Rautacisme

Judecatorii Curtii de Apel Cluj s-au specializat in secretizarea informatiilor

Faptul ca judecatorii Curtii de Apel Cluj au transmis Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere vehement, prin care sustin ca jurnalistii nu trebuie sa aiba acces la dosare si sustin secretizarea totala a cauzelor penale, nu ne mai mira.

Nu ne mai mira nici atunci cand un functionar al institutiei, cu rol de purtator de cuvant, refuza sa dea ziaristilor o informatie banala, de genul unde este sala de consiliu in care se judeca procesul Fany, oricum cu usile inchise.

Curtea de Apel Cluj a fost, pana acum, cea mai transanta instanta din tara, atunci cand a transmis CSM ca presa nu trebuie sa aiba acces la dosare si sustine secretizarea totala a cauzelor penale. „S-a apreciat ca acest articol va trebui inlaturat complet avand in vedere caracterul nepublic al urmaririi penale cat si faptul ca procedurile in fata judecatorului de drepturi si libertati si a celui de camera preliminara se desfasoara in camera de consiliu, in conditii nepublice. Se transmite doar un comunicat de presa in cazurile in care exista un interes public deosebit. Aceasta solutie se impune si in cazul  incheierii cu inculpatul a unui acord de recunoastere a vinovatiei, pentru ca, se apreciaza, ca si in acesta situatie, inculpatul trebuie protejat fata de interesul media”, a transmis Curtea de Apel Cluj Consiliului Superior al Magistraturii.

Tradus, asta inseamna ca CSM ar putea decide ca jurnalistii sa nu mai aiba acces la documente precum rechizitorii, referate cu propuneri de arestare, sentinte judecatoresti sau incheieri penale.

Ne intrebam de ce judecatorii clujeni sunt atat de “grijulii” cu inculpatii, care trebuie – vezi Doamne – protejati fata de interesul media. Jurnalistii au devenit, peste noapte, niste oameni periculosi, de care ei, inculpatii, trebuie protejati cu orice chip.

Iar aceste “alunecari” ale judecatorilor Curtii de Apel nu sunt de azi-de ieri. Sa ne amintim procesul fostului sef al Politiei Cluj, chestorul Ioan Pacurar. Atunci, o judecatoare, pe numele ei Augusta Chicisan, a decis ca procesul lui Pacurar, in care ANI cere confiscarea unei sume importante din averea  fostului politist, pe care nu o poate justifica, sa se judece departe de ochii presei.

Iar exemplele pot continua: tot in cazul acestui dosar, Curtea de Apel a incercat sa ascunda existenta pe rol a acestui proces, inca de la bun inceput.

Le reamintim judecatorilor ca ei sunt primii care ar trebui sa respecte Constitutia Romaniei, care spune, raspicat, ca “dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit!”

Foto: portal.just.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *