis că acesta nu poate invoca un articol de lege care nu mai este în vigoare: calomnia.

Conform sursei citate, la capătul acestui șir de anchete și procese, Cristi Danileț a mărturisit că ar fi vrut să câștige acest proces pentru a crea un precedent și a apela la CCR pentru a reincrimina insulta și calomnia, fapte care nu se mai regăsesc în Noul Cod Penal.

„Am urmărit să obțin o decizie prin care să obțin reincriminarea calomniei. Nu abandonez ideea. Nu mi-a permis instanța să ajung la CCR. Așa că voi cere despăgubiri de la Andronic și EVZ doar în civil”, a declarat Cristi Danileț, citat de clujust.ro, după aflarea sentinței definitive, dată vineri, de Tribunalul Maramureș.

Dezvăluirile care l-au supărat pe judecător

Conform sursei citate, revolta lui Cristi Danileț împotriva lui Dan Andronic a pornit după publicarea, în „Evenimentul zilei”, din 17 mai 2017 a articolului: „Arhiva SIPA avea peste 3.000 de dosare despre judecători și procurori – Un raport exploziv dezvăluie cum au dispărut și s-au copiat documente compromițătoare”. În conținutul articolului se arată că, în ianuarie 2007, prin ordinul ministrului Justiției de atunci, Monica Macovei, s-a constituit o comisie formată doar din doi oameni: Cristi Danileț și Paul Dumitriu, la acea dată șeful Corpului de Control al Ministerului Justiției.

„Amândoi au avansat pe scară ierarhică până la cel mai înalt nivel, primul fiind membru al CSM, iar cel de-al doilea, procuror șef adjunct al Secției a II a DNA”, scria Dan Andronic.

Despre Danileț, jurnalistul a menționat că, pe perioada în care a lucrat la Ministerul Justiției, respectiv în cursul anului 2007, a copiat, modificat sau distrus documente aflate în arhiva SIPA, menționându-se că cele 12-14 dosare care au dispărut fizic din arhivă vizau magistrați de la Curtea de Apel și Tribunalul Municipiului București, care ulterior au avut parte de ascensiuni fulminante din punct de vedere profesional.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 9 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate?
 • Acum 10 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 10 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 10 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 11 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 12 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 12 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 13 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 14 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 14 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE